Aitajuoksija Tuomas Lehtonen voi yltää kesällä saavutukseen, johon on pystynyt aiemmin vain yhdeksän suomalaisjuoksijaa – ”Se on luultavasti tavoite”


400 metrin aitajuoksija Tuomas Lehtonen, 22, saavutti viime kesänä ensimmäisen Kalevan kisojen voittonsa, kovan ennätyksen sekä kukisti Oskari Mörön. Seuraavaksi hän voi rikkoa merkittävän rajapyykin.
Joel Sippola: 18.04.2021 08:33Yleisurheilu
Aitajuoksija Tuomas Lehtonen voi yltää kesällä saavutukseen, johon on pystynyt aiemmin vain yhdeksän suomalaisjuoksijaa – ”Se on luultavasti tavoite”
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Tuomas Lehtonen.
Janne Mäkelä, Ari-Pekka Lattu, Jussi Heikkilä, Oskari Mörö ja Jussi Kanervo. Heistä jokainen on juossut 400 metrin aidat vähintään kerran alle 50 sekunnin 2000-luvulla. Kaiken kaikkiaan aidatun ratakierroksen eräänlaisen haamurajan on alittanut yhdeksän suomalaista.

Joukon tuorein jäsen on Kanervo, joka kellotti huhtikuussa 2015 ajan 49,78. Kerhon uusimmasta kasvosta onkin jo aikaa, mutta nyt näköpiirissä on uusi potentiaalinen nimi. Voisiko 22-vuotiaasta Tuomas Lehtosesta tulla kymmenes suomalainen alle 50 sekunnin juoksija jo ensi kesänä?

– Se on luultavasti tavoite. Viime kaudella ennätyksestä lähti 1,3 sekuntia. Nyt ei tarvitsi ottaa ennätyksestä kuin puoli sekuntia pois, joten ei sen pitäisi hirveitä ihmeitä vaatia. Kunhan pysyisi vain terveenä, Tuomas Lehtonen sanoo.

Tosiaan. Ratakierroksen aitajuoksija Tuomas Lehtonen paransi viime kesänä kolme vuotta aiempaa ennätystään 1,3 sekuntia aikaan 50,53. Liedon Parman aiturin ennätyspiikki sattui loppukauteen, ja Turun Kalevan kisoissa hän kohensi ennätystään sekä alkuerässä että loppukilpailussa.

Loppukilpailussa Lehtonen saavutti kerralla kolme asiaa: uran ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruuden, kukisti EM-nelosen Oskari Mörön sekä teki puolen sekunnin ennätysparannuksen. Ei siis hassumpi suoritus kauden tärkeimpään paikkaan.

– Kyllä se Kalevan kisojen kulta oli viime kesän paras saavutukseni. Sain juostua tosi hyvän kisan Oskua vastaan, ja kun mestaruus tuli vielä kovalla ajalla, se oli kyllä kesän paras hetki, Lehtonen muistelee.

Lehtosen ennätysajan kovuudesta kertoo se, että peruttujen Pariisin EM-kisojen miesten 400 metrin aitojen tulosraja alittui 17 sadasosalla. Elokuussa 23 vuotta täyttävä urheilija onkin lupaavalla tiellä.

– Viime kesän ennätysparannukseni oli todella paljon. Toiset samanlaiset vielä, sitten mennään tosi kovaa, hän herkuttelee ajatuksella.

Ratakierroksen aiturilta vaaditaan luonnetta


Lajipiireissä Lehtonen on tiedetty pitkään lahjakkaana ratakierroksen aiturina. Pitkiin aitoihin hän otti tuntumaa ensimmäisen kerran 13-vuotiaana, kun hän kävi juoksemassa 200 metrin aitakisan. Juniorisarjoissa ohjelmaan kuului 300 metrin aitakisoja sekä myös 400 metrin kisoja matalilla aidoilla.

Ennen viime kesää Lehtosen tuloskehitys pyöri kaksi kautta paikallaan. Hieman muuttunut treenisysteemi on kuitenkin hiljalleen alkanut tuottaa tulosta.

– Nopeutta on pidetty mukana ympäri vuoden. Lähes joka viikko tehdään piikkarijuoksua, jotta se nopeus pysyisi. Myös punttiharjoittelua on tehty useammin.

Ratakierros aidoilla höystettynä on brutaali yhdistelmä. Laji ei sovi kenelle tahansa. Urheilijalta vaaditaan asennetta ja reikäpäisyyttä.

Lehtoselta tällaista luonnetta löytyy.

– Kyllä se on varmaan yksi raaimmista yleisurheilulajeista. Nelkku on jo tosi rankka matka, jonka lisäksi on vielä aidat. Pelkästään aitomisella tai juoksemilla ei pärjää, vaan pitää olla kaikki ominaisuudet. Kun on vielä kierroksen matka, sitä eivät kaikki jaksa juosta.

Mörön esimerkki innostaa


Matkan SE-mies Oskari Mörö oli 2016 EM-kisoissa hienosti neljäs. Pari vuotta aiemmin hän oli samoissa kisoissa kahdeksas. Mörö on nuoremmille suomalaisille 400 metrin aitajuoksijoille esimerkki, josta voi ammentaa.

Lisäksi Norjan Karsten Warholm on osoittanut, että 400 metrin aidoissa eurooppalainen voi pärjätä kaikista isoimmissakin ympyröissä.

– Mörö on näyttänyt sen, että arvokisoissa pystyy juosta korkeimmistakin sijoituksista. Ei myöskään haittaa, vaikka ei ole Yhdysvalloista tai Jamaikalta, sillä pystyy silti pärjäämään.

Lähitulevaisuudessa Lehtosen tavoitteena on vakiinnuttaa perustasonsa 50-alkuisiin aikoihin, jotta 49-alkuiset ajat olisivat aidosti juostavissa. Arvokisoista puhuttaessa tähtäin on ensi vuoden Münchenin EM-kisoissa.

SE-ajan 49,04 rikkominen ei ole myöskään poissuljettua.

– Vaikka itselläni ei ole niin hyvät välitykset kuin Möröllä, 400 metrin aidoissa on ollut ennenkin itseäni lyhyempiä juoksijoita, jotka ovat juosseet 48-alkuisia aikoja. Ei sitä Suomen ennätyksen rikkomistakaan voi lukita pois, Lehtonen sanoo.

Palataan kuitenkin vielä lopuksi ensi kesän tavoitteisiin. Tulevana kesänä Lehtosella on hyvät edellytykset liittyä niiden viiden suomalaisaiturin seuraan, jotka ovat 2000-luvulla juosseet 400 metrit aidat alle 50 sekunnin.

– Kun viime kesän ensimmäisessä kisassa tuli ennätysjuoksu, se tuntui ihan nappijuoksulta. Ajattelin, miten minä siitä parannan, mutta silti lähti vielä sekunti pois.

Lehtosen kommentti lupaa hyvää kesää ajatellen. Suurella todennäköisyydellä Kanervo ei ole enää ensi kauden jälkeen tuorein suomalaisnimi alle 50 sekunnin kerhossa.

Suomalaiset 50 sekunnin alittajat 400 metrin aidoissa:

1. Oskari Mörö 49,04
2. Ari-Pekka Lattu 49,36
3. Jussi Heikkilä 49,39
4. Janne Mäkelä 49,59
5. Ari Salin 49,5h
6. Jussi Kanervo 49,66
7. Vesa-Pekka Pihlavisto 49,69
8. Petteri Pulkkinen 49,85
9. Ismo Hämeenniemi 49,94
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta