Urheilugaala 2020 lähestyy – jopa olympiakullalla ja keihään MM-mitalilla jääty ulos kohutun äänestyksen kärkikymmeniköstä


Urheilutoimittajain liiton valitsema Vuoden urheilija 2019 julkistetaan torstaina Urheilugaalassa. Kovin ennakkosuosikki tittelin saajaksi on jalkapalloilija Teemu Pukki.
Etusuora: 16.01.2020 08:18Muut lajit
Urheilugaala 2020 lähestyy – jopa olympiakullalla ja keihään MM-mitalilla jääty ulos kohutun äänestyksen kärkikymmeniköstä
Kuva: Urheilugaala
Urheilugaala 2018

Marja-Liisa Kirvesniemi 1993

Maastohiihdon 15 km:n MM-hopeamitalisti 1993

Krista Pärmäkoski saavutti skiathlonin MM-hopean Lahdessa 2017 ja sijoitus Vuoden urheilija -äänestyksessä oli neljäs. Marja-Liisa Kirvesniemi otti samanvärisen MM-mitalin 15 kilometrillä Falunissa 1993, mutta simpeleläistä saa turhaan etsiä kyseisen vuoden äänestyksen kärkikymmeniköstä.

Jari Mantila 1995

Yhdistetyn hiihdon MM-hopeamitalisti 1995

Nykyisin tv-kommentaattorina toimiva Mantila, jota ei todellakaan tunnettu urallaan haamuhiihtäjä, kiiti huikealla hiihdolla yhdistetyn henkilökohtaisen kisan MM-hopea Thunder Bayssä 1995. Yhdistetyn edellisestä suomalaismitalista arvokisoissa oli tuolloin ehtinyt kulua 10 vuotta. 2010-luvun loppupuolella henkilökohtainen yhdistetyn arvokisamitali veisi urheilijan heittämällä TOP10:een Vuoden urheilija -äänestyksessä, mutta Mantilan hopeaa urheilutoimittajat eivät arvostaneet aivan niin paljon.

Matti Heikkinen 2009

Maastohiihdon 15 km:n MM-pronssimitalisti 2009

50 km:n MM-pronssi Lahdessa 2017 vei Heikkisen urheilutoimittajien äänestyksessä sijalle yhdeksän. Heikkisen kansainvälinen läpimurto oli tapahtunut kahdeksan vuotta aiemmin Liberecin MM-kisojen 15 km:n pronssilla, mutta tuona vuonna MM-pronssi ei antanut Heikkiselle sijoitusta TOP10:een.

Joni Turunen 1995 ja 2001

Amatöörinyrkkeilyn MM-pronssimitalisti 1995 ja 2001

Turusen pronssit, joista ensimmäisen aikaan kirkkonummelainen oli vain 19-vuotias, ovat toistaiseksi viimeiset suomalaisen miehen saavuttamat
amatöörinyrkkeilyn MM-mitalit. Urheilutoimittajat eivät kuitenkaan kumpanakaan vuonna Turusen mitaleille, jotka eivät vieneet nyrkkeilijää TOP:een.

Sari Multala 2001

Purjehduksen E-jollien maailmanmestari

Sari Multala, Hanna-Maria Seppälä, Tero Pitkämäki, purjehduksen match racing -kolmikko ja Petra Olli muodostavat harvalukuisen ryhmän. He ovat suomalaiset kesäolympialajien maailmanmestarit tällä vuosituhannella. Multala voitti MM-kullan vuonna 2001 E-jollaluokassa, joka vielä tuolloin oli olympiaohjelmassa. TOP10-sijoilta Multalaa saa kuitenkin turhaan hakea kyseiseltä vuodelta.

Juha Salonen 1981

Judon MM-pronssimitalisti 1981

Juha "Pupu" Salonen on edelleen ainoa suomalainen judoka, joka on saavuttanut lajissa MM-mitalin. Yli 95 kg:n sarjan MM-pronssi irtosi Maastrichtissa vuonna 1981, jolloin Salonen oli vasta 20-vuotias. Sarjan voitti lajin kaikkien aikojen ykkösnimiin lukeutuva Japanin Yasuhito Yamasita. Pupua on kuitenkin jahdata saman vuoden Vuoden urheilija -äänestyksen TOP10:stä, jonne hän ei yltänyt myöskään 1989, jolloin saavutti lajissa EM-kullan.

Minna Lehtola 1994

Kalpamiekkailun MM-pronssi 1994

Salosen tavoin Lehtola on edelleen ainoa suomalainen, joka saavuttanut urheilumuodossaan aikuisten MM-mitalin. MM-pronssin hän saavutti Ateenassa
kalpamiekkailun henkilökohtaisessa kisassa vuonna 1994. Kyseinen oli kuitenkin erittäin kovatasoinen suomalaisessa urheilussa, joten miekkailijaa ei nähty Vuoden urheilija -äänestyksen kärkikymmenikössä.

Mikael Källman 1992

Käsipallossa Saksan Bundesliigan paras pelaaja 1992

Käsipalloilijaa ei ole koskaan valittu Vuoden urheilija -äänestyksessä kärkikymmenikköön. Karjaalainen Källman oli käsipallossa absoluuttisella maaiman huipulla vuonna 1992, jolloin hänen valittiin Saksan Bundesliigan parhaaksi pelaajaksi. Kaksien mitalirikkaiden olympialaisten vuosi pudotti kuitenkin Källmanin sijoituksen TOP10:en ulkopuolelle.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta