Onko kenestäkään Jessie Digginsin pysäyttäjäksi Tour de Skillä? Riittääkö Kerttu Niskasen vauhti kärkitaistoon?


Yhdysvaltain Jessie Diggins on suurin suosikki Tour de Skin voittajaksi, vaikka kisaohjelma ei häntä lähtökohtaisesti suosi. Suomalaisilta toivotaan alkukautta terävämpiä otteita.
Veijo Vaakanainen: 22.12.2023 09:43Hiihto
Onko kenestäkään Jessie Digginsin pysäyttäjäksi Tour de Skillä? Riittääkö Kerttu Niskasen vauhti kärkitaistoon?
Kuva: Teemu Moisio / PTB Creative (Ruka Nordic)
Jessie Diggins.
Vuodenvaihteessa järjestettävä perinteisesti järjestettävä Tour de Ski -kiertue on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä maastohiihdon maailmancupin kohokohdista. Erityisesti arvokisattomalla kaudella 2023/2024 kyseessä on monien hiihtäjien kauden päätavoite.

Tämän vuoden kiertue on ohjelmaltaan varsin kaksijakoinen. Normaalimatkoilla perinteinen hiihtotapa korostuu, sillä kyseisellä etenemistavalla kisataan kolme starttia ja 45 kilometriä, kun taas vapaalla ohjelmassa on kaksi starttia ja yhteensä 35 kilometriä. Tämän vastapainona molemmat tämänvuotisista sprinteistä kisataan vapaalla.

Paperilla perinteisen hiihtotavan korostuminen heikentää hieman maailmancupin johdossa olevan vapaan hiihtotavan taiturin Jessie Digginsin mahdollisuuksia. Tästä huolimatta hänet on tämän hetkisessä kunnossaan nostettava kiertueen suurimmaksi voittajasuosikiksi.

Perinteisen kilpailut 10 kilometrin väliaikalähtö Toblachissa, 20 kilometrin takaa-ajo Davosissa sekä 15 kilometrin yhteislähtö Val di Fiemmessä ovat kuitenkin jokainen edelleen mahdollisia kompastuskiviä yhdysvaltalaiselle. Trondheimin neljäs sija perinteisen väliaikalähdössä osoitti toisaalta, että Diggins on myös perinteisellä uransa kovimmassa kunnossa.

Kääntäen taas vapaan hiihtotavan sprintit Toblachissa ja Davosissa ovat Digginsille erinomaisia kisoja. Vaikka yhdysvaltalainen ei välttämättä maailmancupin sprinteissä aivan terävimmillään tänä vuonna ole ollutkaan, on hän aiemmin yleensä pystynyt Tourilla venymään sprinteissä hienosti loppukilpailuun, jossa jaetaan suurimmat hyvityssekunnit.



Toisaalta sprinteissä Digginsin vahvuus on myös se, että hän on niissä lähtökohtaisesti kovimpia haastajiaan vahvempi. Vaikka kärkisijat menisivätkin koville sprinttereille Kristine Stavås Skistadille, Emma Ribomille, Linn Svahnille ja Jonna Sundlingille, eivät he lähtökohtaisesti ole Digginsin pahimpia haastajia kokonaiskilpailussa.

Toisaalta Digginsille tekisi hyvää pystyä lyömään sprinteissä kiilaa myös alkukauden kovimpien sprinttereiden väliin, sillä juuri sprinteissä hänellä on paras mahdollisuus saada tehtyä haastajiinsa eroa. Perinteisellä hän ei välttämättä jää niin paljon kuin aiemmin, mutta toisaalta hän myöskään tuskin merkittävää etua ennen loppunousua hankkii.

Sprinttien lisäksi yhdysvaltalaisen toinen iskun paikka on Toblachissa kolmantena kisapäivänä hiihdettävä vapaan hiihtotavan 25 kilometrin takaa-ajo. Kyseessä on naisten puolella Tour de Skin historian pisin kilpailu, jossa on myös mahdollisuus tehdä suuriakin aikaeroja. Jos Diggins pääsee tässä kisassa karkuteille, voi Tourin voitto olla ratkennut jo ensimmäisen kolmen kisan jälkeen.

Ketkä haastavat Digginsiä?


Digginsin ykköshaastajaksi Tourin kokonaisvoitosta on nostettava Saksan Victoria Carl, joka on yllättäen päässyt koko uransa ylivoimaisesti kovimpaan kuntoon. Ennen tätä kautta parisprintin hallitsevan olympiavoittajan uran paras sijoitus oli 5:s, mutta alkukauden aikana hän saavutti ensin uransa ensimmäisen palkintosijan Östersundissa ja viikkoa myöhemmin uransa ensimmäisen voiton Trondheimissa.

Carl on osoittanut kehittyneensä erinomaiseksi yleishiihtäjäksi, jolle näyttävät sopivan molemmat hiihtotavat ja kaikki matkat. Jos hän onnistuu saamaan sprinteistä hyvät hyvityssekunnit ja jatkaa normaalimatkoilla samassa vireessä kuin kahtena viimeisenä viikonloppuna ennen joulua, lähtee Carl Alpe Cermisin nousuun mahdollisesti jopa ykkösenä.

Viimeisenä päivänä odottava kipuaminen Alpe Cermisin laskettelurinteen huipulle saattaa kuitenkin olla Carlille kohtalokas koettelemus. Saksalainen ei ole toistaiseksi vielä kertaakaan uransa aikana käynyt edes kokeilemassa Tourin viimeistä etappia, eikä nousu lähtökohtaisesti sovi 28-vuotiaan saksalaisen ominaisuuksille yhtään.

Oletusarvo onkin, että Carlin on oltava varsin selvässä johdossa ennen viimeistä kilpailupäivää, jotta hänellä olisi mahdollisuudet voittoon. Palkintosijataistossa saksalainen kuitenkin lähes satavarmasti kiertueella on mukana.

Ennen kauden alkua monet varmasti nostivat ykkössuosikeiksi sekä koko kaudelle että Tour de Skille ruotsalaiskaksikon Ebba Andersson - Frida Karlsson. Alkukauden suorittaminen ei ole kuitenkaan missään vaiheessa ole ollut tällä kaksikolla sellaista, kuin heiltä odotettiin. Lisäksi korona tuntuu vieneen Karlssonilta parhaan puhdin tekemisestä.



Huippukuntoisena viime vuoden voittaja Frida Karlsson olisi lähtökohtaisesti ruotsalaisista kovempi nimi voittotaistoon, koska hän on selvästi maannaistaan Anderssonia parempi sprintteri. Viime aikojen otteet normaalimatkoilla ovat kuitenkin olleet sellaisia, että joulutauon aikana pitäisi tapahtua ihmeitä, jotta Karlsson ehtisi mukaan taisteluun Tourin voitosta.

Anderssonille pitkät hiihtomatkat ja perinteisen hiihtotavan korostuminen normaalimatkoilla sopii erinomaisesti. Lisäksi ruotsalainen on loppunousussa Tourin etukäteen suurimmista suosikeista selvästi vahvin. Hänen kannaltaan valitettavasti sprinteissä tullee kuitenkin todennäköisesti niin paljon tappiosekunteja Digginsille ja Carlille, ettei niiden kurominen normaalimatkoilla ole mahdollista.

Kauden kahden ensimmäisen viikonlopun aikana näytti myös siltä, että Moa Ilar voisi olla Tour de Skillä todella vahva. Aiemmin lähinnä terävimmän kärjen takana olevaan suureen tasaiseen joukkoon kuulunut Ilar nousi voittajaksi heti kauden ensimmäisenä viikonloppuna Rukalla ja hyvät otteet jatkuivat myös Jällivaarassa.

Tämän jälkeen Ilarin suorittaminen normaalimatkoilla on palannut lähemmäs vanhaa tasoa. Jos ruotsalainen onnistuisi kuitenkin löytämään uudelleen sen saman lyönnin, joka hänellä oli Rukalla ja Jällivaarassa, voisi hänkin olla mukana taistelemassa Tourin terävimmistä kärkisijoista, sillä hänelle sopii sekä vapaa että perinteinen ja sprintitkin ovat kulkeneet paremmin kuin koskaan ennen.

Jessie Digginsin lisäksi yhdysvaltalaisista on mainittava myös Rosie Brennan, joka on jälleen kerran ollut vakuuttavassa vireessä läpi koko alkukauden. Brennan kuuluu niihin hiihtäjiin, joita perinteisen hiihtotavan korostuminen suosii, mutta joka pystyy hiihtämään myös sprinttejä ja vapaata todella kovalla tasolla.

Tosin toistaiseksi Brennan ei ole vielä onnistunut Tour de Skillä aivan niin hyvin kuin monet ovat odottaneet. Hän on toki ollut taistelemassa hyvistä sijoituksista, mutta aivan terävimpään kärkeen hän ei ole toistaiseksi päässyt. Tämä vuosi voi toki olla poikkeus, ja Brennan pääsee tuulettamaan Alpe Cermisin huipulla palkintosijaa.

Norjalaisten naisten alkukausi on ollut odotuksia vaisumpi. Viime kaudella norjalaisten odotettiin jo olevan vaikeuksissa, mutta lopulta joukkue suorittikin todella korkealla tasolla laajalla rintamalla.

Nyt vaikuttaisi kuitenkin siltä, että edellinen kausi oli joukkueelta selvää ylisuorittamista. Toki alkukauden vaisuudessa näkyy myös se, että viime vuoden maailmancupin voittaja Tiril Udnes Weng sekä rutinoitunut menestyjä Ingvild Flugstad Östberg ovat olleet poissa terveysmurheiden vuoksi.

Tästä huolimatta Norjan naisten kokonaispanosta on pidettävä pettymyksenä, sillä normaalimatkoilla ainoastaan Tour de Skinkin kahdesti voittanut Heidi Weng on onnistunut nousemaan palkintokorokkeelle. Hän lienee myös Tourilla Norjan vahvin valtti.

Wengiä Tourin ohjelma ei kuitenkaan suosi ollenkaan. Sprintit eivät ole häneltä kulkeneet enää vuosiin ja normaalimatkoillakin vapaa luonnistuu paljon perinteistä paremmin. Loppunousussa Weng toki on eläimellisen kova, mutta ennen päätöspäivää tappiosekunteja on jo luultavasti liikaa podiumsijoja ajatellen.

Jos norjalaisten alkukausi on ollut vaisu, niin suomalaisilla se on ollut vielä sitäkin synkempi. Käytännössä ainoastaan Kerttu Niskanen on osoittanut pystyvänsä jollakin tavalla vastaamaan maailman kärjen vauhtiin, eikä hänkään ole ollut lähellekään parhaassa vedossaan.



Tästä johtuen suomalaisnaisten kohdalla menestysodotukset Tourille ovat historiallisen alhaalla. Lähtökohtaisesti Tourin ohjelma on toki kuin tehty Niskasella, kun perinteinen korostuu ja vapaan pitkä kilpailu käydään Toblachissa, jossa Pekingin kaksinkertainen olympiamitalisti on vapaallakin tehnyt hyviä hiihtoja.

Jos viime viikkoina nähty loiva nousuvire muuttuu joulutauon aikana selväksi tasonnousuksi voisi viime vuoden Tourin kakkosella toki olla hyvätkin mahdollisuudet olla mukana mittelemässä palkintosijoista. Suurimpiin suosikkeihin Niskasta ei kuitenkaan voi laskea.

Tour de Skillä usein kauden parhaimmassa kunnossaan ollut Krista Pärmäkoski lähtee kiertueelle todella haastavista asetelmista. Kunto ei kauden alussa ollut lähellekään toivotulla tasolla ja tämän jälkeen iski vielä korona, joka vei hänet kahden viikon kilpailutauolle.

Näistä lähtökohdista Pärmäkosken varaan ei voi Tourilla laskea juuri mitään. Ainoana toiveena olisi ehjä ja nousujohteinen kiertue, jonka päätteeksi Tour de Skillä loistamaan tottunut Pärmäkoski olisi kokonaistuloksissa kymmenen parhaan joukossa.

Mielenkiintoisia haastajia Tour de Skin kärkitaistoon ovat kovat ruotsalaissprintterit Linn Svahn, Emma Ribom ja Jonna Sundling. Heistä erityisesti kannattaa tarkkailla hienoja normaalimatkankin hiihtoja alkukaudesta tehneitä Svahnia ja Ribomia. Sundlingin kunto on sen sijaan koronan jälkeen arvoitus.

Svahn ja Ribom kerännevät molemmista sprinteistä todella muhkean potin hyvityssekunteja ja molemmat ovat osoittaneet pystyvänsä hiihtämään myös normaalimatkoilla kärjen tuntumassa. Heille haastaviksi kisoja lienevät kuitenkin Toblachin pitkä vapaan kilpailu sekä kiertueen päättävä Alpe Cermisin raastava loppunousu.



Naisten Tour de Ski 2024 - Suosikit, haastajat ja suomalaiset


Ennakkosuosikit:


Jessie Diggins, Yhdysvallat

Maailmancupia johtava Diggins on uransa parhaassa kunnossa. Perinteisen normaalimatkojen painottuminen laskee hieman osakkeita, mutta vapaan sprintit ja pitkään vapaan takaa-ajo Toblachissa tekevät Digginsistä ykkössuosikin.

Victoria Carl, Saksa

Juuri ennen Touria uransa avausvoiton ottanut saksalainen on monien yllätykseksi noussut Digginsin ykköshaastajaksi. Carlille sopivat sekä normaalimatkat että sprintit niin vapaalla kuin perinteiselläkin. Kyky kiivetä ylös Alpe Cermisiä on kuitenkin suuri arvoitus.

Haastajat:


Ebba Andersson, Ruotsi

Normaalimatkojen vahvalle taitajalle on paljon hyviä kisoja tarjolla tämän vuoden Tourilla. Viimeisenä päivänä Andersson on varmasti kärkinimistä kaikkein vahvin, mutta joutuuko antamaan sprinteissä liikaa tasoitusta?

Frida Karlsson, Ruotsi

Tourin hallitseva voittaja on hakenut kuntoaan sairastamansa koronan jäljiltä. Huippukunnossa jopa Digginsin pahin uhkaaja, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, ettei ehdi virittää itseään voittovireeseen.

Rosie Brennan, Yhdysvallat

Kokenut Tourin kävijä ja erinomainen yleishiihtäjä. Tällä kaudella erityisesti perinteinen on kulkenut, joten sen korostuminen normaalimatkoilla suosii Brennania. Pystyykö kuitenkaan haastamaan hurjassa lyönnissä olevaa maannaistaan?

Moa Ilar, Ruotsi

Vielä muutama viikko sitten erittäin kuuma palkintosijakandidaatti. Viime aikoina kuntokäyrä on kuitenkin ollut laskeva. Saako käännettyä suunnan joululoman aikana?

Heidi Weng, Norja

Vapaalla hiihtotavalla päässyt taas parin vaikeamman vuoden jälkeen omalle huipputasolleen. Viimeisenä päivänä koko joukon kovimpia, mutta sprintit ja perinteisen painotus tiputtanevat pois terävimmästä kärkitaistosta.

Kerttu Niskanen, Suomi

Viime vuonna Tour de Skin toiseksi noussut suomalainen tuuletti varmasti innoissaan nähtyään Tourin tämänvuotisen ohjelman. Perinteisellä olisi tarjolla lukuisia iskunpaikkoja. Iskukyky nousussa, ei kuitenkaan välttämättä tällä kertaa tarpeeksi kova aivan terävimpään kärkeen.

Muut suomalaiset


Krista Pärmäkoski

Tour de Skin erikoisnainen, joka pääsee yleensä vuodenvaihteen kiertueen edetessä loppupuolelle kauden kovimpaan kuntoonsa. Taustalla kuitenkin sairasteluja ja yksi koko uran haastavimmista alkukausista, joten odotukset tällä kertaa tavallista maltillisemmat.

Anne Kyllönen

Kilpailemista rakastava kokenut Tourin kävijä on varmasti myös tyytyväinen siitä, että tämän vuoden kiertueella kisataan paljon perinteisellä. Valitettavasti suksi ei kuitenkaan enää liiku perinteiselläkään takavuosien tahtiin.

Jasmi Joensuu

Alkukaudesta sprinttikarsinnoissa loistanut Joensuu saattaa hyvinkin jättää kiertueen kesken jo Davosin jälkeen, kun molemmat sprintit on hiihdetty. Pitkä vapaan kisa Toblachissa tulee olemaan myrkkyä, mutta kaksi vapaan sprinttiä ja perinteisen normaalimatkat ovat Joensuulle erittäin mieluisia. Päätavoitteena varmasti mahdollisimman hyvät sijoitukset sprinteistä.

Vilma Ryytty

Alkukauden harvoihin positiivisiin yllättäjiin kuulunut Ryytty pääsee uransa ensimmäiselle Tourille. Lähtökohdat ovat kuitenkin varsin haastavat, sillä hänelläkin on taustalla sairastelua. Lisäksi Ryytylle olisi sopinut paremmin se, että ohjelmassa olisi enemmän vapaan kisoja.

Anni Alakoski

Hyvillä Skandinavia Cupin otteillaan paikkansa Tourille lunastaneen Alakosken iskukyky on arvoitus. Alkukauden hiihdot eivät ole olleet aivan aivan yhtä vahvoja kuin vuosi sitten, mutta voitto Skandinavia Cupissa kertoo nousukunnosta. Hyvä sprintteri ja perinteinen näyttäisi kulkevan normaalimatkoilla, joten voi parhaimmillaan olla tämän vuoden Tourin suomalaisyllättäjä. Jokainen top30-sijoitus on kuitenkin jo onnistuminen.



Kaupallinen yhteistyö

Viaplay Talvi tarjoaa tulevan hiihtokauden kaikilla herkuilla. Hiihdon ystävät saavat nauttia vain Viaplaylla ihan kaiken hiihdosta: koko maailmancup, MM-hiihdot, Suomen Cup ja SM-kilpailut. Peräti 24 maailmancupin kilpailua näkyy Suomessa yksinoikeudella Viaplaylla.

Hiihdon lisäksi muun muassa mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupin kilpailut näkyvät kaudella 2024/25 Viaplay Total -palvelusta! Lisäksi näet Viaplaylta tukun muiden urheilulajien huippusarjoja ja tapahtumia!



Viaplay Total -paketilla näet muun muassa:

  • Hiihdon maailmancup, MM-kisat, Suomen Cup ja SM-kisat
  • Mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancup ja MM-kisat
  • Jääkiekon MM-kisat
  • Jalkapallon Valioliiga, Bundesliga, Euroopan liiga, Konferenssiliiga
  • F1
  • NHL
  • CHL
  • UFC
  • Golf

Tilaa Viaplay nyt ja nauti huippu-urheilusta!