Jatkuuko suomalaisen yleisurheilun superkesä Vantaan ja Espoon teemakisoissa?


Kotimainen yleisurheilukausi jatkuu lauantaina Espoossa ja Vantaalla käytävillä teemakisoilla. Espoossa kilpaillaan juoksu- ja hyppylajeissa ja Vantaalla pitkissä heitoissa.
Veijo Vaakanainen: 27.06.2020 08:05Yleisurheilu
Jatkuuko suomalaisen yleisurheilun superkesä Vantaan ja Espoon teemakisoissa?
Kuva: Trackpic/Olavi Kaljunen
Simo Lipsanen.
Vantaan ja Espoon tapahtumia voi jännätä Yle Areenassa klo 16.25 ja TV2:ssa klo 18.00 alkaen.

Suomalainen yleisurheilukausi 2020 on käynnistynyt hurjalla tavalla. Jo useampi Suomen ennätys on siirtynyt historian kirjoihin ja Krista Tervo linkosi kauden avauksessaan moukarin peräti uusiin Pohjoismaiden ennätyslukemiin. Tämän lisäksi moni urheilija on noussut aivan uudelle tasolle ja omia ennätyksiä on tehty laajalla rintamalla.

Tämä suomalaisen yleisurheilun ilotulitus saa hyvin todennäköisesti jatkoa lauantaina Espoossa ja Vantaalla käytävissä teemakisoissa. Espoossa toisistaan mittaa ottavat juoksu- ja hyppylajien urheilijat ja Vantaalla pitkien heittojen (moukari, keihäs, kiekko) urheilijat tavoittelevat huipputuloksia.

Näissä molemmissa tapahtumissa on mukana suuri määrä maamme kärkiyleisurheilijoita ja vaikka etukäteen mielenkiintoisista urheilijoista Wilma Murto, Kristiina Mäkelä ja Oskari Mörö ovat valitettavasti joutuneet peruttamaan osanottonsa, on molemmilla paikkakunnalla varmasti edessä todella mielenkiintoiset ja kovatasoiset kisassa. Seuraavassa nostamme muutamia herkkupaloja kisojen herkullisesta ohjelmasta.

Tykitetäänkö aitaviidakossa huippuaikoja?


Espoon kisojen ehkä mielenkiintoisin laji on naisten pika-aidat. Starttiviivalle kisassa asettuu ensimmäistä kertaa koko Suomen kivikova aiturikolmikko Annimari Korte, Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske. Lahden kilpailuissa Korte osoitti jo olevansa huippukunnossa juosten kauden avauksessaan uransa toiseksi kovimman ajan 12,84. Neziri puolestaan avasi kautensa Oslossa, jossa hän juoksi uuden 200 metrin aitojen Suomen ennätyksen 26,65. Hurskeelle Espoon kisa on kauden ensimmäinen.

Viime kautisten sekä kauden ensimmäisten juoksujen perusteella Espoossa tullaan juoksemaan kotimaisittain hurja aitakilpailu. Kortteelta voidaan kauden avauksen perusteella odottaa jopa SE-lukemien 12,72 hätyyttelyä ja myös Neziri on Oslon perusteella selvästi alle 13 sekunnin kunnossa. Hurskeella on keväällä ollut tietojen mukaan hieman vaikeuksia, mutta toivottavasti hänkin on heti kauden alussa ainakin lähellä 13 sekunnin kotimaista haamurajaa.

Naisten pika-aitojen lisäksi on myös mielenkiintoista seurata, kuinka Elmo Lakka selviytyy 10 metriä pidemmästä aitamatkasta. Jyväskylässä Lakka juoksi kauden ensimmäisessä pika-aitojen startissaan soolojuoksuna ajan 13,76. Espoossa viime kaudella MM-kisadebyyttinsä tehnyt Lakka toivottavasti vuolee runsaasti sadasosia pois tuosta ajasta.

Kuinka pitkälle moukari lentää Vantaalla?


Vantaan kisoissa moukarinheitto on etukäteen kisojen mielenkiintoisin laji. Kautensa SE-tuloksella avannut Krista Tervo tähyää varmasti jälleen 70 metrin rajaa sekä tuoreen Suomen ennätyksen 71,93 parantamista. Tervon lisäksi naisten kilpailussa on mukana myös vasta 17-vuotias Silja Kosonen, joka on parantanut tällä kaudellaan ennätystään jo yli 4 metriä lukemiin 67,99. Kosonen voi hyvinkin parantaa Vantaalla ennätystään ja lähentyä 70 metrin rajaa sekä Kamila Skolimowskan alle 20-vuotiaiden Euroopan ennätystä 71,71.

Miestenkin moukarinheitossa riittää paljon mielenkiintoa. Kautensa uudella ennätystuloksella 77,09 avannut Aaron Kangas tähyää nimittäin varmasti pitkälle päälle 75 metrin lukemiin. Mielenkiintoinen nimi kilpailussa on myös takavuosien nuorten MM-mitalisti Aleksi Jaakkola, joka on aloittanut kautensa lupaavasti. Vantaalla Jaakkolalla olisi erinomainen paikka lisätä viime kaudella syntyneeseen ennätykseensä 74,00 lisäsenttejä tai miksei jopa lisämetrejä.

Samuelsson satasella - Huuskola ja Lehtonen kakkosella


Kauden ensimmäisten kisojen perusteella miesten 200 metriä on yksi Espoon kisojen mielenkiintoisimmista lajeista. 150 metrin Suomen ennätyksen jo aiemmin kesäkuussa tehnyt Tuukka Huuskola juoksi viikon alussa Sipoossa uuden ennätystuloksensa 20,90 ja haluaa varmasti jatkaa ennätystehtailuaan myös Espoossa. Kisassa on mukana myös viime kausien ykkösmies Oskari Lehtonen, joka puolestaan avaa ulkoratakautensa Espoossa. Lehtonen juoksi viime kaudella ennätyksensä 20,83.

Parin vuoden ajan vammojen kanssa taistellut Samuli Samuelsson teki väkevän paluun alkuviikosta juoksemalla 100 metriä aikaan 10,37 ja 200 metriä tulokseen 21,21. Tällä kertaa Samuelssonin ei juokse molempia matkoja, vaan keskittyy pelkästään 100 metrille. Juuri 25 vuotta täyttäneen Samuelssonin ennätys 10,30 on peräisin vuodelta 2017.

Kuinka pitkälle Lipsasen loikat kantavat?


Kolmiloikan SE-mies Simo Lipsanen avaa kautensa Espoon kilpailussa. Viime kausien aikana Lipsasesta on tullut vakiokasvo Suomen arvokisajoukkueissa ja hän on noussut maamme eturivin yleisurheilijoiden joukkoon. Pari viime kautta ovat kuitenkin olleet hieman laskusuhdanteisia, eikä hän ole onnistunut ylittämään 17 metrin rajaa sitten kauden 2017, jolloin hän loikki SE-lukemat 17,14.

Espoossa nähdään ensimmäiset merkit siitä, onko Lipsanen saanut loikkiinsa jälleen lentoa, joka vie hänet päälle 17 metrin lukemiin. Kauden avauksessa tuollaista tulosta ei välttämättä voi odottaa, mutta toivottavaa olisi, että Lipsanen pystyisi hyppäämään pitkälti päälle kuudentoista ja puolen metrin ja mieluusti jopa yli viime kauden kärkituloksensa 16,76.

Nostaako Elina Lampela jälleen riman uusiin ennätyslukemiin?Odotukset naisten seiväskisaa kohtaan laskivat hieman, kun Wilma Murto joutui peruuttamaan osallistumisensa polvivamman vuoksi. Tästä huolimatta seiväskisassa riittää mielenkiintoa, sillä mukana on yksi alkukesän positiivisimmista yllättäjistä Elina Lampela. Oulun Pyrinnön hyppääjä on kauden kahdessa ensimmäisessä kisassa parantanut ulkoratojen ennätystään jo peräti 25 senttiä lukemiin 450.

Juniorien EM-kisojen nelonen vuodelta 2015 kärsi useamman vuoden ajan suurista vammoista ja moni luuli naisen jo luovuttaneen vaikeuksien alla. Lampela kuitenkin otti vaivoista ja vaikeuksista niskalenkin ja palasi seiväspaikalle vahvempana kuin koskaan aiemmin. Elämänsä kunnossa oleva Lampela ei suinkaan ole vielä näyttänyt parastaan eikä olisi mikään yllätys, mikäli hänen ennätyslukemansa kirjattaisiin Espoon kisan jälkeen jälleen uusissa korkeuksissa.

Näiden nostojen lisäksi Vantaan ja Espoon kisoihin mahtuu myös paljon muuta mielenkiintoista. Naisten keihäänheitossa kauden komeetta Julia Valtanen tähtää yhä lähemmäs 60 metriä ja kolmannen polven heittäjä Jami Kinnunen tavoittelee 80 metrin haamurajaa. Sara Kuivisto juoksee kauden ensimmäisen 800 metrin juoksunsa ja moninkertainen nuorten arvokisamitalisti Viivi Lehikoinen painelee ensimmäistä kertaa tällä kaudella aidatun ratakierroksen.

Espoon kisojen aikataulu

16:10M 10000m / N 5000m kävelyt 
17:05N seiväs / M seiväs 
17:30M 110m aj1. juoksu
17:45M/N 100m kelausT51-54
18:10N 400m aj 
18:20M 400m aj 
18:35M 100m 
18:45N 5000m 
19:00N 3-loikka / M 3-loikka 
19:05N 100m aj1. juoksu
19:15N 800m 
19:25M 800m 
19:35M 200m 
19:45N 200m 
20:00M 110m aj2. juoksu
20:20N 100m aj2. juoksu
20:40M 10000m juoksu 


Vantaalla heittokisat käynnistyvät kello 14:00.

Espoon kisojen osallistujat

Vantaan kisojen osallistujat

Kisojen tulokset

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta