Valentin Konosen entinen kilpakumppani tekemässä hurjaa yleisurheiluhistoriaa


Harri Piironen: 09.06.2015 14:20Yleisurheilu
Valentin Konosen entinen kilpakumppani tekemässä hurjaa yleisurheiluhistoriaa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Espanjan kävelylegenda Jesus Angel Garcia on valittu maansa joukkueeseen Pekingissä elokuun lopussa käytäviin maailmanmestaruuskilpailuihin. Hän kävelee Pekingissä 50 kilometriä. MM-kilpailut ovat lokakuussa jo 46 vuotta täyttävälle espanjalaiselle järjestyksessään ennätyksellisesti kahdennettoista.

Garcia on kilpaillut vuodesta 1993 lähtien yksitoista kertaa maailmanmestaruuskisoissa, millä määrällä hän jakaa ennätyksen toisen kävelijän, portugalilaisen Susana Feitorin kanssa. Vuosien 1991 ja 2011 välillä MM-kilpailuissa esiintynyttä Feitoria (s. 1975) ei ole valittu Portugalin Pekingiin matkaavaan joukkueeseen, joten ennätys siirtyy näillä näkymin yksin Garcian haltuun.

Jesus Angel Garcian vakiomatka on 50 kilometriä, eikä häntä ole nähty kertaakaan isojen arvokisojen 20 kilometrillä. Uran kirkkain saavutus irtosi jo miehen ensimmäisistä MM-kilpailuista Stuttgartissa 1993. Tuolloin hän jätti Suomen nuoren Valentin Konosen hopealle espanjalaisen voittoajan oltua 3.41.41. Kononen hävisi Saksassa parikymmentä sekuntia, mutta saavutti myöhemmin muun muassa maailmanmestaruuden Göteborgin kaduilla 1995.

Arvokisavoittoihin Garcia ei ole sittemmin kyennyt, mutta himmeämpiä mitaleja on siunaantunut. Ateenasta 1997 ja Edmontonista 2001 tuli MM-hopeaa, sekä Berliinistä 2009 MM-pronssia. Euroopan mestaruuskisoissa espanjalainen on saavuttanut hopean Göteborgissa 2006 ja pronssin Münchenissä 2002. Olympiakilpailuisssa Garcia on joutunut nuolemaan näppejään; miehen paras olympiasaavutus on nelossija Pekingistä 2008.

Aurinkolasit päässä käytännössä aina taivaltaneen Garcian ennätys 50 kilometrillä on Podebradyssä keväällä 1997 kävelty 3.39.54. Merkillepantavaa on, että hän paineli 20 kilometrin ennätyksensä 1.23.00 jo lähes 40-vuotiaana La Corunassa kesällä 2009.

Mitalipaineita Garcialla ei enää liiemmin ole. Edelliset arvokisat ovat tuottaneet miehelle kahdennentoista sijan Moskovan MM-kilpailuissa sekä kahdeksannen sijan Zürichin EM-kisoissa viime kesänä. Espanjan kävelyjoukkueen isoin mitalitoivo Pekingissä lienee 20 kilometrin hallitseva Euroopan mestari Miguel Angel Lopez, joka nappasi kaksi vuotta sitten Moskovassa lyhemmän matkan MM-pronssin.

Korkeasta iästään huolimatta Jesus Angel Garciasta ei tule MM-historian iäkkäintä 50 kilometrin kävelyyn osallistunutta urheilijaa. Portugalin Jorge Costa osallistui Osakan vuoden 2007 MM-kisojen viidellekympille 46 vuoden ja 5 kuukauden ikäisenä. Garcia saavuttaa tämä iän vasta keväällä 2016.

Lähde: Sport.es
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta