Timanttiliigan avauksessa posketon tulostaso - kolmiloikassa kaksi miestä yli 18 metriä!


Etusuora: 15.05.2015 20:23Yleisurheilu
Timanttiliigan avauksessa posketon tulostaso - kolmiloikassa kaksi miestä yli 18 metriä!
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Timanttiliigakausi avattiin perjantaina Qatarin Dohassa. Dohan 36 asteen kuumuus ei kuitenkaan ollut esteenä kivikovalle tulostasolle, vaan Dohan pimenevä ilta tarjosi tusinallisen maailman kärkituloksia. 


Kuubalainen kolmiloikkaaja Pedro Pablo Pichardo hämmästytti viikko takaperin yleisurheilumaailmaa loikkimalla kaikkien aikojen kuudenneksi kovimman tuloksen 17.94. Tuloksen aitoudesta oltiin skeptisiä, mutta ei enää. Pichardo täräytti Dohassa tauluun 18.06 ja nousi kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi. Maailmanennätys on britti Jonathan Edwardsin 18.29. Hurjan loikan tarjosi myös Yhdysvaltojen Christian Taylor. Taylor loikki hurjat 18.04 ja nousi kaikkien aikojen tilaston neljänneksi samalla tuloksella Ranskan Teddy Tamghon kanssa. Kysymyksessä on ensimmäinen kerta, kun kaksi miestä ylittää samassa kisassa maagisen 18 metrin rajan.

Miesten satasella Justin Gatlin revitteli hurjaa kyytiä. Mies on jo kerinnyt nimittää itsensä ”haastettavaksi” eikä suotta. Yhdysvaltalainen kellotti 9,74 (+0,9) ja paransi ennätystään kolmella sadasosalla. Toiseksi juoksi Gatlinin maanmies Michael Rodgers 9,96. 


Naisten pika-aidoissa voittoon juoksi kauden komeetta Yhdysvaltojen Jasmin Stowers. 23-vuotias yhdysvaltalaisjuoksija paransi nimissään ollutta kauden kärkiaikaa pysäyttäen kellot kovaan aikaan 12,35. Stowers on parantanut tällä kaudella ennätystään jo neljä kymmenystä.

Miesten 400 metrin aidoissa Bershawn Jackson paransi omissa nimissään ollutta kauden kärkiaikaa ajalla 48,09. Toiseksi juoksi loppusuoralle saakka kisaa johtanut Puerto Ricon Javier Culson. 48,96. Viron Rasmus Mägi kellotti 49,71 ja sijoittui seitsemänneksi.

Myös naisten hyppypaikalla onnistuttiin. Voittoon hyppäsi kauden kärkituloksella Yhdysvaltojen Tianna Bartoletta 699. Toiseksi sijoittui britti Shara Proctor sivuttuaan maansa ennätystä 695. Christabel Netteyn Kanadan ennätys 693 toi kolmannen sijan.

Naisten 200 metrin ykkösnimi oli odotetusti Yhdysvaltojen Allyson Felix ajalla 21,98. Aika on nelinkertaisen olympiavoittajan paras kolmeen vuoteen. Koko 2000-luvulla alle 22 sekuntia ovat Felixin lisäksi juosseet Marion Jones, Veronica Campbell ja Kerron Stewart.

Dohan illan päätöslajina oli miesten 3000 metriä. Mukana oli kaksinkertainen olympiavoittaja Mo Farah, joka oli tilannut Euroopan ennätys vauhtia 7.26,62, mutta pääjoukko ei kuitenkaan ollut innostunut lähtemään jänisten kelkkaan. Ratkaisu jäikin viimeiselle kierrokselle, joka tarjosi pienoisen yllätyksen. Farahilta on totuttu näkemään viimeiset kierrokset lähemmäs 50 sekuntia, mutta tällä kertaa britillä kesti lähemmäs 55 sekuntia ja voiton nappasi reilun kymmenyksen erolla Etiopian Hagos Gebrhiwet 7.38,1.

Pichardon hurja loikka 18.06:

https://www.youtube.com/watch?v=3soZbW_PCBM
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta