Näkökulma: Yleisurheilulla olisi edellytyksiä nousta nuorten naisten suosikkilajiksi


Yleisurheilu tuskailee ikääntyvän katsojakunnan kanssa, vaikka sillä olisi valtava potentiaali etenkin nuorten naisten parissa. Yhden ihmisen ajojahti uhkaa kuitenkin jarruttaa suosiota.

Joona Klemi: 05.08.2019 20:48Yleisurheilu
Näkökulma: Yleisurheilulla olisi edellytyksiä nousta nuorten naisten suosikkilajiksi
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Tasa-arvo puhuttaa jatkuvasti myös urheilussa. Yleisurheilukentillä kuluvan kauden kohutuin tapaus on ollut naisten 800 metrin hallitsevan maailmanmestarin Caster Semenyan kohtelu. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF vaati Semenyaa käyttämään testosteronia alentavaa lääkitystä, jos eteläafrikkalainen haluaa jatkossakin kilpailla.

Semenyan taistelu tuotti lopulta tulosta väliaikaisen kilpailuluvan muodossa. Kahdesti päätöksestä valittanut IAAF sai lopulta tahtonsa läpi eikä Semenyaa näin ollen nähdä Dohan MM-kisoissa. Sen sijaan hän ilmoitti jatkavansa taistelua naisurheilijoiden oikeuksien puolesta.

IAAF:n ja Semenyan välinen kamppailu on tuonut jälleen yhden arven jo valmiiksi ryvettyneeseen lajiin, jolla on suuria vaikeuksia etenkin nuorison tavoittamisessa. Tilanteen harmillisuutta korostaa myös se, että yleisurheilu kuitenkin on lajina tasa-arvoisimmasta päästä.

Käytännössä kaikissa muissa lajeissa voi nimittäin katsoa pelkästään toisen sukupuolen kilpailuja tai otteluita. Sen sijaan yleisurheilussa on usein käynnissä monia lajeja samanaikaisesti, ja sekä miesten että naisten puolella.

Lisäksi nuorten miesten suosikkilaji, elektroninen urheilu, on jo pahoin ryvettynyt monien naisten silmissä. Kuluvan kesän jalkapallon naisten MM-kisat taas nostivat lajin suosion ennennäkemättömiin sfääreihin. Silti miesten etumatka myös tässä lajissa on yhä valtava, etenkin taloudellisesti.

Sen sijaan yleisurheilussa ollaan nyt sellaisessa harvinaislaatuisessa tilanteessa, että lajin parhaiten tienaava urheilija on nainen. 400 metrin aitojen superlupaus ja nuorten suosiman Instagramin tähti Sydney McLaughlin on myös matkalla yleisurheilumaailman valovoimaisimmaksi urheilijaksi.

Aika harvassa lajissa voi naisesta sanoa samaa.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta