Val di Fiemme Miehet 15km Yhteislähtö (p) - Uudet miehet nousevat palkintokorokkeelle?


Italian Val di Fiemmessä hiihdetään miesten 15km yhteislähtökilpailu lauantaina kello 16:10. Nähdäänkö Tour de Skin toiseksi viimeisessä osakilpailussa täysin uudet miehet palkintopallilla?
Etusuora: 04.01.2019 21:05Hiihto
Val di Fiemme Miehet 15km Yhteislähtö (p) - Uudet miehet nousevat palkintokorokkeelle?
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Miehet hiihtivät edellisen kerran perinteisen kilpailun Oberstdorfissa keskiviikkona, jolloin yhteislähtökilpailusta tuli nimensä mukaisesti massakilpailu. Koko pääjoukko hiihti iloisena jonossa 14,4 kilometriä, minkä jälkeen vasta viimeiset 600m hiihdettiin täysiä.

Äärimmäisen tylsän kilpailun voitti Emil Iversen, joka kuitenkin jätti tämän jälkeen Tourin kesken eikä ole enää mukana. Kakkoseksi sijoittui Italian Francesco De Fabiani, joka saattaa kovalla kirillään pystyä nousemaan myös kotiyleisönsä edessä loppumatkasta monta sijaa.

Kolmanneksi ennätti Sergei Ustiugov, jolta löytyy kaikki mahdolliset ominaisuudet 50 kilometrin hiihdosta sprintteihin. Venäläinen on myös lauantaina yksi kilpailun suurimpia suosikkeja.

Oberstdorfin 15km yhteislähdössä ei syntynyt minkäänlaisia eroja kärkikymmenikön osalta. Kilpailusta paljon kertoo, että 37. sijoittunut Lauri Vuorinen jäi vain 20 sekuntia kärjestä.

Oberstdorf 15km (p) 2.1.2019

1.Emil Iversen 🇳🇴45.30.3
2.Francesco de Fabiani 🇮🇹+0.9
3.Sergei Ustiugov+2.0
4.Sjur Röthe 🇳🇴+2.1
5.Calle Halfvarsson 🇸🇪+3.2
6.Didrik Tönseth+3.6
7.Evgeniy Belov+4.4
8.Andrey Larkov+5.5
9.Johannes Hösflot Kläbo 🇳🇴+5.6
10.Maxim Vylegzhanin+6.8

Suomalaiset
20. Ristomatti Hakola +15.3
37. Lauri Vuorinen +20.7

Nyt hiihdetään tosissaan – uudet miehet nousevat voittotaistoon?


Siinä missä keskiviikkona nähtiin kyttäyskilpailu ja kiritykkien juhlaa, nyt voi odottaa menestystä perinteisen hiihdon pidempien matkojen spesialisteilta.

Kun Iivo Niskanen ei ole mukana, katseet kohdistuvat tässä tapauksessa etenkin Venäjän Andrey Larkoviin. Viime vuonna täsmälleen Alexei Poltoranin ja Larkov veivät täsmälleen samassa kilpamuodossa kaksi ensimmäistä sijaa itselleen Poltoraninin voittaessa ja Larkovin ollessa toinen.

Kazakstanin Poltoranin jätti Tourin kesken, joten hän ei ole tänä vuonna puolustamassa voittoaan. Vuosi sitten kolmanneksi sijoittui Alex Harvey. Myös Kanadalainen on aina vaarallinen juuri yhteislähtökilpailuissa, missä hän pääsee roikkumaan mukana ja iskemään lopussa.

Ennen Poltoraninia kaksi edellistä Val di Fiemmen massalähtöä on voittanut Martin Johnsrud Sundby, jolle rata on aina sopinut todella hyvin. Sundby ei ole ehkä aivan entisvuosien iskussa, mutta tänäkin vuonna norjalainen pystyy ehdottomasti taistelemaan jopa voitosta. Etenkin kun todella moni perinteisen taitaja jättää kilpailun väliin.

Miesten 15km yhteislähtöä perinteisellä tyylillä on hiihdetty Italian Val di Fiemmessä vuodesta 2015. Alla edellisvuosien tulokset.

Miehet 15km yhteislähdöt Val di Fiemme

Vuosi1. sija2. sija3. sija
2018Alexei Poltoranin 🇰🇿Andrey LarkovAlex Harvey 🇨🇦
2017Martin Johnsrud Sundby 🇳🇴Sergey UstiugovMatti Heikkinen 🇫🇮
2016Martin Johnsrud Sundby 🇳🇴Niklas Dyrhaug 🇳🇴Alexei Poltoranin 🇰🇿
2015Tim Tscharnke 🇩🇪Alexei Poltoranin 🇰🇿Dario Cologna 🇨🇭


Kuinka kauan Kläbo roikkuu mukana?


Tour de Skin kokonaisvoiton kannalta isoin kysymys on, kuinka kauan Johannes Hösflot Kläbo pystyy roikkumaan lauantaina mukana? Mikäli norjalainen kiritykki onnistuu keräämään kirimaaleista bonussekunteja ja roikkumaan kärjen mukana pitkään, hänellä on mahdollisuudet nousta koko Tourin voittoon.

Mikäli taas Ustiugov karkaa omia menojaan, ja hän pääsee kärjessä lähtemään Alpe Cermisin loppunousuun, on vaikea uskoa että Kläbo onnistuu sprintterinä nousemaan hurjassa ylämäessä ohi härkämäisen Ustiugovin.

Tourin kokonaistilanne (5/7)

SijaKilpailijaAikaero
1.Johannes Hösflot Kläbo 🇳🇴1:55:00.5
2.Sergei Ustiugov+5.4
3.Alexander Bolshunov+1:18.2
4.Sindre Bjoernstad Skar 🇳🇴+1:56.5
5.Simen Hegstad Krueger 🇳🇴+1:57.5
6.Francesco De Fabiani 🇮🇹+2:11.9
7.Calle Halfvarsson 🇸🇪+2:12.4
8.Finn Haagen Krogh 🇳🇴+2:13.3
9.Andrey Melnichenko+2:14.2
10.Parisse Clement 🇫🇷2:15.2

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta