Unenomaisesta päivästä tasan 60 vuotta - Suomeen olympiamitali pituushypystä


Etusuora: 23.11.2016 13:29Yleisurheilu
Unenomaisesta päivästä tasan 60 vuotta - Suomeen olympiamitali pituushypystä
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Tänään on kulunut tasan 60 vuotta pituushyppääjä Jorma Valkaman saavuttamasta pituushypyn olympiapronssista Melbournen olympialaisissa.

Elannon Iskua seuratasolla tuohon aikaan edustaneen Valkaman (s. 1928) pronssi on Suomen olympiahistorian ainoa mitali pituushypyssä. MM-mitalin on lajissa saavuttanut Tommi Evilä Helsingissä 2005.

Pituussuuntaisissa hypyissä on Valkaman lisäksi yltänyt olympiamitaleille suomalaisista vain Ville Tuulos, jolla on kolmiloikasta olympiavoitto 1920 ja olympiapronssit 1924 ja 1928. Tuulos oli lisäksi lähellä pituushypyn olympiamitalia Pariisissa 1924, jolloin tulos 707 toi neljännen sijan.

Melbournen olympialaisissa pituushypyn karsinta ja finaali käytiin yhtenä ja samana päivänä 24. marraskuuta. Valkama meni finaaliin tuloksella 736, mutta toinen suomalainen Wilhelm Porrassalmi karsiutui saatuaan pöytäkirjaan vain luvut 658.

Loppukilpailussa Valkaman kolmannella kierroksella syntynyt 748 riitti lopulta kolmanteen sijaan. Yhdysvaltain Gregory Bell (783) ja John Bennett (768) ottivat kaksoisvoiton.

Turussa kaksi kuukautta aiemmin mittauttamallaan Suomen ennätyksellä 777 Valkama olisi yltänyt hopealle ja hätyytellyt jopa olympiakullan vienyttä Belliä.

Jorma Valkama onnistui hienosti myös Rooman olympialaisissa 1960.
Finaalitulos 769 oli 21 senttiä parempi kuin neljä vuotta aiemmin, mutta ei tuonut tällä kertaa mitalia, vaan hienon viidennen sijan.

EM-kilpailuissa helsinkiläinen oli kuudes Tukholmassa 1958 ja kahdestoista Belgradissa 1962. Jälkimmäisessä kisassa Rainer Stenius venytti hopealle ja Pentti Eskola pronssille.

Kymmenen Suomen mestaruutta ja valtavan läjän maaotteluvoittoja vieneen Jorma Valkaman elämä päättyi traagisesti auto-onnettomuudessa Hollolassa joulukuussa 1962.

Pituushyppääjän leski Tuovi Valkama oli saavuttamassa jousiammunnan joukkuekilpailun MM-hopeaa Västeråsissa vuonna 1965.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta