Johannes Hösflot Kläbo lienee jälleen Tour de Skin ylivertainen valtias - Onko Iivo Niskanen löytänyt kuntonsa?


Miesten Tour de Skille ei voi nimetä kuin yhden ennakkosuosikin. Suomalaistoiveet lepäävät sen varassa, että Iivo Niskanen onnistuisi palaamaan tasolleen.
Veijo Vaakanainen: 22.12.2023 10:56Hiihto
Johannes Hösflot Kläbo lienee jälleen Tour de Skin ylivertainen valtias - Onko Iivo Niskanen löytänyt kuntonsa?
Kuva: Salla Karhumaa (Ruka Nordic)
Johannes Hösflot Klabo.
Miesten puolella vuoden 2024 Tour de Skistä saattaa tulla voittotaistelun puolesta valitettavan yksitoikkoinen. Vaikka Johannes Hösflot Kläbon kauden avaus maailmancupissa olikin koronakurimuksen jälkeen odotettua vaisumpi, toipui hän nopeasti takaisin omaksi dominoivaksi itsekseen.

Kolme peräkkäistä voittoa Trondheimin MM-esikisoissa oli Kläbolta sellainen voimannäytös, että monet olisivat varmasti luovuttamaan hänelle palkintorahat Tour de Skin voitosta jo ennen ensimmäistäkään kilpailua. On erittäin vaikea keksiä muita vaihtoehtoja kuin sairastuminen tai välinerikkoja, jotka voisivat estää Kläbon kokonaisvoiton.

Yleishiihtäjänä huippukuntoinen Kläbo on aivan ylivertainen maailmassa. Sprinteissä hän kerää käytännössä varmasti maksimaaliset hyvityssekunnit, ja normaalimatkoilla hän on käytännössä aina vähintään terävimmän kärjen tuntumassa.

Tämän vuoden kiertueella Kläboa suosii myös se, ettei ohjelmassa ole hänen heikointa matkaansa, eli vapaan hiihtotavan väliaikalähtöä. Perinteisen normaalimatkoilla hän kuuluu koko joukon kovimpiin ja 25 kilometrin vapaan takaa-ajossakin hän pystyy vähintään säilyttämään asemansa.



Edes Tour de Skin pelottava loppunousu ei ole enää Kläbolle samanlainen mörkö kuin hänen uransa alkuvaiheilla. Kahdelta edellisvuodelta norjalaisella kirihirmulla on Tourin päätösetapilta sijat 5 ja 6 ja molemmilla kerroilla eroa kärjessä sykkineisiin vuorikauriisiin oli maalissa reilusti alle minuutti.

Ketkä jakavat muut palkintosijat Kläbon takana?


Kläbon haastajista puhuminen on siis lähinnä teoreettista. Jos Tour etenee ilman ongelmia, ei rakettimiehen voittaminen ole käytännössä mahdollista. Suurimmat haastajat Kläbolle ovatkin todennäköisesti virukset, bakteerit sekä hänen välineisiinsä kohdistuva vandalismi.

Kläbon takana muista palkintosijoista käytäneen sitäkin tiukempi taisto, jonka pääosassa ovat Norjan joukkueen muut jäsenet. Miesten maastohiihto on tänäkin vuonna ollut kärjessä olevien kansalaisuuksien osalta pelätyn yksipuolista, joten Tour päättynee melko varmasti Norjan kolmoisvoittoon.

Suurin suosikki kokonaiskisan kakkoseksi on tällä hetkellä myös maailmancupin kokonaiskilpailussa toisena oleva Harald Östberg Amundsen. Kaksinkertainen 15 kilometrin vapaan MM-mitalisti käytti alkukauden aikana erinomaisesti hyödykseen Skandinavia Cupin viime vuoden voittajana saavuttamansa henkilökohtaisen paikan maailmancupiin ja onnistui varmasti vakuuttamaan Norjan valmennusjohdon siitä, että hän ansaitsee paikan Norjan joukkueen perusrunkoon.

Aiemmin ehkä ennen kaikkea vapaan normaalimatkojen spesialistiksi profiloitunut Amundsen on näyttänyt alkukauden aikana, että hän pystyy suorittamaan kansainvälisellä huipputasolla sekä vapaalla että perinteisellä niin sprintissä kuin normaalimatkoillakin. Tästä osoituksena se, että hän on tällä hetkellä normaalimatkojen cupin kärjessä ja sprintticupissa kuudentena.



Amundsen voisi monipuolisuutensa puolesta hyvinkin olla myös Tourin voittajakandidaatti, mutta hänen kannaltaan valitettavasti Kläbo kaikessa paitsi vapaan normaalimatkoilla häntä vielä astetta kovempi. Kolmen parhaan joukossa Amundsenin pitäisi kuitenkin Tourin lopputuloksissa olla tai muussa tapauksessa hänen kiertueensa on mennyt rankasti alakanttiin.

Toinen Norjan Tour-joukkueen monipuolisuusihme on hallitseva viidenkympin maailmanmestari Pål Golberg. Sprintin kautta loistavaksi yleishiihtäjäksi nousseen Golbergin ainoa heikkous Tourilla on päätösetappi Alpe Cermisillä, sillä siinä hän on joka kerta hävinnyt noin puolitoista minuuttia nopeimmille.

Tämän verran Golbergilla lienee kuitenkin varaa hävitä, sillä muu ohjelma on kuin tehty hänelle. Normaalimatkoilla kisataan paljon perinteistä, mikä suosii Golbergia. Vapaallakin hän kuuluu parhaimmillaan maailman parhaiden joukkoon, mutta perinteisellä hänen suoritustasonsa heittelee vähemmän.

Sen sijaan Simen Hegstad Krüger todennäköisesti kirosi rankasti, kun tämän vuoden Tour de Skin ohjelma julkaistiin. Suoritusvarmuudessa mitattuna maailman paras vapaan hiihtäjä ei pääse tällä kertaa juurikaan käyttämään vahvuuksiaan. Kun lisäksi sprinteistäkin on tarjolla vain yksittäisiä jämäsekunteja, lienee Krügerillä tekemätön paikka ennen päätösetappia, jonka suurin voittajasuosikki hän on.

Didrik Tönseth voisi sen sijaan olla tämänhetkisen kuntokäyrän puolesta vahvakin haastaja kärkisijoille. Norjalaisen kausi alkoi hieman yskien Rukalla, mutta tästä eteenpäin hän on pystynyt yhä paremmin haastamaan maanmiehiään. Tönsethin kohdalla aiempi historia Tourilta tosin hieman laskee hänen osakkeitaan.

Jostain syystä Tönseth ei ole koskaan ollut parhaimmillaan vuodenvaihteen hiihtokiertueella. Toistaiseksi hänen paras sijoituksensa lopputuloksissa on seitsemäs vuodelta 2022.



Myöskään Martin Löwström Nyenget ei ole Tourilla terävimpään kärkitaistoon koskaan pystynyt. Kauden avauksessa Iivo Niskasta Rukalla järkyttänyt Nyenget on lisäksi sairastellut, mistä johtuen häntä ei voine laskea suurimpien ennakkosuosikkien joukkoon, vaikka hän parhaimmillaan onkin erinomainen yleishiihtäjä.

Erik Valnes kuuluu yhdessä Pål Golbergin kanssa niihin urheilijoihin, joita perinteisen painottuminen normaalimatkoilla suosii. Valnesin kohdalla tilanne on vielä paljon Golbergiakin suotuisampi, sillä käytännössä kaikki sprinttispesialistin huippusuoritukset normaalimatkoilla ovat tulleet perinteisellä.

Valnes kerännee sprinteistä muhkean potin hyvityksiä ja perinteisen kisoissakin hän todennäköisesti tulee hyvillä sijoilla maaliin. Toblachin 25 kilometrin vapaan takaa-ajosta tulee sen sijaan norjalaiselle hurja roikkumistaisto, ja erityisesti nousu Alpe Cermisin nousussa Valnes joutuu todelliselle epämukavuusalueelleen.

Jokerikortti Tour de Skin terävimpään kärkeen on Rukalla 20 kilometrin yhteislähtökisassa yllätysvoiton ottanut Jan Thomas Jenssen. Hänenkin kohdallaan kohtaloksi saattaa koitua se, ettei vapaan normaalimatkojen kisoja ole juuri tarjolla tämän vuoden Tourilla.

Norjalaiset saanevat siis varsin todennäköisesti temmeltää vapaasti kilpailun kärkitaistossa ja muun maailman urheilijoiden osaksi jäänee taistelu sijoista terävimmän kärjen takana. Tosin Ruotsin Calle Halfvarssonin Trondheimissa nähty nousukunto antaa hieman viitteitä siitä, että kokenut 34-vuotias ruotsalainen saattaisi pystyä kiusaamaan norjalaisia.

Halfvarssonille sopivat erinomaisesti sprintit sekä perinteisen normaalimatkat, joten jo vuonna 2015 Tourilla kolmanneksi sijoittunut Halfvarsson voisi kaiken onnistuessa haastaa muita norjalaisia Kläbon takana. Usein Halfvarssonille on kuitenkin osunut Tourille vähintään yksi pikimusta päivä, joka on pilannut hänen mahdollisuutensa.

Toinen ruotsalainen William Poromaa on läpi alkukauden hakenut parasta kuntoaan. Trondheimissa nähtiin pieniä viitteitä siitä, että viidenkympin MM-pronssimitalisti viime talvelta olisi löytämässä jälleen virettään. Podiumille asti Poromaa ei kuitenkaan yllä, sillä sprinteistä hänelle ei ole hyvityksiä luvassa.

Britti Andrew Musgrave on ollut alkukaudesta norjalaisten pahin uhkaaja, mutta hänellekin sprinttikisat tulevat olemaan kohtalokkaita. Muuten brittien hiihtoylpeydelle on tosin hyviä kisoja tarjolla, joten hänellä voisi olla mahdollisuus saavuttaa uransa paras kokonaissijoitus Tour de Skillä.

Yllätyskortti norjalaisten haastajaksi voisi olla nuori ja ennakkoluuloton yhdysvaltalainen Ben Ogden. Trondheimissa Ogden väläytteli jo perinteisen normaalimatkalla hyvää vauhtia ja kun sprintti-iskuakin mieheltä löytyy, on vähintään sijoitus kymmenen parhaan joukkoon yhdysvaltalaiselle realismia.

Italian Federico Pellegrino säväytti viime vuoden Tourilla monia katsojia hurjalla taistelullaan. Tänäkin vuonna hyvällä Tour-hiihtäjällä voisi olla mahdollisuus yllätykseen, mutta alkukauden näyttöjen perusteella sprintin puolella lähes kaiken voittanut italialainen ei ole viimevuotisessa vireessään.

Suomalaiset toivovat myös Iivo Niskasen osallistumista mittelöön Tour de Skin kärkipaikoilla. Vielä Rukan jälkeen monet odottivat vesi kielellä Touria, joka oli normaalimatkojen osalta kuin tehty Niskaselle. Trondheimissa heidän päälleen kaadettiin useampi sangollinen jääkylmää vettä, kun karu totuus paljastui.

Niskanen ei ole onnistunut säilyttämään alkukauden iskukykyään, eivätkä suomalaiset selvästikään ole fluorittomien voiteiden kehityksen aallonharjalla lämpimissä olosuhteissa, jollaisia myös Keski-Euroopassa lienee tarjolla. Tästä johtuen Niskasen eikä muidenkaan suomalaisten varaan kannata laskea kovinkaan suuria odotuksia tällä kertaa.



Tour de Ski 2024 - Ennakkosuosikki, haastajat ja suomalaiset


Ennakkosuosikki


Johannes Hösflot Kläbo, Norja

Ylivertainen maastohiihdon moniottelija, jolla ei juuri ole heikkouksia. Tämän vuoden Tour ohjelman puolesta jopa poikkeuksellisen suotuisa. Voiton voisi jo melkein kuuluttaa kirkossa.

Haastajat


Harald Östberg Amundsen, Norja

On osoittanut olevansa paljon muutakin kuin vapaan hiihtotavan erikoismies. Oli sitten tarjolla sprinttiä tai normaalimatkaa, perinteistä tai vapaata, niin Amundsen löytyy tuloslistan ensimmäiseltä sivulta. Suurin suosikki kokonaiskisan kakkoseksi

Pål Golberg, Norja

Monipuolisuudessaan samalla tasolla Amundsenin kanssa. Norjalaisen hurjan ainoa heikkous on viimeisenä kisapäivänä odottava loppunousu, johon hän tarvitsee ainakin minuutin verran puskuria.

Simen Hegstad Krüger, Norja

Tämän vuoden Tourin ohjelman suurin kärsijä. Viimeisenä kisapäivänä pystyy tekemään ihmeitä, mutta podiumsijat ovat saattaneet silloin jo karata.

Didrik Tönseth, Norja

Normaalimatkojen puolella kaikki matkat ja molemmat hiihtotavat sopivat. Pystyykö karkottamaan niskastaan aiemmat huonot muistot Tourilta ja nousemaan taistoon palkintosijoista?

Erik Valnes, Norja

Tourin tämän vuoden ohjelman suurin voittaja. Loppunousu kuitenkin vielä suurempi haaste kuin Golbergille.

Calle Halfvarsson, Ruotsi

Nousukunnossa, perinteisen painotus sopii erinomaisesti. Pystyykö suorittamaan omalla huipputasollaan koko kiertueen vai pilaako yksi musta päivä jälleen menestysmahdollisuudet?

William Poromaa, Ruotsi

Hänelläkin merkkejä nousukunnosta, mutta Tour saattaa tulla liian aikaisin. Sprinttipäivinä tappiosekunteja kertyy liikaa.

Andrew Musgrave, Iso-Britannia

Tasaisen varma, normaalimatkoilla käytännössä aina kymmenen kärjessä tai sen tuntumassa. Myös hänelle sprinttipäivät ovat myrkkyä.

Iivo Niskanen, Suomi

Perinteisellä olisi nyt tarjolla useampi mahdollisuus myllyttää. Oliko Trondheimin pohjakosketus vain yksittäinen poikkeus vai onko alkukauden huippuvire jo takana?



Muut suomalaiset


Perttu Hyvärinen

Hurja taistelija on hakenut parasta kuntoaan. Trondheimissa orastavia merkkejä paremmasta. Pystyykö taistelemaan paikasta viidentoista kärjessä?

Remi Lindholm

Vapaata ohjelmassa piinallisen vähän ja sprinttipäivät pelkkää pakkopullaa. Tämän vuoden Tourista saattaa tulla himoharjoittelija Lindholmille tuskien taival.

Markus Vuorela

Pääsee lähtemään Tourille uransa ehkä kovimmassa kunnossa. Perinteinen kulkee, vapaa ja sprintit eivät niinkään. Tähtäimessä hyviä yksittäisiä kisoja perinteisellä.

Arsi Ruuskanen

Toipunut sairasteluista ja Planican kaatumisesta jälleen kisakuntoon. Potentiaalia olisi hurjasti, mutta tämänhetkinen suorituskyky on vielä kaukana parhaasta. Tour näyttää, löytyykö kunto kisojen kautta.

Joni Mäki

Suomalaisen sprintin pelastajaksi veikkaillun Mäen tämäkin kausi on alkanut yskähdellen. Tavoitteena hyvät hiihdot Toblachin ja Davosin sprinteissä, eikä todennäköisesti hiihdä kiertuetta loppuun asti.

Lauri Vuorinen

Mäen tavoin luultavasti mukana lähinnä sprinttien vuoksi. Vuorisen vahvuudet eli perinteisen sprintit kuitenkin puuttuvat ohjelmasta, joten valitettavasti kovin suuria menestystoiveita ei häntä kohtaan voi asettaa.



Kaupallinen yhteistyö

Viaplay Talvi tarjoaa tulevan hiihtokauden kaikilla herkuilla. Hiihdon ystävät saavat nauttia vain Viaplaylla ihan kaiken hiihdosta: koko maailmancup, MM-hiihdot, Suomen Cup ja SM-kilpailut. Peräti 24 maailmancupin kilpailua näkyy Suomessa yksinoikeudella Viaplaylla.

Hiihdon lisäksi muun muassa mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupin kilpailut näkyvät kaudella 2024/25 Viaplay Total -palvelusta! Lisäksi näet Viaplaylta tukun muiden urheilulajien huippusarjoja ja tapahtumia!



Viaplay Total -paketilla näet muun muassa:

  • Hiihdon maailmancup, MM-kisat, Suomen Cup ja SM-kisat
  • Mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancup ja MM-kisat
  • Jääkiekon MM-kisat
  • Jalkapallon Valioliiga, Bundesliga, Euroopan liiga, Konferenssiliiga
  • F1
  • NHL
  • CHL
  • UFC
  • Golf

Tilaa Viaplay nyt ja nauti huippu-urheilusta!