Timanttiliigan lajeja karsitaan kovalla kädellä – myös muutamat Suomen menestyslajit kärsijöinä


Kansainvälinen yleisurheiluliitto on julkaissut kauden 2020 Timanttiliigan lajit. Jo aiemmin oli tiedossa, että jatkossa vain 12 lajia säilyttää timanttistatuksen, koska kisojen kesto halutaan lyhentää 90 minuuttiin.
Veijo Vaakanainen: 06.11.2019 20:03Yleisurheilu
Timanttiliigan lajeja karsitaan kovalla kädellä – myös muutamat Suomen menestyslajit kärsijöinä
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Tulevalla kaudella Timanttiliigassa ei enää kilpailla kuin 12 lajissa. Jo aiemmin moukarinheitto oli suljettu Timanttiliigamittelöiden ulkopuolelle ja tulevalla kaudella saman kohtalon kokee myös moni muu yleisurheilulaji. Kansainvälinen yleisurheiluliitto haluaa tehdä Timanttiliigasta tiiviin 90 minuutin paketin, mistä johtuen kaikille lajeille ei enää löydy tilaa.

Timanttiliigan 12 lajiksi kaudelle 2020 ovat valikoituneet seuraavat lajit


100 m
100/110 m aidat
400 m
400 m aidat
800 m
1500 m
3000 m
pituushyppy
korkeushyppy
seiväshyppy
keihäänheitto
kuulantyöntö

Tämä tarkoittaa sitä, että juoksulajeista Timanttiliigan ulkopuolelle jäävät 200 metriä, 3000 metrin esteet sekä 5000 metriä. Kenttälajeista vaille timanttistatusta jäävät puolestaan kolmiloikka sekä kiekonheitto. Näitäkin lajeja tosin järjestetään kauden aikana joissakin yksittäisissä Timanttiliigan osakilpailuissa, mutta Timanttiliigan kokonaisvoitosta ei näissä lajeissa kilpailla.

Koska osa lajeista jää ulos Timanttiliigasta, on kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF perustamassa ensi kaudelle uuden kilpailusarjan nimeltään Continental Tour. Tämän sarjan tarkoitus olisi rakentua Timanttiliigan ulkopuolelle jäävien lajien ympärille. Näissä kisoissa olisi jaossa samat palkintorahat kuin Timanttiliigassa ja urheilijat saisivat kisoista saman määrän rankingpisteitä kuin Timanttiliigan kisoista.

IAAF tarkastelee Timanttiliigan lajeja uudelleen kauden 2020 jälkeen ja tekee mahdollisesti muutoksia timanttilajeihin kaudelle 2021.

Muokattu: Lisätty pika-aidat luettelolistaukseen ja poistettu 200 metriä listauksesta

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta