Val di Fiemme Naiset 10km Yhteislähtö (p) - Pitäisikö Suomen kokeilla täysin poikkeuksellista taktiikkaa?


Pitäisikö Suomen pelata täysin erilaista peliä ja yrittää näin saada Krista Pärmäkosken Tour de Skin tilannetta kohennettua ennen viimeistä osakilpailua, Alpe Cermisin loppunousua?
Etusuora: 04.01.2019 18:27Hiihto
Val di Fiemme Naiset 10km Yhteislähtö (p) - Pitäisikö Suomen kokeilla täysin poikkeuksellista taktiikkaa?
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Tour de Skin toiseksi viimeiset osakilpailut, Val di Fiemmen perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailut hiihdetään lauantaina. Naiset lähtevät matkaan kello 15:00.

Östberg varmistelee Tourin voittoaan?


Oberstdorfissa oli hyvin vaikea kärjen karata helpon rataprofiilin sekä sakean lumisateen vuoksi. Val di Fiemmessä irtioton pystyy kuitenkin tekemään ja siihen takuulla tulevat pyrkimään ainakin Suomen Krista Pärmäkoski ja pienellä varauksella myös Norjan Ingvild Flugstad Östberg.

Astrid Jacobsen (4.) hiihti keskiviikon yhteislähdössä tämän kauden parhaan hiihtonsa ja olisi ollut lauantain kilpailun yksi suurimmista suosikeista. Hän jätti kuitenkin Tourin kesken eikä ole enää mukana. Näin ollen viiden parhaan joukossa on taas yksi ”ilmainen” sijoitus enemmän tarjolla.


Vastaavaa joukkuetaktiikkaa harvoin maastohiihdossa käytetään. Iso kysymys onkin, miksi ei? Ei tässä Suomella ainakaan mitään hävittävää ole

Östberg on tällä hetkellä äärimmäisen lähellä Tour de Skin voittoa, kun ero lähimpään jahtaajaan, Natalia Nepryaevaan on jo 35.4 sekuntia. Lauantain perinteisellä hiihtotavalla käytävä yhteislähtö sopii Östbergille erinomaisesti, joten hänellä on nyt mahdollisuus ratkaista Tour de Ski lopullisesti jättämällä venäläinen taakseen.

Nepryaeva tuskin kuitenkaan antautuu ilmaiseksi. Venäläiset ovat kilpailleet loistavasti Tour de Skillä. Kokonaistilanteessa Venäjällä on kolme kilpailijaa kuuden parhaan joukossa, mikä johtuu ennen kaikkea siitä, että moni nainen on juuri nyt elämänsä kunnossa, mutta myös siitä, että Venäjän huolto on pessyt muilla mailla lattiaa voitelupuolella.

Etenkin Venäjän naisilla on ollut jokaisessa kilpailussa ylivoimaisesti liukkain (ja pitävin) suksi. Tästä ovat nauttineet sekä Nepryaeva, Yulia Belorukova että Anastasia Sedova.

Keskiviikon edellisessä perinteisen kilpailussa Nepryaeva oli toinen, Sedova kolmas ja Belorukova kuudes, mikä kertoo olennaisen tämänkin kilpailun lähtökohdista. Vaikka nyt hiihdetään raskaamman profiilin laduilla, ovat venäläiset edelleen vaarallisia ja kykenevät voittotaistoon asti.

Mitä tekee Jessica Diggins?


Yhdysvaltain Jessica Diggins on kilpailun mielenkiintoisimpia nimiä. Diggins on loistava vapaan hiihtäjä ja hänet tunnetaan myös kovana Alpe Cermisin kiipeäjänä. Näin ollen viimeinen laji suosii häntä – varsinkin vertailussa venäläisiin nähden.

Perinteisellä Diggins ei ole vahvimmillaan. Tämän kauden perinteisen kunnosta emme ole kuitenkaan saaneet häneltä vielä mitään näyttöjä, sillä Oberstdorfissa USA:n huolto epäonnistui totaalisesti. Digginsillä oli yksinkertaisesti niin huono suksi, ettei hän olisi voinut mitenkään pysyä kärjen mukana.

Oberstdorfissa Diggins jäi 58 sekuntia kärjestä, mutta nyt hänen tulisi pystyä pysymään huomattavasti lähempänä kärkeä, joskin rataprofiili Val di Fiemmessä on hieman raskaampi.

Yhdysvaltalainen on kokonaistilanteessa 1:22 Östbergiä perässä, joten Tourin voitto on jo karannut hänen hyppysistään. Pysymällä venäläisten vauhdissa lauantaina, hänellä on kuitenkin vielä hyvät mahdollisuudet nousta ainakin kolmen, ellei jopa kahden parhaan joukkoon Alpe Cermisin vaativassa nousussa, missä venäläisten suoritustaso on kaikille suuri arvoitus.

Pärmäkoski haastavassa tilanteessa - Suomi voisi lyödä kaiken peliin


Pärmäkoskelle Tour de Ski on ollut haastava prosessi, eikä tulosta varmasti ole tullut odotuksia tyydyttävällä tavalla. Kokonaistilanteessa Pärmäkoski on ennen kahta viimeistä kilpailua sijalla viisi ja 1:38.6 Östbergiä perässä.

Vaikka norjalainen on jo karannut, ei Tourin kolmossijaan ole kuin 16 sekuntia eroa. Kolmantena majaileva Diggins on kuitenkin todella vahva Alpe Cermisin loppunousussa, joten lauantaina Pärmäkosken tulisi jättää jenkki kauaksi taakseen.


Tulisipahan kerrankin mielenkiintoinen sekä tv-yleisöön menevä yhteislähtökilpailu

Näin ollen Pärmäkosken tulisi jälleen repiä eroa Yhdysvaltalaiseen ja pyrkiä irtiottoon. Perinteisen spesialisteja ei juuri enää ole jäljellä, joten Östberg on ainoa, joka saattaisi olla halukas kovaan vauhdinpitoon.

Kolikon kääntöpuoli on, että repimällä alussa menettää voimia loppua kohden. Ellet pysty irtautumaan, kenttä kääntyy lopussa ja haastajat tulevat tylysti tuoreemmilla jaloilla takaa ohi. Touria johtava Östberg tuskin on heti ottamassa ainakaan tätä riskiä.

Pärmäkoskella mitään menetettävää tuskin kuitenkaan on. Nyt olisi paikka yrittää laittaa vielä kerran kaikki kehiin, jotta Alpe Cermisin loppunousuun jäisi selkeää panosta ja aito mahdollisuus kolmen parhaan joukkoon.

Yksi villi skenaario olisi, että Suomi uhraisi sekä Laura Monosen että Anne Kyllösen laittamalla molemmat pitämään täysin mieletöntä vauhtia parille ensimmäiselle kilometrille. Pärmäkoski tulisi peesissä ja nykäisisi itse uudestaan, kun Mononen ja Kyllönen ovat hyytyneet. Näin saataisi varmasti rakoilua pääjoukkoon ja aikaeroa maalissa kasvatetuksi.

Vastaavaa joukkuetaktiikkaa harvoin maastohiihdossa käytetään. Iso kysymys onkin, miksi ei? Ei tässä Suomella ainakaan mitään hävittävää ole. Tulisipahan kerrankin mielenkiintoinen sekä tv-yleisöön menevä yhteislähtökilpailu.

Tourin kokonaistilanne (5/7)

SijaKilpailijaAika
1.Ingvild Flugstad Östberg 🇳🇴1:26:11.8
2.Natalia Nepryaeva+35.4
3.Jessica Diggins 🇺🇸+1:22.6
4.Yulia Belorukova+1:27.7
5.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+1:38.6
6.Anastasia Sedova+2:33.8
7.Heidi Weng 🇳🇴+3:15.7
8.Kari Oyere Slind 🇳🇴+3:51.1
9.Teresa Stadlober 🇺🇸+3:51.6
10.Lotta Udnes Weng 🇳🇴+4:04.7

Suomalaiset:
27. Laura Mononen +6:27.3
34. Anne Kyllönen +8:39.6
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta