Brysselin Timanttiliigassa paljon pohjoismaalaisnimiä – Harvemmin juostuilla matkoilla ME-jahtia


Perjantaina kilpaillaan Timanttiliigan merkeissä Brysselissä. Miesten ja naisten tunnin juoksussa hyökätään maailmanennätysten kimppuun.
Etusuora: 04.09.2020 09:49Yleisurheilu
Brysselin Timanttiliigassa paljon pohjoismaalaisnimiä – Harvemmin juostuilla matkoilla ME-jahtia
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Mo Farah.
Perjantaina kilpaillaan jo syyskuun toinen Timanttiliigan osakilpailu, kun maailman yleisurheilueliitti ottaa toisistaan mittaa Brysselissä Memorial Van Damme -nimeä kantavassa tapahtumassa. Aikaisemmin viikolla Lausannen osakilpailussa kilpailivat vain seiväshyppääjät.

Timanttiliiga-kausi 2020 käynnistyi Monacon osakilpailuilla. Jo avauskisassa nähtiin hurjaa tykitystä juoksumatkoilla, kun Joshua Cheptegei rallatteli 5000 metrin ME:n, Jakob Ingebrigtsen juoksi uuden Euroopan ennätyksen 1500 metrillä ja Karsten Warholm aitoi hurjan ajan 400 metrillä.

Tarkasteltaessa Brysselin juoksumatkojen kattausta, on myös Brysselissä luvassa kovaa kyytiä etenkin pidemmillä – jopa poikkeuksellisen pitkillä – juoksumatkoilla. Nimittäin Brysselissä yritetään rikkoa, niin miesten kuin naisten tunnin juoksun maailmanennätykset.

Naisten tunnin juoksussa ME on paperia


Sifan Hassan ja Brigid Kosgei ovat tunnin juoksun ennakkosuosikit ja potentaalisimmat nimet rikkomaan lajin maailmanennätys 18 517 metriä. Itse asiassa vain isompi epäonnistuminen estää ME:n rikkoutumisen.

Hassan oli kaudella 2019 erinomainen ja kellotti muun muassa mailin ME:n ja voitti 10 000 metrin maailmanmestaruuden. Lisäksi hän juoksi puolimaratonin 65 minuutin pintaan. Kuitenkin jo ennen Monacon Timanttiliigaa Hassanin iskukykyä pohdittiin, sillä hän on kertonyt Etiopian levottomuuksien vaikuttaneen merkittävästi harjoitteluunsa. Harmillisesti Monacon 5000 metrin kisassa puheet saivat vastinetta, sillä hän keskeytti kilpailun. Tämä on toistaiseksi hänen ainoa starttinsa tällä kaudella.

Kosgeilta löytyy sama määrä startteja kuin Hassanilta – yksi. Kosgein pitäisi kuitenkin olla Hassanin tavoin hieman normaalia huonommassakin kunnossa uhka rikkomaan ME. Viime kaudella hän kipitti maratonin ME:n ja puolimaratonin alle 65 minuuttia.

Mitä 18 517 metrin taivaltaminen tunnissa vaatii? Hassanilta ja Kosgeilta ei paljoakaan, sillä vertailuksi heidän molempien puolimaratonin ennätykset pyörivät 65 minuutin tuntumassa ja tunnin juoksun maailmanennätykseen vaaditaan vauhdiksi noin 68 minuuttia, joten nykyinen lajin ME:n haltija Dire Tune saanee nauttia enää hetken nimissään olevasta ennätyksestään.

Kisassa nähdään myös Ruotsalaisväriä, kun Sarah Lahti starttaa kisaan.

Mo Farah palaa radalle vuosien tauon jälkeen


Miesten tunnin juoksussa ME on tiukemmassa kuin naisilla. Ennätystä pitää hallussaan Haile Gebrselassie, joka juoksi tunnissa 21 285 metriä vuonna 2007. Tulos vastaa karkeasti noin 59.30 puolimaratonin vauhtia.

Kisan tunnetuin nimi on Mo Farah, joka ei ole kilpaillut stadionolosuhteissa muutamaan vuoteen. Farah on kuitenkin nähty useisiin otteisiin mm. puolimaratoneilla, joissa hän on juossut matkan parhaimmillaan 59.07. Farahin kisan voitto ei ole lähimainkaan selvä, sillä erityisesti kotimaassaan kilpaileva Bashir Abdi haastanee nelinkertaisen olympiavoittajan.

Tunnin juoksussa kannattaa seurata silmä kovana Ruotsin Emil Millan de la Olivan menoa. Vasta 19-vuotias ruotsalainen juoksi 5000 metriä 13.29,59 elokuun lopussa Göteborgissa. Hän voitti myös 10 000 metrillä Ruotsin mestaruuden. Nuorukaisen pitäisi kilpailla sunnuntaina Suomi-Ruotsi -maaottelussa Tampereella 10 000 metrillä. Myös Ruotsin David Nilsson kilpailee tunnin juoksussa Brysselissä.

Kisassa piti olla myös mielenkiintoinen kaveri seurattavaksi, Sondre Nordstad Moen. Norjalainen on juossut jo kertaalleen tällä kaudella tunnin verran kilpaa upealla tuloksella 21 131 metriä. Tämä kuitenkin tapahtui "kielletyt" Niken kengät jalassa. Brysselissä kyseisiä kenkiä ei saa käyttää ja näin ollen Moen vetäytyi kisasta. Hänet nähdään Lontoon maratonille kuukauden päästä.

Myös muissa lajeissa metsästetään ME-lukemia


Viime hallikaudella Armand Duplantis teki selväksi, että kun hän ottaa seipään käteen, ME on aina vaarassa.

Tiistain ruotsalainen taivutti Lausannen kaupunkitapahtumassa huippulukemat 607, joka on hänen ulkoratojen ennätys. Hallissa Duplantis taivutti 618. Sergei Bubkan ulkoratojen ME on 614.

Brysselissä piti kilpailla 4x400 metrin sekaviestissä, mutta Borleen veljesten jättäytyminen kilpailusta vesitti kilpailun ja laji korvattiin naisten tonnilla. Tämä ei vaikuta lainkaan huonolta idealta, sillä tälle harvinaisemmalle matkalle on saatu mukaan Faith Kipyegon, joka janoaa Svetlana Masterkovan ME-lukemia 2.28,98. Monacossa Kenialainen jäi ME:stä vain 17 sadasosaa.

Mainitaksemme muutamia muita nimiä, niin aina viivalla ollessaan Jakob Ingebrigtsenin teot ovat kiinnostavia. Norjalainen nähdään Brysselissä paraatimatkallaan 1500 metrillä, jolla hän on juossut matkan EE-tuloksen. Myös ottelijatar Katarina Johnson-Thompson on mielenkiintoinen urheilija seurattavaksi. Britti kilpailee Brysselissä pika-aidoissa ja korkeudessa.

Brysselin Timanttiliigassa kilpailee myös kaksi ruotsalaiskorkeushyppääjää Sofie Skoog ja Erika Kinsey. Heistä Skoog on tulossa myös Tampereelle Ruotsi-otteluun.

Brysselin Timanttiliiga – Aikataulu


KelloLajiM/N
19:48100m kelausMiehet
21:03100m aj.Naiset
21:11Tunnin juoksuNaiset
21:45SeiväsMiehet
21:59KorkeusNaiset
22:18100mNaiset
22:231500mMiehet
22:34400mNaiset
22:42200mMiehet
22:471000 mNaiset
21:46Tunnin juoksuMiehet
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta