Useat olympiaennätykset vaarassa rikkoontua Riossa


Olympialaiset starttaavat yleisurheilun osalta perjantaina. Toivon mukaan maailman ykköstähdet yltyvät hirmuvetoon ja hemmottelevat penkkiurheilijaa uusilla olympiaennätyksillä.
Etusuora: 09.08.2016 16:36Yleisurheilu
Useat olympiaennätykset vaarassa rikkoontua Riossa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Etusuora kokosi muutamia olympiaennätyksiä, jotka ovat suurimmassa vaarassa rikkoontua.

1. Tatyana Lysenko heitti Lontoon olympialaisissa (2012) moukarin olympiaennätyslukemiin 78,18, jota Riossa lähtee jahtaamaan Anita Włodarczyk. Puolalainen on kiskaissut tällä kaudella peräti kahdeksassa kilpailussa yli 78 metriä, joten ennätys on enemmän kuin vaarassa.

2. Kiriherkkä Gabriela Szabo asetti 5000 metrin olympiaennätyksen lukemiin 14.40,79 vuonna 2000. Ajan rikkoutuminen on kiinni vain juoksun luonteesta – Riossa viivalla on kasapäin naisia, joiden kunto on aikaan vaadittavalla tasolla, mutta mikäli vauhdinpitäjiä ei löydy, saa romanialaisnainen pitää ennätyksen vielä ainakin seuraavat neljä vuotta.

3. Miesten korkeushypyn ennakkosuosikki Mutaz Essa Barshim omaa huippumahdollisuudet ylittää Charles Austinin 20 vuotta vanha kisaennätys 239 – Barshimin paras pomppu on oikeuttanut tulokseen 240. Myös Italian Gianmarco Tamberilla (239) olisi ollut oivat saumat ennätykseen, mutta mies ei ole kisoissa mukana loukkaantumisen takia.

4. Olympiaennätystä tullaan myös hätyyttelemään suomalaisille varsin tutussa lajissa. Keihäänheittäjä Thomas Röhler iski Paavo Nurmi Gamesissa ennätyksensä 91,28 ja omaa parhaimmat mahdollisuudet rikkoa Andreas Thorkildsenin olympiaennätys 90,57. Kilpailussa on mukana myös Tero Pitkämäki ja Julius Yego, joiden ennätykset ovat Thorkildsenin vuoden 2008 kiskaisua pidempiä.

5. Ranskan seiväsässä Renaud Lavillenie metsästää neljä vuotta aikaisemmin asettamaansa ennätystä 597. Ranskalaisen kauden paras taivutus on lennättänyt miehen yli korkeudesta 596. Myös Sam Kendricks (592) ja Shawnacy Barber (591) omaavat potentiaalia hätyytellä kuutta metriä.

6. Brianna Rollins juoksi pika-aitojen voittoon USA:n olympiakarsinnoissa ajalla 12,34, joka on sadasosan kovempi kuin Australialaisen Sally Pearsonin olympiaennätys 12,35. Ennätys olisi vielä suuremmassa uhassa, mikäli tuoreen ME-tuloksen 12,20 juossut Keni Harrison olisi mahtunut USA:n joukkueeseen.

Listaukseen ei ole huomioitu viestijuoksuja.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta