Tutut nimet kantavat suomalaisittain suurimmat menestyspaineet Tour de Skillä. Kovimpiin ennakkosuosikkeihin he eivät kuitenkaan kuulu.
Maastohiihdon
maailmancup jatkuu joulutauon jälkeen perinteikkäällä
Tour de Ski –kiertueella. Olympiavuodesta johtuen ohjelmassa on historian lyhyin Tour, minkä vuoksi poisjääntejä on paljon vähemmän kuin aiempina arvokisavuosina.
Kiertueella kilpaillaan kolmella paikkakunnalla (
Lenzerheide,
Oberstdorf,
Val di Fiemme) yhteensä kuudessa osakilpailussa. Kisaohjelmaan kuuluu yksi sprintti molemmilla hiihtotavoilla, yksi perinteisen hiihtotavan väliaikalähtö, kaksi yhteislähtökilpailua (yksi vapaalla ja yksi perinteisellä) sekä perinteikäs loppunousu, joka kilpaillaan jälleen yhteislähtönä.
Lyhyellä kiertueella sprintit nousevat tänä vuonna aiempaakin tärkeämpään asemaan. Vaikka kilpailuja kiertueella on vähemmän, ovat sprinttien bonussekunnit pysyneet muuttumattomina. Sekä Lenzerheiden että Obertstdorfin sprintin voitosta saa minuutin aikahyvityksen, joten karsintaan jääminen sprinteissä on kohtalokasta kokonaiskilpailun menestyshaaveille.
Sprinttejä lukuun ottamatta aikahyvityksiä ei Tourilla juurikaan jaeta. Sprinttikisojen bonussekuntien lisäksi ylimääräisiä hyvityssekunteja on tarjolla ainoastaan yhdessä kirimaalissa Val di Fiemmen perinteisen hiihtotyylin yhteislähdössä.
Sprinttien merkityksen korostuminen tarkoittaa sitä, että tämän vuoden Tourilla menestyäkseen on urheilijan oltava erinomainen sprintteri. Normaalimatkoilla on sprintissä hävittyjä sekunteja lähes mahdotonta kuroa kiinni, joten suurimpia ennakkosuosikkeja kiertueella ovat nopeat ja suorituskykyiset hiihtäjät, jotka kykenevät selviämään sprinteissä finaalivaiheeseen.
Seuraavassa esittelemme naisten ja miesten kilpailun kuumimmat suosikit sekä heidän kovimmat haastajansa. Lisäksi arvioimme, mihin suomalaisurheilijat voivat tämän vuoden kiertueella yltää.
Naiset – Pystyykö Pärmäkoski haastamaan Frida Karlssonin ja Jessie Digginsin?
Ennakkosuosikit:
Alkukauden kilpailuiden perusteella ykkössuosikki tämän vuoden Tourille on Ruotsin
Frida Karlsson. Karlsson on pystynyt tällä kaudella kukistamaan jo kahdesti lähes voittamattomana pidetyn Norjan
Therese Johaugin, joka keskittyy vuodenvaihteessa kilpailemisen sijaan hiomaan kisakuntoaan kohti Pekingin olympialaisia.
Karlssonilla ei ole juurikaan heikkouksia, joten normaalissa suorituskunnossa ollessaan hän voi voittaa kiertueen jopa melko ylivoimaisesti.
Karlsson hallitsee erinomaisesti sekä vapaan että perinteisen hiihtotyylin ja pystyy varsinkin Tour-muotoisissa kilpailuissa pärjäämään erinomaisesti myös sprinttikisoissa. Ruotsalaisella ei ole juurikaan heikkouksia, joten normaalissa suorituskunnossa ollessaan hän voi voittaa kiertueen jopa melko ylivoimaisesti.
On tosin muistettava, että viime kaudellakin Karlsson oli ennen kiertuetta varsin selkeä ennakkosuosikki, mutta joutui lopulta jättämään kiertueen kesken esiinnyttyään alavireisesti. Vaikka onkin epätodennäköistä, että vastaavaa tänä vuonna tapahtuu, ei Karlssonin voittoa kannata pitää täysin varmana.
Kuva: Erja Pekkala (Ruka Nordic -kuvapankki)
Frida Karlsson.
Ruotsalaisen ykköshaastaja on etukäteen ajatellen kiertueen viimevuotinen voittaja Yhdysvaltain
Jessie Diggins. Alkukauden ensimmäisissä normaalimatkojen starteissa Digginsin kone yskähteli vielä varsin pahasti, mutta Davosissa hän pystyi palaamaan vanhalle vahvalle tasolleen.
Diggins on hyvin usein juuri Tour de Skin aikaan kauden kovimmassa kunnossa, joten tälläkin kertaa hän on todennäköisesti kova kanto kaskessa kaikille vastustajilleen. Tosin Tourin ohjelmassa on pari kilpailua, jotka voivat viedä häneltä mahdollisuudet kokonaisvoittoon.
Suurin kohtalonhetki Digginsille tulee jo toisena kisapäivänä, kun Sveitsin Lenzerheidessa kilpaillaan perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailu. Vaikka yhdysvaltalainen onkin pystynyt parantamaan perinteistä hiihtoaan, ovat perinteisen väliaikakisat hänelle edelleen haastavia.
Lenzerheiden kilpailussa Digginsin pitää minimoida tappiosekunnit. Pahimmassa tapauksessa hän voi kärsiä Karlssonille tuolloin yli minuutin tappion, jota on loppukiertueen aikana käytännössä mahdotonta kuroa kiinni.
Sprinteissä on sen sijaan Digginsin iskunpaikka. Vaikka Karlsson taitava sprintteri onkin, niin yhdysvaltalaisella on niistä paljon enemmän rutiinia. Kokonaisvoittoon yltääkseen Digginsin on pystyttävä voittamaan ruotsalainen molemmissa sprinteissä ja hänen olisi mieluusti oltava kummassakin kisassa vähintään podiumilla.
Haastajat:
Ainakin hieman suomalaisnäkökulmasta katsoen kärkikaksikon suurimmaksi haastajaksi voi nostaa
Krista Pärmäkosken. Erinomaisena yleishiihtäjänä Tour on kuin tehty Pärmäkosken ominaisuuksille ja yleensä hän parantaa suoritustasoaan aina kiertueen edetessä.
Alkukausi on osoittanut, että Pärmäkoski on vaikean viime kauden jälkeen noussut takaisin maailman kärkihiihtäjien joukkoon. Tosin Rukan jälkeen tullut sairastelu ja vaisu hiihto Davosissa nostavat pieniä kysymysmerkkejä.
Erinomaisena yleishiihtäjänä Tour on kuin tehty Pärmäkosken ominaisuuksille ja yleensä hän parantaa suoritustasoaan aina kiertueen edetessä.
Pärmäkoskella on myös kiertueella kaksi suurta haastetta, jotka hänen on pystyttävä selättämään. Sprinteistä on haalittava maksimaalinen määrä bonuksia ja vireen on oltava huipussaan heti kiertueen alussa.
Lenzerheiden vapaan sprintti kisojen avauspäivänä on etukäteen ajatellen Pärmäkosken vaikein matka. Koska sprinttien merkitys korostuu, on suomalaisen pystyttävä raivaamaan tiensä välierävaiheeseen vaikka väkisin, ja välierissä hänen on taisteltava kynsin hampain jokaisesta sijoituksesta.
Aiempina vuosina Pärmäkoskella on ollut Tourilla haasteena myös se, että hän on alisuorittanut kiertueen alkuvaiheessa. Tällä kertaa hänen on pystyttävä parhaimpaansa heti ensimmäisistä kisoista lähtien. Erityisesti siksi, että hänen etukäteen paras iskunpaikkansa on toisena kisapäivänä hiihdettävä perinteisen väliaikalähtö. Siinä kilpailussa suomalaisen on tehtävä tulosta ja revittävä pahimpiin kilpailijoihin maksimaalinen määrä eroa.
Pärmäkosken lisäksi ennakkosuosikkeja haastavat ainakin Ruotsin
Ebba Andersson, Norjan
Heidi Weng sekä venäläishiihtäjät
Natalia Neprjajeva,
Julia Stupak ja
Tatjana Sorina. Myöskään
Helene Marie Fossesholmia tai
Ingvild Flugstad Östbergiä ei saa unohtaa.
Anderssonille suurin haaste tämän vuoden kiertueella on sprinttikisojen korostuminen. Ruotsin kakkoshiihtäjä ei ole pystynyt enää useampaan vuoteen saamaan sprinteistä oikein minkäänlaista tulosta, joten pahimmassa tapauksessa hän jää kahdesti karsintaan ja kärsii lähes kahden minuutin tappion vastustajilleen.
Heidi Wengin tilanne on hyvin vastaavanlainen kuin Anderssoninkin. Aikoinaan erinomaisesti sprinteissä menestyneelle Wengille sprinttikisat ovat olleet tervanjuontia. Tosin Tour-muotoisissa kisoissa hän on pystynyt venymään niissä ja suoriutumaan yli perustasonsa.
Jos Weng on ennen päätöspäivää iskuetäisyydellä, ovat hänen vastustajansa pulassa.
Vastaavaa suorittamista tarvitaan myös tällä kerralla, jos norjalainen tahtoo nousta mukaan kiertueen kärkitaistoon. Wengin suurin iskunpaikka on viimeisenä kisapäivänä, kun urheilijat lähtevät kipuamaan ylös Alpe Cermisiä. Jos Weng on ennen päätöspäivää tuolloin iskuetäisyydellä, ovat hänen vastustajansa pulassa.
Venäläisurheilijat pystyvät usein nostamaan tasoaan Tour de Skillä. Tästä johtuen heitä ei saa laskea ulos kiertueen kärkitaistosta, vaikka kauden aiemmat tulokset eivät viittaakaan siihen, että he voisivat nousta mukaan taistelemaan palkintosijoista.
Kova venäläiskolmikko Neprjajeva, Stupak ja Sorina ovat kaikki hiihtäjiä, joille Tourin kaltainen kisa sopii yhtä hyvin kuin tekniset alamäet Jessie Digginsille. He pystyvät taistelemaan jokaisessa kisassa sijoituksista kärkikuusikkoon ja tasaisella huippusuorittamisella ollaan Tourilla usein todella korkealla.
Suomalaiset:
Krista Pärmäkosken takana Suomen ykköstoivo on tuttuun tyyliin
Kerttu Niskanen. Kokeneelle Tour-hiihtäjälle sijoitus kokonaiskilpailun kymmenen parhaan joukkoon on realismia. Tosin sprinttien merkityksen korostuminen laskee hieman Niskasen osakkeita suhteessa muihin.
Kauden avaussprintissä säväyttänyt
Johanna Matintalo on yksi mielenkiintoisimpia suomalaisnimiä tämän vuoden kiertueella. Yksipuolisena perinteisen taiturina hän ei nouse mukaan taistoon kärkisijoista, mutta hänelle tärkeintä on nousta kärkitaistoon jokaisessa kolmessa perinteisen kilpailussa.
Muilta suomalaisedustajilta ei etukäteen ajatellen voi odottaa kovinkaan järisyttäviä suorituksia. Kilpailemista rakastava
Anne Kyllönen on jälleen mukana kiertueella ja suorittaa sen myös ilman vastoinkäymisiä loppuun asti. Kovinkaan lähellä kilpailun terävintä kärkeä Kyllöstä tuskin kuitenkaan nähdään.
Riitta-Liisa Roponen starttaa mukaan kiertueelle usean vuoden tauon jälkeen. Vapaan hiihtoon panostaneelle Roposelle ei tämän vuoden Tourilla juurikaan iskunpaikkoja ole, mutta Oberstdorfin vapaan yhteislähdössä ja Alpe Cermisin loppunousussa hän voi hyvänä päivänä olla viidentoista nopeimman joukossa.
Vilma Nissinen pääsee myös mukaan tämänvuotiselle kiertueelle. Hänelle sopiva tavoite kilpailuihin olisi maailmancupin pisteille yltäminen jossakin perinteisen hiihtotavan kilpailussa.
Miehet – Mikä on Bolshunovin iskukyky? Mihin riittää Niskasen vauhti?
Ennakkosuosikit:
Aleksandr Bolshunov on menneiden näyttöjen perusteella selkeä ykkössuosikki Tour de Skille, mutta tämän vuoden suoritusten perusteella hänen iskukykynsä on kysymysmerkki. Ennen kauden alkua ongelmissa ollut venäläinen ei ole päässyt parhaaseen vireeseensä.
Davosissa sairastellut Bolshunov starttasi mukaan kisaan, vaikka tietojen mukaan valmennusjohto ei olisi sitä halunnut, ja viikko tämän jälkeen hän kävi Dresdenissä karsiutumassa sprintissä. Hänen pahimmat kilpailijansa olivat samaan aikaan korkeassa ilmanalassa valmistautumassa Tourille.
Ennen Touria tilanne vaikuttaisi siis siltä, ettei Bolshunov välttämättä ole sellaisessa kunnossa, että hän pystyisi kamppailemaan kokonaiskisan voitosta. Kun kyseessä on Bolshunov, ei häntä kuitenkaan kannata koskaan laskea ulos ennenaikaisesti. Vasta ensimmäiset kisat osoittavat, missä kunnossa venäläinen todella on.
Koska sprinttien merkitys on tämän vuoden kiertueella niin suuri, on
Johannes Hösflot Kläbo erittäin vaikea voitettava. Hän voittaa hyvin todennäköisesti molemmat sprintit eikä hänen voitolleen voi kovin suurta kerrointa antaa myöskään Obertsdorfin ja Val di Fiemmen yhteislähtökisoihin.
Perinteisen väliaikalähtökin on hänelle erinomainen kisamuoto, joten oikeastaan Kläbon voiton tiellä on vain yksi osakilpailu. Päätöspäivän raastava kipuaminen Alpe Cermisin huipulle ei sovi millään tavalla Kläbon ominaisuuksille, joten hän tarvitsee siihen kisaan lähdettäessä erittäin suuren etumatkan pahimpiin haastajiinsa.
Haastajat:
Kläbon ja Bolshunovin takana on suuri joukko heidän maanmiehiään, jotka voivat nousta mukaan kilpailun voittotaistoon. Heistä ehkä kuumin nimi etukäteen on
Simen Hegstad Krüger, joka on juhlinut tällä kaudella jo kahta osakilpailuvoittoa.
Normaalimatkojen mies Krüger ei ole sprinteissä parhaimmillaan, mutta Tourin sprinteissä hän on aiemmin menestynyt kohtalaisesti. Hänen kannaltaan valitettavasti Oberstdorfin vapaan kisa käydään yhteislähtönä, mikä hieman laskee hänen mahdollisuuksiaan. Toisaalta Alpe Cermisissä hän pystyy voittamaan maanmiestään Kläboa pitkälti yli toista minuuttia.
Jokerikortti Norjan joukkueesta on
Didrik Tönseth, joka on päässyt suurien vaikeuksien jälkeen ehkä kovempaan kuntoon kuin koskaan aiemmin. Tönseth oli Beitostölenin Skandinavia Cupissa sekä vapaalla että perinteisellä lähes naurettavan ylivoimainen ja pääsee nyt maailmancupiin näyttämään, että hän ansaitsee paikan Pekingin olympialaisiin.
Tönsethille Tour on kilpailuna tulos tai ulos, eli hänen on pakko onnistua tai portti olympialaisiin sulkeutuu. Vastaavassa tilanteessa ovat myös hänen maanmiehensä
Sjur Röthe,
Pål Golberg ja
Harald Östberg Amundsen. Neljä miestä taistelee kahdesta kisapaikasta, joten heidän välistä taisteluaan kannattaa seurata erittäin tarkasti.
Venäjän Tour-joukkueesta puuttui yllättäen kiertueen erikoismies
Sergei Ustjugov, mutta myös nyt mukana olevat miehet voivat hyvinkin taistella sijoista aivan terävimmässä kärjessä.
Aleksei Tshervotkin on alkukauden perusteella ollut jopa Venäjän joukkueen kovakuntoisin mies ja taistelee tiukasti paikasta kärkisijoilla. Tosin sprintit ja loppunousu eivät Tshervotkinia suosi.
Ivan Jakimushkin,
Denis Spitsov ja
Artjom Maltsev ovat kaikki astetta etevämpiä vapaalla hiihtotavalla, mutta pystyvät tarvittaessa suoriutumaan hyvin myös perinteisellä. Hekään eivät kuulu suurimpiin sprinttitykkeihin, mutta pystyvät kuitenkin keräämään joitakin hyvityssekunteja.
Suomalaiset:
Suomen ykköstykki Tourille on luonnollisesti
Iivo Niskanen. Kauden avauksessaan jälleen kerran voittoa juhlinut Niskanen on omien sanojensa mukaan aikataulussa kohti olympialaisia, vaikka Davosin kisa jäikin väliin pienien terveysmurheiden vuoksi.
Niskanen tuskin taistelee Tourin kokonaiskilpailussa sijoista terävimmässä kärjessä, mutta olympiakisoja ajatellen olisi tärkeää, että hän pystyisi olemaan kärkitaistossa Lenzerheiden perinteisen väliaikalähdössä. Myös Val di Fiemmen perinteisen yhteislähtöön Niskasella on suuria odotuksia, vaikka kisassa käytettävä peesilatu ei hänen ominaisuuksiaan suosi.
Alkukauden komeetta
Remi Lindholm pääsee mukaan uransa ensimmäiselle Tourille. Ennen kaikkea vapaan taiturina ja normaalimatkojen hiihtäjän prototyyppinä tunnetulle Lindholmille ei tämän vuoden ohjelma ole paras mahdollinen, mutta toisaalta Suomen joukkueen rokkikukko on yllättänyt epäilijänsä jo monta kertaa alkukauden aikana.
Vapaan taiturina ja normaalimatkojen hiihtäjän prototyyppinä tunnetulle Lindholmille ei tämän vuoden ohjelma ole paras mahdollinen, mutta toisaalta Suomen joukkueen rokkikukko on yllättänyt epäilijänsä jo monta kertaa alkukauden aikana.
Perttu Hyväriselle Tour on tärkeä näytönpaikka matkalla kohti olympialaisia. Kaksi vuotta sitten Tour de Skillä erinomaisia näyttöjä kisasta toiseen takonut Hyvärinen ei tällä kaudella ole ollut lähelläkään sitä kuntoa ja nyt tarvittaisiin ainakin lähelle vastaavia tuloksia. Varsinkin kun nuori haastaja Lindholm on osoittanut, että viestin kolmososuudelle on muitakin vaihtoehtoja tarjolla.
Lauri Vuorinen tekee Tour de Skillä vain pikavisiitin Lenzerheideen, jossa hän pääsee jälleen testaamaan virettään vapaan sprintissä. Olympiakisoihin jo valittu Vuorinen ei ole Lillehammerin huippuonnistumisen jälkeen päässyt parhaalle tasolleen, joten toivottavasti hän saisi Lenzerheidesta jälleen onnistumisen ja merkin siitä, että vauhti riittää maailmanhuippuja vastaan myös vapaalla.
Ville Ahonen ja
Arsi Ruuskanen olivat todellisia yllätysvalintoja Tour-joukkueeseen. Etukäteen ajatellen molemmat ovat mukana hakemassa kokemusta eikä heiltä voi odottaa suuria urotekoja. Tosin Oberstdorfin perinteisen sprintissä Ahosella voisi olla mahdollisuus napata uransa avauspisteet.