Wilma Murto ei jää sanattomaksi edes maailmantähden seurassa - Lavillenielta on kysytty, mitä hän miettii minusta


Joel Sippola: 05.07.2018 18:40Yleisurheilu
Wilma Murto ei jää sanattomaksi edes maailmantähden seurassa - Lavillenielta on kysytty, mitä hän miettii minusta
Wilma Murto
Sosiaalisuus on sana, joka kuvastaa seiväshyppääjä Wilma Murtoa. Avoimessa seiväsyhteisössä hän on päässyt nauttimaan nuoren lupauksen statuksesta.

Kun teet alaikäisenä urheilijana maailmanennätyksen, julkisuuden sekamelska iskeytyy voimakkaasti vasten kasvoja. Valtaisaan mediahuomioon ja kaikkeen muuhun näkyvyyteen voi olla vaikea varautua.

Sen jälkeen kun Wilma Murto oli tehnyt seiväshypyn nuorten maailmanennätyksen 471 tammikuussa 2016, kiinnostus Kuusjoelta lähtöisin olevaa urheilijaa kohtaan nousi luonnollisesti isoksi. Samalla kävi selväksi Salon Vilpasta edustavan hyppääjän persoona.

Hän ei jäänyt epävarmaksi valokeilassa. Median edessä esiintyi positiivinen, eloisa ja sosiaalisesti taitava tyyppi. Murto muistelee saaneensa kehuja esiintymisestään.

– Kun päädyin median ympäröimäksi maailmanennätyksen aikoihin, monet kyselivät, onko minua koulutettu tähän. Ei minua oltu.

– En tiedä, mistä se persoona kumpuaa. Saa varmaan kiittää äitiä, isää ja isovanhempia, että saan tarvittaessa suun auki, Murto naurahtaa.

Hän myöntää, että tuo ajanjakso oli alaikäiselle urheilijalle outoa ja hurjaa aikaa. Turvana on kuitenkin ollut hyvä tukitiimi manageri Tero Heiskan johdolla.

Vastauksissa on pilkahduksia nuoren naisen persoonasta.

– Muistan kun managerini soitti monta kertaa: ”vitsi tää on outoo”.

– En kuitenkaan koe, että olisin kärsinyt siitä tai mitään muuta negatiivista. Olen tykännyt siitä, mitä urheilun ja menestyksen mukana on tullut, hän tuumii.

Yhteydenpitoa somessa

Sosiaalinen Murto on monen ikätoverinsa tavoin aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Instagramiin seiväshyppääjä päivittää säännöllisesti kuulumisiaan seuraajiensa iloksi. Hän sanoo toteuttaneensa tätä kaavaa vuodesta 2013 asti.

– Totta kai olen siinä jossain määrin kehittynyt. Olen pyrkinyt laittamaan sinne laadukkaita kuvia ja muita juttuja, koska olen kuullut, että sellaisesta on ihan hyötyäkin.

Ennen viime vuonna tullutta mystistä jalkavammaansa Murto ehti tutustua kansainvälisissä kisoissa ulkomaalaisiin kilpakumppaneihin. Silloin kun hän ei ole päässyt kisaamaan, sosiaalinen media onkin ollut mainio väline yhteydenpitoon.

Murto ja kilpakollegat seuraavat toisiaan somessa. Kommentit ja viestit ovat kulkeneet kilpailutauon aikana.

– Kyllä se some pitää ympyröissä kiinni, jos kisoihin ei pääsisikään. Tietenkin nyt on eri, kun pääsee viettämään kisoissa taas aikaa muiden urheilijoiden kanssa.

– Seiväsperhe on hyvin maailmanlaajuinen, joten kyllä se some on älyttömän kiva juttu, hän lisää.

 

[caption id="attachment_11536" align="alignnone" width="326"] Renaud Lavillenie. (Olavi Kaljunen/Trackpic).[/caption]

Osana seiväsyhteisöä

Niin se seiväsperhe. Aika isoja nimiä nuori urheilija onkin tavannut kisamatkoillaan. Ne ovat sellaisia nimiä, kuten lähes kaiken urallaan saavuttanut Ranskan Renaud Lavillenie ja viiden metrin nainen Sandi Morris.

Murron mukaan molemmat tähtihyppääjät ottivat hänet aikoinaan hyvin vastaan. Ylipäätänsä kansainvälinen seiväsyhteisö on hyvin ulospäin suuntautunutta. Ikä on vain numero.

– Tykkään todella paljon seiväshyppääjien välisestä ilmapiiristä. Meikäläinen on ollut siellä 17-vuotiaana, vaikka siellä on myös 30–36-vuotiaita. Porukka otetaan samalla tavalla vastaan, oli sitten kuinka nuori tai vanha tahansa.

Hänen mielestään omasta sosiaalisuudesta on hyötyä supertähtiä kohdatessa.

– En minä ainakaan kauheasti mene lukkoon. Kun näin ensimmäisen kerran Lavillenien, olin että ”wow”. Kyllä siinä sai silti suunsa avattua, hän vastaa hymyillen.

Huomionosoitus Lavillenielta

Kun on lajin nuorten maailmanennätysnainen, voi saada osakseen erityishuomiota isoilta tähdiltä. Lukemat 471 alle 18-vuotiaana vakuuttavat.

– Kyllä luulen, että se on kiinnittänyt huomiota eri tavalla. Kisoissa he tietävät, kuka minä olen.

Murto antaa esimerkin.

– Yksi hurjimpia juttuja on, että jossain jossakin haastattelussa Lavillenielta on kysytty, mitä hän ajattelee minusta. Sitten hän on sanonut tykkäävänsä tekniikastani. Kyllähän se on hyvä tunne, kun kuulee tuollaista tietynlaiselta esikuvalta.

Mikäli EM-rajan tehnyt Murto säilyy ehjänä ja tulokset kehittyvät, hänet nähtäneen lähitulevaisuudessa fyysisesti osana maailmanlaajuista seiväsperhettä.

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta