Tour de Skin loppunousussa riittää panosta - Kerttu Niskanen nousee kolmanneksi?


Tour de Ski päättyy perinteiseen tapaan Alpe Cermisin loppunousuun. Suomen Kerttu Niskanen taistelee sijoituksista kokonaiskilpailun kolmen parhaan joukossa.
Etusuora: 06.01.2024 18:09Hiihto
Tour de Skin loppunousussa riittää panosta - Kerttu Niskanen nousee kolmanneksi?
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Veikkaus
Kerttu Niskanen
Naisten yhteislähtö 10km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Tour de Skin päätösetapilla isoin mielenkiinto kohdistuu luonnollisesti aina kokonaiskilpailun voittotaistoon. Tänä vuonna sen suhteen ei pitäisi olla epäselvyyksiä, sillä Jessica Diggins pääsee päätösmatkalle vakuuttavasta 43 sekunnin johdosta.

Ainoa jollain tapaa realistinen mahdollisuus kaataa Diggins on minuutin yhdysvaltaisen perään lähtevällä Norjan Heidi Wengillä, joka tunnetaan erinomaisena kiipijänä. Weng on voittanut Digginsin viime vuonna loppunousussa puolella minuutilla, toissa vuonna kahdella minuutilla ja vuonna 2020 minuutilla.

Digginsillä on kuitenkin myös yksi loistava veto vuodelta 2021, jolloin hän oli loppunousun toinen - jääden vain yhdeksän sekuntia kilpailun voittaneesta Ebba Anderssonista. Diggins voitti samassa kilpailussa Tour de Skin kokonaiskilpailun.

Diggins on tänä vuonna osoittanut olevansa samanlaisessa, ellei paremmassa kunnossa. Maalisuoralla häämöttävä Tour de Skin kokonaiskilpailun voitto antaa varmasti lisävoimia mäkeen, ja kun vielä tiedetään millainen eläimellinen taistelija Diggins parhaimmillaan on, ei Wengin nousulle voi kovin suuria prosentteja antaa.

Niskanen kiinni kokonaiskilpailun kolmospaikassa


Suomen Kerttu Niskaselle kuokkanousu ei ole niitä vahvimpia aseita, mutta vastaavasti kuntoa ja hapenottokykyä riittää. Davosin ja Toblachin kilpailut osoittivat, että suomalainen on loistavassa fyysisessä kunnossa ja sitä Alpe Cermisin loppunousussa eniten tarvitaan.

Varmistaakseen Tourin kolmospaikan Niskasen tulisi pitää Linn Svahn takanaan ja voittaa Jonna Sundling sekä Frida Karlsson noin kuudella sekuntilla. Näistä asemista Niskaselle voi antaa ruotsalaisten lyömiseen melko suuren todennäköisyyden, sillä enimmäkseen sprinteissä pärjääville Sundlingille ja Svahnille matka ei sovi lainkaan.

Sen sijaan Karlsson romahti viime vuonna liian kovan alkuvauhdin vuoksi loppunousussa totaalisesti jääden lopulta yli minuutin Niskasesta. Rauhallisemmalla aloituksen Karlssonin tulos voi olla tänä vuonna parempi, mutta tuskin kuitenkaan Niskasen tasolla.

Niskaselle on mahdollista myös Tourin kakkostila, mutta tähän vaaditaan jo venymistä, sillä 14 sekunnin etumatka Wengiin ennen loppunousua kuulostaa hieman liian ohuelta. Kakkostilan saavuttaakseen Niskasen tulee asettaa ankkuri norjalaisen selkään ja seurata häntä Alpe Cermisin huipulle saakka.

Parhaiten Niskanen on onnistunut tässä viime vuonna, jolloin hän hävisi Wengille loppunousussa vain 16 sekuntia. Wengin osalta täytyy kuitenkin sanoa, että hän on ollut tämän kauden huomattavasti viime vuotta paremmassa kunnossa.

Näin ollen etukäteen todennäköisimmältä vaikuttaa, että Tour de Skin 2024 voittaa Jessie Diggins, toiseksi tulee Heidi Weng, kolmanneksi Kerttu Niskanen ja neljänneksi Frida Karlsson. Annetaan kilpailun kuitenkin näyttää yllätyksensä.

Tour de Ski: Naiset 6/7

#UrheilijaTulos
1.Jessie Diggins 🇺🇸2.40.25
2.Jonna Sundling 🇸🇪+43
3.Frida Karlsson 🇸🇪+44
4.Kerttu Niskanen 🇫🇮+49
5.Linn Svahn 🇸🇪+58
6.Heidi Weng 🇳🇴+1.03
7.Victoria Carl 🇩🇪+1.36
8.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+1.55
9.Rosie Brennan 🇺🇸+ 2.09


Osakilpailun suosikit


Samalla kun Alpe Cermisin mäessä ratkaistaan Tour de Skin lopputulokset, kilpaillaan totta kai myös osakilpailun voitosta. Jyrkässä nousussa pärjäävät luonnollisesti kevytrakenteiset happikoneet, joihin Wengin lisäksi kuuluvat viime kaudella matkan voittanut Ranskan Delphine Claudel, useana vuonna kymppisakkiin hiihtänyt Itävallan Teresa Stadlober ja viime kauden kolmonen USA:n Sophia Laukli.

Mahdolliseksi yllättäjäksi voisi nostaa Norjan 22-vuotiaan Margrethe Berganen, joka oli Davosin pitkässä takaa-ajossa osuusaikojen toiseksi nopein ja viime kaudella Holmenkollenin haastavassa vapaan 50km kilpailussa peräti kuudes.

Toiseksi yllätysnostoksi voisi ottaa Latvian 23-vuotiaan Patricija Eidukan, joka nuoresta iästään huolimatta starttaa loppumäkeen jo neljättä kertaa. Aiemmat vuodet ovat tuoneet kevytrakenteiselle hiihtäjälle sijat 30, 10 ja 13.

Suomen Krista Pärmäkosken paras sijoitus on kuudes vuodelta 2022. Hän on ollut kerran myös osuusaikojen toinen vuonna 2019, mutta tuolloin loppunousu hiihdettiin vielä takaa-ajona. Pärmäkosken osalta hyvä tavoite olisi niistää ainakin Saksan Victoria Carl edeltään kokonaistilanteessa.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten yhteislähtö 10km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi