Venäjä porskuttaa dopingin ykkösmaana – Katso listaus dopingkäryjen kärkimaista


Katso eniten dopingkäryjä keränneet maat vuosien 2012 – 2022 arvokisaurheilijoiden osalta.
Etusuora: 07.08.2023 19:48Yleisurheilu
Venäjä porskuttaa dopingin ykkösmaana – Katso listaus dopingkäryjen kärkimaista
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Etusuora kokosi yhteistyössä Tilastopajan kanssa eniten dopingrangaistuksia keränneet valtiot, joiden urheilijoita on kilpaillut yleisurheilun arvokisoissa vuosien 2012 - 2022 aikana. Toisin sanoen mukaan katsottiin vain maiden kärkiurheilijat. Arvokisoiksi aineistossa katsottiin kaikkien yleisen sarjan maanosien mestaruuskilpailut, MM-kisat sekä olympialaiset.

Tilastoja tarkkailtaessa on huomioitava, että dopingrangaistus on voinut tulla jo vuonna 2010, mutta urheilija on kilpaillut vasta 2012 arvokisoissa. Eli käry on voinut tapahtua jo ennen arvokisaa tai vasta sen jälkeen. Jutussa dopingrangaistukseksi on huomioitu myös varoitukset.

Dopingkäryt maittain.
Dopingkäryt maittain.


Kiistatonta piikkipaikkaa arvokisatason urheilijoiden dopingkäryissä pitää Venäjä. Peräti 104 maan arvokisatason urheilijaa, jotka ovat kilpailleet vuosien 2012 - 2022 välisenä aikana yleisurheilun arvokisoissa on kokenut dopingrangaistuksen. Vielä kun huomioidaan, että maan yleisurheilijoita ei olla juurikaan nähty viimeisimmissä arvokisoissa, niin luku on valtaisa. Toiseksi eniten käryjä on kerännyt Ukraina 56 ja kolmantena tulee Yhdysvallat 36:lla käryllään.

Naapurimaistamme Ruotsilla on kolme käryä (Meraf Bahta, Adil Bouafif ja Andreas Gustafsson). Suomeltakin löytyy kaksi miestä listalta. Kiekonheittäjä Mikko Kyyrö on saanut suullisen varoituksen ja Eemeli Salomäki 3 kuukauden kilpailukiellon kiellettyjen aineiden käytöstä. Norjan saldo on pyöreä nolla.

Aineiston keruupäivään mennessä (28.5.2023) vuosien 2012 – 2022 arvokisoissa on kilpaillut 685 urheilijaa, jotka ovat olleet urallaan saaneet dopingrangaistuksen.

Dopingkäryjen määrät maittain. Mukana kaikki maat, joilla kärynneitä urheilijoita on viisi tai enemmän.
Dopingkäryjen määrät maittain. Mukana kaikki maat, joilla kärynneitä urheilijoita on viisi tai enemmän.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta