Yhdysvaltainen Tara Davis hakee historiallista mitalia - Tulevaisuuden tavoitteena tv-näkyvyys


Joel Sippola: 11.07.2018 19:12Yleisurheilu
Yhdysvaltainen Tara Davis hakee historiallista mitalia - Tulevaisuuden tavoitteena tv-näkyvyys
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Tara Davis on nuorten MM-kisojen naisten pituushypyn ennakkosuosikki. Hyppääjälupaus paljastaa Etusuoralle suosikkihyppääjänsä.

Yhdysvalloista on tullut erinomaisia pituushyppääjiä 2000-luvun arvokisoihin. On nelinkertaista ulkoratojen maailmanmestaria ja Lontoon olympialaisten voittajaa Brittney Reesea. On Helsingin vuoden 2005 MM-voittajaa sekä niin ikään viiden renkaan kisoissa voittanutta Tianna Bartolettaa.

Silti maa ei ole koskaan onnistunut voittamaan naisten pituusmitalia nuorten MM-tasolla. Kisoja on järjestetty vuodesta 1986 lähtien.

Tampereella tähän yrittää tehdä muutosta ikäluokkansa tilaston ykkösnimi Tara Davis. Hyväntuulinen ja eloisa nuori nainen ei koe kyseisestä historian tulevan ylimääräisiä paineita.

– Se tekee tilanteesta vain paljon jännittävämpää! Toivon, että onnistun tuomaan näistä kisoista maalleni mitalin. Minulla on kerran elämässä mahdollisuus.

Davis on alle 18-vuotiaiden maailmanmestari vuodelta 2015 ja hänen ennätyksensä on 6,73. Tänä vuonna yhdysvaltalainen on jäänyt tuosta tuloksesta vain kaksi senttiä, ja se on 26 senttiä parempi kuin tilaston kakkosena olevalla.

– Tänä kesänä minulla on ollut tekniikkaongelmia, mutta uskon Tampereen yleisön auttavan. Päätavoitteenani on voittaa kultaa. Ennätys olisi upea juttu, mutta ajatukseni on lähinnä mitaleissa.

Pituushyppyä ja aitoja

Georgian yliopistossa treenava nainen taitaa pituushypyn lisäksi loistavasti myös aitajuoksun. Viime talvena hän rykäisi hallissa 60 metrin aitojen nuorten ME:n 7,98. Sadan metrin aidoissa hän painaltanut 12,95.

Yhdysvaltain nuorten mestaruuskisoissa Davis nappasi voiton kauden parhaallaan. Hän jätti viimeiset kolme kierrosta väliin 100 metrin aitojen finaalin takia.

– Molemmissa treenaaminen on vaihtelevaa, koska niissä on eronsa. Pidän kuitenkin erilaisuudesta.

Hän siirtyi vuosi sitten high schoolista Georgian yliopistoon. Pienen totuttelun jälkeen urheilija on sopeutunut uuteen miljööseen.

– Minulla on hauskaa Georgiassa. Ympärillä on hyvä valmentaja ja harjoitusryhmä. Kaikki ovat ottaneet minut hyvin vastaan.

Oma suosikki ei tule Yhdysvalloista

Vaikka Davis arvostaa maannaisiaan Reesea sekä Bartolettaa, oma suosikki tulee muualta. Hän on monikertainen arvokisamitalisti, Serbian Ivana Spanovic. Nuori pituushyppääjä löytää yhtäläisyyksiä hänestä.

– Meillä on samanlainen tekniikka ja juoksutyyli. Katson häntä paljon, sillä hän on parhaimpia pituushyppääjiä.

Puhe kääntyy taas kokeneisiin yhdysvaltalaistähtiin.

- Brittney Reese on peto. Hänen tarmokkuutensa on jotain käsittämätöntä.

– Bartoletta on rauhallinen, huomioonottava ja todella mukava henkilö.

Davisin tulevaisuuden tavoite on selvä.

– Haluan enemmän tv-aikaa, hän päättää hymyillen.

Naisten pituuskarsinta käydään torstaina aamupäivästä. Finaali on vuorossa perjantaina.