Urheilua, opiskelua ja elämää uudella mantereella - Emma Hyyppä

Urheilua, opiskelua ja elämää uudella mantereella - Emma Hyyppä


Joonas Lehtinen: 12.03.2015 19:18Yleisurheilu
Etusuora otti yhteyttä Yhdysvalloissa opiskelevaan Emma Hyyppään ja kyseli hieman Lahden Ahkeran juoksijan elämästä Amerikoissa. Emma kertoo seuraavassa varsin kattavasti omista ajatuksistaan sekä kokemuksistaan Boisessa.

Emma Hyyppä

Olen Emma Hyyppä, 19-vuotias kestävyysjuoksija Lahdesta. Edustan Lahden Ahkeraa. Juoksen kaikkea väliltä 1500m-10 000m. Päämatkani on 3000 metrin esteet. Opiskelen Yhdysvalloissa Boise-nimisessä kaupungissa, Idahon osavaltiossa. Idaho sijaitsee USA:n luoteisosassa.

Mutkien kautta Boiseen

Muutin tänne opiskelemaan viestintää elokuussa 2014. Päädyin tähän yliopistoon mutkien kautta, kun menoni erääseen Pohjois-Carolinassa sijaitsevaan yliopistoon peruuntui yllättäen. Boise State Universityn kestävyysjuoksuvalmentaja otti minuun sähköpostitse yhteyttä ja tarjosi stipendiä. Yhteydenottoja eri ylipistoista oli tullut kymmenkunta, mutta Boise State vaikutti niistä parhaimmalta.

Kun paikka yllättäen vaihtui, tein päätöksen lähtemisestä nopeasti. Se, että muutan Yhdysvaltoihin opiskelemaan, tuntui pitkään hurjalta ajatukselta, vaikka itse päätöksenteko olikin helppo ja nopea. Ajattelin, että tällainen tilaisuus harvoin osuu kohdalle, joten päätin tarttua mahdollisuuteen.

Opiskelua

Opiskelu täällä on varmasti erilaista kuin suomalaisessa yliopistossa. Ymmärtääkseni lukiokoulutus on täällä hieman heikkotasoisempi kuin Suomessa, joten ensimmäisen parin vuoden ajan käydään pääosin yleissivistäviä, lukiotyyppisiä kursseja. Kurssit ovat yleensä helpohkoja, mutta vieraalla kielellä opiskelu ja suuret läksymäärät syövät osan vapaa-ajastani.

Opiskelen pääaineenani viestintää. Haluan tulevaisuudessa työskennellä urheilutoimittajana, joten erikoistun varmaankin TV-alaan ja puheviestintään myöhemmin. Olen myös kiinnostunut kielten, erityisesti ranskan opiskelusta. Sivuaineopintoni saattavatkin kallistua siihen suuntaan, mutta näin ensimmäisenä opiskeluvuonna minun ei tarvitse sitä vielä päättää.

Opiskeltavia aloja ja pääaineita tuntuu olevan kymmenittäin. Päinvastoin kuin Suomessa, täällä riittää, että tulee valituksi yliopistoon, jonka jälkeen saa valita alansa lukuisista aloista. Opiskelu on ollut samantyylistä kuin lukiossa. Viimesyksyinen viestinnän kurssi oli mielenkiintoinen, mikä vahvisti uskomustani sen olevan oikea ala minulle. Olen lukioajoista lähtien pitänyt puheiden ja esitelmien pitämisestä luokan edessä. Kurssi auttoi käyttämään englantia rohkeasti ja puhumaan isolle joukolle.

[quote_box_center]
Opiskeluaikataulut:

Ma: University Foundation -luento 10:30-11:20.
Ranskan online-luento 12:00-12:50.
Skype-keskustelu belgialaisen naisen kanssa ranskan kurssia varten 14:00-14:30.

Ti: Englannin tunti 12:00-13:15.
UF-keskusteluryhmä 13:30-14:20.

Ke: Astronomian luento 9:00-10:15.
Astronomian laboratorio 10:30-12:30 (yleensä loppuu jo klo 11 jälkeen).

To: Englannin tunti 12:00-13:15.
UF-keskusteluryhmä 13:30-14:20.

Pe: Astronomian luento 9:00-10:15.
[/quote_box_center]

[caption id="attachment_1666" align="alignnone" width="700"]kuva: wikipedia kuva: wikipedia[/caption]

Harjoittelusta – ryhmässä on voimaa

Suurin muutos harjoittelussani tänne muutettuani oli porukassa treenaaminen. Iltapäivisin, kello 15, juoksemme yhdessä joukkueen kanssa lenkit kaupunkia ympäröivillä ylängöillä tai teemme kovemman harjoituksen muutaman hengen porukoissa. Joukkueestani löytyy minulle melko samantasoista seuraa, ja vetotreeneissä se on tuntunut olevan eduksi. Harjoitusmääräni ovat kasvaneet tasaisesti viime vuodesta. Syksyn juoksumäärät olivat noin 120km paikkeilla viikossa. Nyt talvella, joulun jälkeen, nostin määrää 130-140 kilometriin, ja se tuntuu edelleen sopivalta määrältä.

[quote_box_center]
Esimerkki harjoitusviikosta:

Maanantai: aamu - kevyt 8km
iltapäivä - kevyt 13km + 8x100 rennosti nurmikolla/ kävelypalautus

Tiistai: aamu - kevyt 6km
iltapäivä - kova treeni (esim. 20x200m tai 16x 60s mäkeen tai 6x1000m tai VK 13km) vaihtelee viikoittain ja ajankohdasta riippuen. Kisoja ennen tiistain treeni on yleensä 3200m + 1000m + 800m + 2x400m + 200m

Keskiviikko: iltapäivä - kevyt 16km

Torstai: aamu - kevyt 8km
iltapäivä - kevyt 13km + 4x200m radalla, 36s eli rennosti

Perjantai: aamu - kevyt 6 km
iltapäivä - kova treeni (esim. jokin tiistain vaihtoehdoista)

Lauantai: pitkä peruskestävyyslenkki 21-24km

Sunnuntai: kevyt lenkki, yleensä 8km
[/quote_box_center]

Kuten treeniohjelmastani voi huomata, suurin osa juoksusta on peruskestävyysvauhtista. Tiistai ja perjantai ovat kovan treenin päiviä, keskiviikkoisin ja lauantaisin lenkki on hieman pitempi. Sunnuntain lenkki on palauttava. Teemme päivittäin treeneissä General Strength -ohjelmaa, joka koostuu mm. lantiota ja pakaroita vahvistavista liikkeistä (suomeksi= erilaiset ”koiranpissitys”-variaatiot), kuntopalloliikkeitä, kuminauhajumppaa, aitakävelyitä ja keskivartalokuntopiiriä. Suomessa ollessani tein voimatreeniä punttisalilla vapailla painoilla viikoittain, mutta täällä lihaskuntoharjoitukset ovat pääosin oman kehon painolla tehtävää jumppaa. Näiden lisäksi tulee päivittäin lihaskuntoa ja venyttelyä. Treenien jälkeen pilatesrullailua ja kylmäaltaassa seisoskelua 8-12 min.
Kovassa seurassa, hyvässä hengessä
Tosiaan, harjoittelen yhdessä joukkueen kanssa. Naisten puolella on kaksi todella kovaa juoksijaa, Emma Bates (10 000 32:20, NCAA mestari) ja Marisa Howard (3000 ej 9:43, NCAA mestaruuskisoissa 2.). He ovat molemmat ”senioreita” eli he valmistuvat tänä keväänä ja mahdollisesti alkavat juosta ammatikseen.

On hienoa seurata menestyvien juoksijoiden harjoittelua ja ottaa mallia. Naisten puolella on minun lisäkseni ulkomaalaisista vain yksi kanadalainen, mutta miesten joukkueessa on kaksi brittiä, kaksi australialaista, uusi-seelantilainen ja kanadalainen. Joukkuehenki on todella hyvä, ja me ulkomaalaiset sulaudumme hyvin joukkoon. Kaikilla on hallussaan oikeanlainen urheilijan elämäntapa. Vapaa-ajalla, lähinnä viikonloppuisin käymme kaupungilla ulkona syömässä, elokuvissa, tai vietämme aikaa jonkun kotona, koko joukkueen voimin. Kavereiden saaminen on ollut helppoa, myös joukkueen ulkopuolelta.
Hyvistä asetelmista kohti tavoitteita
Harjoittelu on edennyt toivotusti ja olen nostanut määrää viime syksystä. Nyt alkuvuoden aikana olen parantanut 3000m ennätystäni 22 sekuntia viime kesästä aikaan 9:27. Luotan valmentajiin ja heidän treenifilosofiaansa.

Olen tällä hetkellä todella motivoitunut harjoittelemaan kovasti, jotta ennätykset paranevat keväällä ja kesällä. Terveenä pysyminen ja onnistuneet harjoitukset ovat varmasti osasyy kovaan intooni!

Tavoitteenani tällä kaudella on alittaa 10 minuutin raja 3000 metrin estejuoksussa, ja päästä 22-vuotiaiden EM-kisoihin Tallinnaan. Muita tavoitteitani tällä kaudella on parantaa ennätyksiäni kaikilla matkoilla, lähestyä Suomen kärkeä, pysyä terveenä ja saada kaksi mitalia nuorten SM-kisoista.

[caption id="attachment_1670" align="alignnone" width="635"]kuva: The Knowles Gallery Boise, Idaho kuva: The Knowles Gallery[/caption]

Elämää Boisessa – ennakko-odotuksista havaintoihin

En muista tarkalleen, mitä odotin, mutta muistan olleeni heti erittäin viehättynyt Boisen kaupungista. Urheilullisesta näkökulmasta odotin metsäisiä polkuja ja hiekkateitä, mutta lenkkimaastot ovat kapeahkoja polkuja savannimaisilla ylängöillä. Mäkiä on paljon, mutta uskon, että niitä paljon juoksemalla maastojuoksukunto paranee ja jalkoihin tulee voimaa. Polkuja on loputtomiin, enkä edes tiedä minne ne päättyvät.

Yllätyin myös siitä, että maastojuoksu on täysin joukkuelaji täällä Jenkeissä. Kisoissa joukkueessani oli 7-9 juoksijaa, joista viisi parasta toi pisteet joukkueelle. Maastojuoksukausi meni joukkueeni osalta hyvin ja sijoituimme joukkueena sijalle 11 koko USA:ssa.

Olin kuullut ”kauhutarinoita” amerikkalaisesta treenaamisesta, että jokainen treeni on kova treeni, jossa valmentaja karjuu sekuntikelloa tuijottaen juoksemaan täysillä ja jokainen treeni on kuin kilpailu. Onneksi harjoitusohjelma on järkevästi huolella koostettu, ja muistuttaa hyvinkin paljon tekemistäni Suomessa.

Boise muistuttaa paljon suomalaisia kaupunkeja, koska se ei ole liian iso ja ilman autoa eläminen onnistuu hyvin. Pidän turvallisuudesta, joka on tähänastisten havaintojeni mukaan Suomen tasoa. Kaikkialla USA:ssa kun ei uskaltaisi yksin edes lenkkeillä. Kaupungin asukkaat vaikuttavat ystävällisiltä ja hymyileväisiltä. Liikunta, etenkin lenkkeily on suosituimpia harrastuksia Boisessa. Hintataso esimerkiksi ruokakaupassa ei ole merkittävästi halvempi, mutta pitkässä juoksussa se kyllä tuntuu.

Myös ylipäätään se, että opintojen ja urheilun yhdistäminen on tehty helpoksi, on yksi parhaista, ellei paras asia täällä. Minusta tuntuu, että pystyn täysin keskittymään harjoitteluun, vaikka opiskelenkin samalla. Päivittäin käytettävissä olevat lihashuoltopalvelut ja kylmäallas ovat huikea etu. Yliopistourheilu on täällä iso juttu, kilpailut ovat kovatasoisia ja urheilijoista todella välitetään.

Asioita, jotka ovat Suomessa paremmin, löytyy koulutuksesta. Täällä lukiokoulutus on vähemmän yleissivistävä kuin Suomessa, joten peruskurssit jatkuvat yliopistossa. Osalla kursseistani ei ole mitään tekemistä pääaineeni, viestinnän, kanssa. Parin opiskeluvuoden jälkeen opintoni alkavat onneksi painottua oman alan puolelle. Peruskurssien käyminen on minusta kuitenkin OK, sillä sanavarastoni karttuu ja opin katsomaan maailman menoa amerikkalaisesta näkökulmasta.

Kaikesta saa halutessaan ongelman, mutta pyrin suhtautumaan kaikkeen positiivisella asenteella. Kolmen kämppiksen kanssa asuminen ilman keittiötä saattaa joskus turhauttaa, mutta se on osa amerikkalaista yliopistokulttuuria. Pitkälle prosessoituja eineksiä ja roskaruokaa tuputetaan joka nurkalla, mutta ravitseva ruokaa on saatavilla aivan yhtä helposti. Olen viihtynyt täällä niin hyvin, että koti-ikävä ei ole vaivannut ollenkaan. Tietenkin perhettä ja ystäviä Suomessa olisi ihanaa nähdä päivittäin, mutta yhteydenpito on helppoa ja olen ajan tasalla heidän kuulumisistaan. Ulkomaille muuttaminen on ollut minulle tärkeä askel itsenäisemmäksi ja aikuisemmaksi ihmiseksi.
Emma Hyyppä (s. 1995), Lahden Ahkera

ennätykset:
1500 m 4:38.21i
3000 m 9:27.69i
5000 m 17:35.72
3000 m ej 10:22.77

Emman blogista voi seurata kuulumisia treeneistä ja kisoista:

http://www.emmahyyppa.blogspot.fi/