Tuomas Zacheuksen ennakossa naisten MM-maraton


Joonas Lehtinen: 29.08.2015 09:57Yleisurheilu
Tuomas Zacheuksen ennakossa naisten MM-maraton
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Etusuora sai Pekingin MM-kisojen maratonille erittäin asiantuntevan ja intohimoisen maratonasiantuntijan käyttöönsä. Raasto.comista aikanaan kestävyysjuoksun ystäville tutuksi tulleen Tuomas ”Z” Zacheuksen hienoa maratonhekumointia on luettavissa näiden MM-kisojen yhteydessä niin miesten kuin naistenkin maratonin ennakoiden muodossa.

Pekingin MM-maratonin ennakko, naiset

Maratonfanit ympäri ämpäri planeettaamme joutuvat odottamaan miesten kilvan jälkeen kuumeen kaltaisessa horkassa aina seuraavaan viikonloppuun asti sitä, että naismaratoonarit pääsevät irti Pekingin pätsissä. Kilpailijattarien kannalta on toivottavaa, ettei keli olisi maratonin aikana saasteinen, puhumattakaan tappavasta helteestä.

Ketkäpä muutkaan naisten kilpaan suurimpana suosikkina lähtisivät kuin Itä-Afrikan tyttäret? Etiopian joukkue on nimittäin kova kuin pora. Siihen on ilmoitettu neljä nimeä. He ovat Birhane Dibaba, joka on tänä vuonna juossut maratonin aikaan 2.23.15. Tämä tapahtui helmikuussa Tokiossa, jota myös Japanin pääkaupungiksi kutsutaan. Vuotta aiemmin Dibaba kipitti samassa paikassa vieläkin kovempaa, 2.22.30. Hän siis tietää, kuinka kaukoidän aikaeroon sopeudutaan. Myös toinen Etiopian edustaja on sukunimeltään Dibaba, mutta hänen etunimensä on Mare. Hän on aika kova maratonjulmistelijatar, päätellen hänen tänä vuonna Xianmenissä kiskomastaan 2.19.52:sta. Sen sijaan vuoden 2012 Lontoon olympiamaratonilla hän hyytyi kuin moottoriurheilija ilman moottoria tapahtuvassa urheilussa yrittäessään seurata kärjen menoa liikaa voimiaan kuluttaen liian aikaisessa vaiheessa. Sieltä oli tuomisina 23. sija ajalla 2.28.48. Silloin ei Dibaballe kannattanut kertoa maalissa vitsejä.

Etiopian kolmas maratonhipsutar sai mutsiltaan nimeksi Tirfe Tsegaye. Hän oli tänä keväänä Lontoon maratonilla kolmas, eikä aikakaan ollut hullumpi. Hän näet ylitti maalisen linjan 2.23.41 kuluttua lähtölaukauksesta. Se ei kuitenkaan ole läheskään Tsegayen persoonallinen rekordi, sillä viime syksynä hän uhkaili Berliinissä jopa 2.20-rajaa surraamalla 42 kilometriä lisättynä 195 metrillä kuin nitrolla tankattu ruohonleikkuri aikaan 2.20.18. Tsegaye on myös aika kokenut maratonjuoksija, sillä ensimmäisen kerran hän teki tuttavuutta kestävyysurheilun kuningatarmatkan kanssa jo vuonna 2008. Toistaiseksi hänen paras näyttönsä arvokilpailuista on ollut vuoden 2009 puolimaratonin MM-kisojen kuudes tila. On päivänselvää, että hän himoaa siihen parannusta täysimittaisella maratonilla kuin bodaaja peilikuvaansa. Kenties Etiopian varanainen kilvassa on - vai onko - Tigist Tufa - niminen veijaritar, joka voitti tänä keväänä Lontoon maratonin ajalla 2.23.22. Se ei ole Tufan ennätys, sillä viime syksynä hän juoksi Shanghaissa aika lailla kovan raaston kera 2.21.52. Sen jälkeen hän meni hotelliinsa maratonpäiväunille.

Millaisen naarasmaratonkatraan kehiin heittää sitten Kenia? Heidän etukäteen kovin valttinsa lienee Edna Kiplagat. Hän on nimittäin kaksinkertainen maratonin maailmanmestari. Vuosina 2011 ja 2013 hän mestaruutensa voitti, mutta siinä välissä juostu Lontoon olympiamaraton oli Ednalta täydellinen waterloo, sillä 20. sija Olympian kentillä ajalla 2.27.52 ei ole mitään maratonin parhaimmillaan 2.19.50:een juosseelta maratonkonettarelta.  Myöskään tänä keväänä Lontoossa juostu 2.27.16 ei kuulu Ednan parhaimpiin vetoihin, mutta luultavasti hän on MM-maratonilla taas kunnossa, kuten on asian laita ollut aiemminkin.

Muut Kenian maratontyttäret ovat tämänkaltaiseen kilpaan lähtiessä hieman tuntemattomampia. Kovaa hekin toki ovat juosseet. Ensinnäkin Visiline Jepkecho veti keväällä Pariisissa ennätyksensä 2.24.44. Toiseksi, Helah Kiprop paukutti keväällä Tokiossa ennätyksensä 2.24.03. Kolmanneksi, Jemima Jelagat raivosi keväällä Lontoossa 2.24.23 ja vuotta aiemmin Bostonissa 2.20.41. Kuka tahansa Kenian tyttäristä voi MM-kilvan voittaa, jos heille hyvä päivä koittaa.

Myös Japani saa jalkeille aika kovan edustuksen. Mai Ito leipoi keväällä Nagoyassa 2.24.42, mutta viime MM-kisoissa (sijoitus 22., aika 2.35.16) hän sakkasi kuin absolutisti viinanjuontikilpailussa. Sairi Maeda puolestaan veti samaisessa Nagoyassa niinkin hurjasti kuin 2.22.48. Hän himoaa maratonmenestystä kuin uimari kaakelia. Japanin kolmas edustaja, Risa Shigetomo taas pisti jalkaa toiseen alkuvuonna Osakassa niin, että eipä lähtölaukauksesta ehtinyt kulua kuin 2.26.39, niin Risa oli maalissa. Se ei tosin ole lähellekään Shigetomon rekordia, sillä olympiavuonna 2012 hän juoksi Osakassa 2.23.23. Se toi paikan Lontoon olympialaisiin, mutta siellä oli seuralaisena totaalinen kulkemattomuus ajalla 2.40.06 (sijoitus 78.). Jospa tällä kertaa Risalla kulkisi arvokilpailuissa paremmin?

Venäjältä on mukana kilvassa vain kaksi naista, mutta heistä ainakin toinen, Maria Konovalova on kova kuin kaira. Hänen maratonrekordinsa on keväällä Nagoyassa juostu 2.22.27, mikä on aika hyvä 41-vuotiaalle maratonsahaajattarelle. Itse asiassa se on niin hyvä, että kukaan 40-sarjalainen nainen ei ole kuuna päivänä juossut kovempaa. Konovalova on hipsuillut urallaan kuusi maratonia alle 2.26, mutta ei siinä vielä kaikki. Hän oli ensimmäistä kertaa mukana MM-kisoissa jo vuonna 1995 Göteborgissa, missä hän sijoittui 5000 metrillä kuudenneksi. 10 000 metrillä hän oli puolestaan vuonna 2008 olympiakisoissa kahdeksas julmalla ajalla 30.35.84. Onpa hän kipaissut pitkällä urallaan myös 1500m 4.05:een, 3000m 8.30:een, 5000m 14.38:een, kympin 30.31:een ja puolimaratonin 1.09:ään. Luultavasti hän siis tietää, kuinka kestokilpailuissa kuuluu juosta. Toisen itäisen naapurimaamme edustajan passissa lukee Alina Prokopeva. Hänen maratonrekordinsa on tällä haavaa 2.29.18, mutta onko enää MM-kilvan päätyttyä?

Lähitulevaisuus tulee kertomaan, miten kilvasta suoriutuvat Bahrainin tyttäret. Heistä Eunice Jepkirui voitti viime syksynä Aasian kisojen kultamitalin ajalla 2.25.37 ja juoksi tänä keväänä Nagoyassa voittoon 2.22.18 kuluttua lähettäjän pistoolin puhumisesta. Ne ovat tosi kovia suorituksia ainakin, jos vertaa peleihin ja leikkeihin tai vaikka ei vertaisikaan.  Eunicen uran paras aika on Amsterdamissa vuonna 2012 juostu 2.21.41. Silloin hän tosin vielä edusti synnyinmaataan Keniaa. Muut Bahrainin edustajattaret eivät etukäteen ajatellen ole läheskään samaa tasoa Eunicen kanssa, mutta koskapa maratokilpaa voisi etukäteen ennustaa? Heistä Lishan Dula, jonka ennätys on 2.26.56 vuoden 2011 Rotterdamista, oli viime syksynä Aasian kisojen pronssinainen.

Kiinan juoksijattarilla lienee kotikisoissaan joltisetkin paineet. He ovat ilmoittaneet kilpaan neljä naarasta, joista yksi joutuu katsomaan muiden maratonlaukkaloikkaa televisioista, ellei sitten intoudu reitin varrelle täydessä maratonkannustavaisuudessa.  Ding Changqin juoksi keväällä Chongqin –nimisessä paikassa 2.26.54, mikä on hänen ennätyksensä. Viime vuonna hän esiintyi Aasian kisoissa ratajuoksijana, tuoden palkintokaappiinsa 10 000 metrin hopean ja 5000 metrin pronssin. He Yinli on puolestaan hieman kokeneempi maratonjuoksija. Hänen ennätyksensä 2.27.35 on niin ikään juostu tänä keväänä Chongqingissa. Ensimmäisen maratoninsa Yinli on kuitenkin juossut jo vuonna 2007. Hänen paras arvokilpailusaavutuksensa on Aasian kisojen kuuden sija viime syksyltä. Kokemusta maratonjuoksusta on elämänsä aikana hankkinut myös Wang Xueqin, jonka ennätys 2.25.53 on vuodelta 2012. Samana vuonna hän oli mukana myös Lontoon olympiamaratonilla. Siellä hän juoksi 2.28.21, mikä riitti äärimmäisen kovatasoisessa olympiakilvassa 22. sijaan. Tänä vuonna Xueqin juoksi Soulissa 2.28.39. Kiinan varaedustaja MM-maratonilla lienee Yue Chao, koska hän on juossut nelikosta hitaimmin, 2.29.26. Soulissa tämän vuoden maaliskuussa se tapahtui.

Varteenotettavia tekijättäriä MM-maratonilla saattaa olla myös Algerian Souad Aït Salem. Hän on juossut maratoneja jo pitkään, parhaana kansainvälisenä saavutuksenaan olympiakisojen kahdeksas sija vuodelta 2008. Silloin olympiakisat järjestettiin Pekingissä, joten ehkäpä Peking on Aït Salemin onnenpaikka. Sen sijaan Lontoon olympiamaraton neljä vuotta myöhemmin ei mennyt yhtä puikkareihin, sillä sieltä käteen jäi kilvan 31. paras aika (2.31.15). Ennätyksensä 2.25.08 tämä Algerian yksinäinen maratonnaaras on juossut vuonna 2007 Roomassa. Hän on alittanut 2.30-rajan yhteensä kuusi kertaa.

Espanjan ainoa edustajatar kilvassa on Alessandra Aguilar. Hän on osoittanut kestävänsä hellettä hyvin, sillä kaksi vuotta sitten hän sijoittui Moskovan MM-maratonilla viidenneksi. tuota kilpaa ei voinut hyvällä tahdollakaan sanoa olosuhteiltaan viileäksi. Aguilarin vyöllä on myös kaksi olympiamaratonia, joista paremmin sujui vuoden 2012 Lontoo (sijoitus 26. aika 2.29.19). Aguilarin ennätys on tasan 2.27 ja tänä keväänä hänen aikansa Lontoossa oli 2.29.45. On myös syytä mainita Namibian Beata Naigambo. Hän näet sijoittui tänä keväänä Hampurin maratonilla kolmanneksi ajalla 2.27.28. Toisin sanoen, hän laukkasi maratonin läpi noin 3.30 min / km-vauhtia. Tämä kahden olympiamaratonin veteraanitar voi olla yllättävän kova tulevassa MM-kilvassa.

Muita yllättäjiä saattavat olla Portugalin Filomena Costa (tänä vuonna juostu ennätys 2.28.00), Etelä-Korean Seongeun Kim (tänä vuonna 2.28.20, ennätys 2.27.20) ja moni muu, sillä naismaratoonareiden taso on ollut viime vuosina hyvinkin laaja. Jostain käsittämättömästä syystä Italia, jonka naismaratoonareiden taso on ollut viime vuosina kova ja laaja, ei ole ilmoittanut kilpaan yhtään juoksijaa.

On hieno asia, että Suomella on edustaja naisten MM-maratonilla. Hän on Helsingin Jyryn Anne-Mari Hyryläinen, joka juoksi tammikuussa Dubaissa 2.35.17. Samantasoinen juoksu nyt Pekingin pätsissä voi nostaa sijoituksen korkeallekin.  Sen sijaan maratonkeskittyneisyyden kannalta on hiukan poikkeuksellista, että jo tammikuussa MM-paikkansa varmistanut Hyryläinen meni juoksemaan kesällä Tukholman maratonin. Näin ei tekisi yksikään muu maailman huippujuoksijoista (ehkä Ruotsin Isabellah Anderssonia lukuun ottamatta), mutta luultavasti Hyryläinen on havainnut tällaisen valmistautumistavan sopivan itselleen kuin blastbeat speedmetalrumpalille.

Teksti: Tuomas ”Z” Zacheus

 

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta