Timantin metsästys alkaa perjantaina Dohasta - suomalaisista mukana keihäskaksikko Ruuskanen - Pitkämäki


Etusuora: 14.05.2015 10:48Yleisurheilu
Timantin metsästys alkaa perjantaina Dohasta - suomalaisista mukana keihäskaksikko Ruuskanen - Pitkämäki
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Perjantaina se taas käynnistyy - yleisurheilukauden kovatasoisin kilpailusarja Timanttiliiga. Kuten edellisvuosina, niin tälläkin kertaa yleisurheilutähdet aloittavat matkansa Qatarin Dohasta. Etusuora ennakoi illan timanttisimpia lajeja.

1. Miehet, Keihäs

Katseet kohdistuvat kauden avaavaan suomalaiskaksikkoon Antti RuuskanenTero Pitkämäki. Etenkin Ruuskasen edellisvuosien kauden avaukset ovat olleet ailahtelevia ja 80 metrin puhkaiseminen on ollut kovan työn takana. Pitkämäki on ilmoittanut tavoitteekseen 85-metrisen.

Helpolla kaverukset eivät pääse, sillä mukana on myös muun muassa viime kauden pisimmän kaaren kiskaissut Egyptin Ihab Abdelrahman, kauden 2014 Timanttiliiga-sarjan keihään lajivoittaja Thomas Röhler ja Jan Zeleznyn talliin kuuluva Vítězslav Veselý. Zeleznyn suojateista kaksi on jo kiskaissut yli 85-metriset, joten mies varmasti mielellään antaa vastineen maanmiehilleen. Kauden kärkituloksen 85.52 heittänyt tsekki Petr Frydrych ei ole kisassa mukana.

2. Naiset, 100 metrin aidat

Mukana on maailmantilaston kärkikolmikko. Yhdysvaltojen Jasmin Stowers lähti kauteen ennätyksellään 12,71, mutta on kahdessa edellisessä kilpailussa sooloillut kärkiajat 12,40 ja 12,39. Nyt vierelle astelee todellisia haastajia, kun vaivoista toipuva Australian Sally Pearson (12,59) ja britti Tiffany Porter (12,56) ilmestyvät samalle viivalle. Odotettavissa on kovia aikoja, mikäli olosuhteet sen sallivat.

3. Miehet, 3000 metriä

Viime vuodet kestävyysmatkoja dominoinut britti Mo Farah avaa ulkoratakautensa. Farahin edellinen ratajuoksu toi kahden mailin halli-ME:n, joten mielenkiinnolla seurataan kuinka vauhti on säilynyt. Helpolla mies ei tule kuitenkaan pääsemään, sillä rinnalle astelee nipullinen MM-mitalimiehiä Afrikasta, mm. Hagos Gerbrhiwet ja Yenew Alamirew

Pohjoismaalaisittain mielenkiinto kohdistuu Norjan Henrik Ingebrigtseniin (7.42,19). Rikkooko norjalainen maanmiehensä Marius Bakkenin Pohjoismaiden ennätyksen 7.40,77? Mielenkiintoista on myös seurata kuinka tossu liikkuu vasta 17-vuotiaalla Etiopian Yosif Kejelchakalla.

Muista lajeista mainittakoon muutamia nimiä:

- Sandra Perkovic, kiekko. Olympiavoittaja heittänyt tänä vuonna uransa 4. pisimmän kaaren 70.08. Kukaan muu ei ole heittänyt 2000-luvulla pidemmällä kuin hän itse.
- Joe Kovacs, kuula. Amerikan mantereella kuula lentänyt hirmuiset 22.35. Kaikkien aikojen 10. sijaan vaatisi 22.51.
- Justin Gatlin, 100m. Asafa Powell (9,84) otti viime viikonloppuna Gatlinilta piikkipaikan maailmantilastoissa, mies varmasti hamuaa sitä takaisin.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta