Timanttiliigan avauksessa Dohassa iso nippu kärkituloksia

Etusuora: 06.05.2016 21:07Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Yleisurheilun Timanttiliiga polkaistiin rytinällä käyntiin Qatarin Dohassa. Radalla ja kentällä nähtiin kaikkiaan 12 kauden kärkitulosta (kk).

Juoksulajit

Naisten 100 metrillä Tori Bowie (USA) viiletti voittoon huippuajalla 10,80 (kk). Hollannin Dafne Schippers jäi Bowielle kolme sadasosaa. Myös Jamaikan Veronica Campbell-Brown alitti 11 sekuntia (10,91).

Miesten 200 metriä voitti hieman tuntemattomampi amerikkalaisnimi Ameer Webb ennätyksellään 19,85. Lajin kaksinkertainen Timanttiliigan kokonaiskisavoittaja Alonso Edward oli toinen ajalla 20,06. Tasokkaassa kilvassa seitsemänneksi sijoittui ajalla 20,31.

Ratakierroksella LaShawn Merritt (USA) oli ykkönen ajalla 44,41. Alle 45 sekunnin juoksivat myös Trinidadin Machel Cedenio (44,68) ja Qatarin 19-vuotias Abdalelah Haroun (44,81).

110 metrin aidoissa jamaikalaiset ottivat kaksoisvoiton. Omar McLeod oli nopein kauden kärkiajalla 13,05 ennen Hansle Parchmentia (13,10). Espanjan väreihin vaihtanut kuubalaistaustainen Orlando Ortega juoksi uuden kotimaansa ennätyksen 13,12. David Oliver (USA) jäi neljänneksi hyvällä ajalla 13,16.

Naisten 400 metrin aidoissa voittoon pinkoi Britannian Eilidh Doyle (ent. Child) ajalla 54,53 (kk). Hänen lisäkseen vain Bahrainin Kemi Adekoya (54,87) alitti 55 sekuntia.

Naisten 800 metrillä Caster Semenya (RSA) juoksi selvään voittoon ajalla 1.58,26 (kk). Vasta 18-vuotias etiopialainen Habitam Alemu oli toinen ennätyksellään 1.59,14.

1500 metrillä Asbel Kiprop johdatti kauden kärkiajalla 3.32,15 Kenian neloisvoittoon. 3000 metrin esteissä Kenialle meni kolme kärkisijaa - Conseslus Kipruto oli paras kauden kärkituloksella 8.05,13.

Naisten 3000 metrin juoksun voitti Etiopian Almaz Ayana ajalla 8.23,11 (kk). Myös Kenian Mercy Cherono (8.26,36) ja Etiopian Gelete Burka (8.28,49) alittivat 8.30. Yhdeksänneksi sijoittunut Meraf Bahta teki Ruotsin ennätyksen 8.43,08.

Kenttälajit

Seiväspaikalla nähtiin Timanttiliigan historian paras tulos, kun Sandi Morris (USA) taivutti ulkorataennätyksensä 483 (kk). Nicole Büchler oli toinen Sveitsin ulkorataennätyksellä 478. Myös kolmanneksi sijoittunut Ekaterini Stefanidi (GRE) teki ulkorataennätyksensä 473.

Korkeuskilvan voitti Erik Kynard (USA) tuloksella 233 (kk). Toiseksi sijoittunut Zhang Guowei (CHN) ylitti 231, mutta muut jäivät alle 230 tuloksiin. Kotiyleisön suosikki Mutaz Essa Barshim ylitti vain 226.

Kolmiloikkapaikallakin nähtiin kärkituloksia. Miesten kisassa USA:n Christian Taylor (17,23 kk) ja Kiinan Dong Bin ylittivät 17 metriä. Naisten kisassa Caterine Ibargüen (COL) venytti voittoputkensa 32 kisan mittaiseksi hypättyään 15,04 (kk). Toiseksi sijoittui Yulimar Rojas (VEN) tuulituloksella 14,92. Sallituissa oloissakin hän venytti ennätyksensä 14,79.

Naisten keihäskisan voitti Sunette Viljoen (RSA) tuloksella 65,14. Sanni Utriaisen kauden avaus tuotti tuloksen 56,02, jolla irtosi kahdeksas sija.

Kiekonheitossa Piotr Malachowski (POL) teki kauden kärkituloksen 68,03 ja voitti ennen Belgian ennätyksen 67,26 viskannutta Philip Milanovia. Ruotsalaiset Daniel Ståhl (64,06) ja Axel Härstedt (62,54) nappasivat sijat viisi ja kuusi.