Viivi Lehikoinen aitoi kultaa - Suomelle yhteensä seitsemän mitalia 17-vuotiaiden EM-kisoista

Etusuora: 17.07.2016 19:03Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
17-vuotiaiden EM-kisat päättyivät sunnuntaina Georgian Tbilisissä. Suomalaiset saavuttivat toisen kultamitalin, kun 400 metrin aitojen ennakkosuosikki Viivi Lehikoinen juoksi voittoon ajalla 58,28. Haastavissa tuuliolosuhteissa käydyssä kisassa toiseksi sijoittui Yasmin Giger (SUI) 11 sadasosaa suomalaista hitaampana.

Lehikoinen voitti viime vuonna Tbilisissä Euroopan nuorten olympiafestivaalien aitajuoksun 17-vuotiaiden SE-tuloksella 57,74. Tänä vuonna hän on juossut parhaimmillaan 57,96.

Keihäänheitossa Elina Kinnunen paransi avauskierroksella omaa 17-vuotiaiden SE:tä lukemiin 55,99. Tämä tulos ei olisi riittänyt mitaliin, mutta viimeisellä kierroksella rävähti uusi ennätys: tuloksesta 57,40 oli palkintona pronssimitali. Mestariksi heitti Arianne Duarte Morais (NOR) Euroopan ennätystuloksella 60,89 ja hopealla palkittiin Italian Carolina Visca (59,10). Sofia Pölkky heitti 50,14 ja sijoittui 10:nneksi. Ikäluokassa heitetään 500 gramman keihästä, joka on tullut käyttöön vasta tällä vuosikymmenellä.

Tomi Lehto sijoittui 2000 metrin estejuoksussa neljänneksi ennätyksellään 5.57,49. Mitalisija jäi kuitenkin yli kahden sekunnin päähän. Kisojen avauspäivänä Lehto juoksi 3000 metrillä ennätyksensä ja sijoittui kuudenneksi. Tim van de Velde (BEL) vei estejuoksun mestaruuden ajalla 5.53,77.

EM-kolmiloikassa seitsemänneksi sijoittunut Saara Hakanen hyppäsi pituuskisassa kuudenneksi tuloksella 590. Sekä Holly Mills (GBR) että Maja Bedrac (SLO) ponnistivat 619, mutta mestarina palkittiin 609 toiseksi parhaallaan venyttänyt Mills. Kilpailu hypättiin vastatuuleen, jota mittarin mukaan oli kovimmillaan yli kuusi metriä sekunnissa.

Kuulantyönnön pronssimitalisti Eero Ahola sijoittui kiekkofinaalissa 10:nneksi tuloksella 53,53. Voittoon heitti ikäluokan maailman kärkituloksen haltija Georgios Koniarakis (CYP) tuloksella 62,16.

Suomen joukkue saalisti historian ensimmäisistä 17-vuotiaiden EM-kisoista yhteensä seitsemän mitalia - kaksi kultaa ja viisi pronssia. Sijoituksia kahdeksan joukkoon kertyi yhteensä 18. Kisojen mitalitilastossa Suomi sijoittui yhdeksänneksi ja pistetilastossa (sijoitukset 8 joukkoon) upeasti kuudenneksi pistein 84. Mitalitilaston voitti Iso-Britannia (5+4+4) ja pistetilaston Saksa (136). Suomen edellä pistetilastossa olivat lisäksi Iso-Britannia, Ranska, Espanja ja Italia.