Ampumahiihdon MM 2019: Sekaviesti - Taisteleeko Suomi olympialaisten tavoin kuuden parhaan joukkoon?


Ampumahiihdon MM-kisat käynnistyvät tänään hyvin mielenkiintoisella sekaviestillä. Suomi menestyi viime vuoden olympialaisissa sekaviestissä upeasti tullen kuudentena maaliin. Voitaisiinko samanlaista venymistä nähdä joukkueelta jälleen?
Etusuora: 07.03.2019 09:47Ampumahiihto
Ampumahiihdon MM 2019: Sekaviesti - Taisteleeko Suomi olympialaisten tavoin kuuden parhaan joukkoon?Veikkaus
Kuva: Andreaze [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Ampumahiihdon MM 2019 laitetaan käyntiin hyvin mielenkiintoisella sekaviestikilpailulla. Kilpailu alkaa kello 17:15 Suomen aikaa. YLE ja Eurosport televisioivat kilpailun suorina lähetyksinä.

Sekaviestissä hiihdetään neljä osuutta, joista kaksi ensimmäistä osuutta naiset (2x6km) ja kaksi seuraavaa miehet (2x7,5km).

Jokaisella osuudella käydään kaksi kertaa ampumapaikalla, järjestyksessä makuu ja pysty. Kilpailijoilla on kolme varapatruunaa käytössään ampumapaikkaa kohden. Mikäli taulut eivät putoa vielä varapatruunoillakaan, joutuu kilpailija sakkokierrokselle.

Sekaviestiin löytyy tänä vuonna todella monta mielenkiintoista joukkuetta, jotka kaikki voivat hyvinkin taistella maailmanmestaruudesta.

Iso joukko suosikkeja – mielenkiintoinen kultataisto?


Etukäteen ennakkosuosikki on Norja, jolta löytyy selkeästi hiihtovoimaisin joukkue. Marte Röiseland ja Tiril Eckhoff luovat kaikista nopeimman parin naisten osuuksille ja saman tekevät myös Johannes Bö ja Vetle Christiansen miesten osuuksille.

Mikäli Norja pudottaa taulut matkalla, ei heille voi kukaan mitään. Viime vuoden olympialaisissa Norja jäi kuitenkin toiseksi Ranskan jälkeen, kun Eckhoff sortui pahasti omalla pystypaikallaan joutuen sakkokierroksille. Samanlaisiin romahduksiin on viestissä aina mahdollisuus.

Olympiakultaa voittanut Ranska lähtee tänä vuonna kilpailuun samalla mieskaksikolla (Simon Desthieux-Martin Fourcade), mutta naiset on vaihdettu kokonaan. Olympiakultaa juhlineet Marie Dorin Habert ja Anais Bescond on korvattu kaksikolla Anais ChevalierJulia Simon.

Tämän vuoden Ranska on naisten osuuksilla kovavauhtinen hiihtoladulla, mutta huomattavasti epävarmempi ampumapenkalla. Näin ollen Ranskan suhteen onkin tänä vuonna valtavia kysymysmerkkejä ilmassa, eikä mitalin uusiminen ole helppoa.

Ampumahiihdon kestomenestyjiin kuuluva Saksa on myös tänä vuonna yksi mestarisuosikeista. Saksa voitti sekaviestin edellisissä MM-kisoissa 2017 joukkueella Vanessa Hinz, Laura Dahlmeier, Arnd Peiffer ja Simon Schempp. Tänä vuonna joukkue on muuten sama, mutta ankkuriosuudelle Schemppin tilalle nousee Benedikt Doll.

Italialaiset Lisa Vittozzi ja Dorothea Wierer hallitsivat maailmancupia naisissa suvereeniin tyyliin, mutta molempien vire hieman hyytyi loppukautta kohden. Vaikka Italia saattaakin olla naisten osuuksien jälkeen kärjessä, on mieskaksikko Lukas HoferDominik Windisch hyvin epävarma ampumapenkalla.

Ennen kaikkea Windisch on kärsinyt valtavista ongelmista penkalla. Soldier Hollow’ssa Windisch ampui takaa-ajossa seitsemän ja sprintissä kolme sakkoa. Koko maailmancup-kauden ajan italialainen on pudottanut tauluja vain 77 prosenttisesti. Varmimmasta päästä ei ole myöskään Hofer, jonka tauluista on tällä kaudella pudonnut 84 prosenttia. Näin ollen Italian tulee venyä tänä vuonna miesten osuuksilla, mikäli se haluaa mitalitaistoon.

Kotijoukkue Ruotsi yllättää?


Kotimaisemissa Östersundissa kilpaileva Ruotsi tulee sekaviestiin todella vahvalla joukkueella ja ennen kaikkea tasapainoisella joukkueella. Varsinaisia tykkihiihtäjiä ei ole, mutta ei ole heikkouksiakaan. Ruotsi jätti Pohjois-Amerikan kiertueen väliin keskittyäkseen vain ja ainoastaan kotikisoihin. Kotikisoihin on tehty valtavia panostuksia, joten myös menestyspaineet urheilijoilla ovat korkealla.

Linn Persson, Hanna Öberg, Jesper Nelin ja Sebastian Samuelsson luovat todella timanttisen nelikon, mikä taistelee sekaviestissä ehdottomasti mitaleista. MM-kulta olisi kuitenkin yllätys, sillä suuremmilla mailla on yksinkertaisesti niin paljon kovempia nimiä starttilistalla.

Mahdollisiin mitalimaihin tulee laskea myös Venäjä, Sveitsi ja Tshekki. Näiltä mailta vaaditaan kuitenkin täydellistä onnistumista ampumapenkalla, sillä hiihtovauhti ei riitä kärkimaille.

Suomi taistelee sijoituksista kymmenen parhaan joukkoon?


Suomi lähtee kilpailuun joukkueella Venla Lehtonen, Kaisa Mäkäräinen, Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo. Kolmen päivän päästä 24-vuotta täyttävälle Lehtoselle matka on uran ensimmäinen MM-kisoissa.

Perinteisesti Suomi on pärjännyt hyvin naisten osuuksilla, mutta romahtanut pahasti miesten kahdella osuudella. Viime vuoden olympialaisissa Suomi kuitenkin pärjäsi upeasti koko viestin ajan ja oli sekaviestin kuudes.

Olympialaisissa Suomi lähti matkaan muuten samalla joukkueella, paitsi Lehtosen tilalla avausosuuden veti Laura Toivanen. Lehtosen avulla Suomella on paperilla jopa paremmat mahdollisuudet menestyä. Se vaatii kuitenkin onnistumista kaikilta neljältä hiihtäjältä sekä ladulla että ampumapenkalla.

Mikäli kaikki menee aivan nappiin, Suomella on myös tänä vuonna mahdollisuudet samoille sijoille kymmenen parhaan joukkoon. Jos ampumapenkalla ei kuitenkaan tule onnistumisia, sijoitus voi nopeasti pudota todella kauaksi kärjestä.

Venla Lehtonen avaa Suomen sekaviestin
Venla Lehtonen avaa Suomen sekaviestin (Christian Bier [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons)


Vihjeet Veikkauksen peleihin


Veikkaus tarjoaa jälleen 5000€ bonusrahaa MM-kisojen supertriplaan, joten tänäänkin vedot kannattaa ehdottomasti lyödä sisään. Peliprosenteissa Saksa on hyvin aliarvostettu (16,5%) ja se kuuluu ehdottomasti kaikille kolmelle riville. Norjaa on pelattu eniten, mutta se kuuluu silti perusvalintana kaikille riveille. Ruotsia sekä Italiaa on pelattu todella paljon, joten näistä maista otetaan rohkea ohiveto.

Supertriplan lisäksi myös pitkävetosta löytyy torstaille todellinen huippukohde. Lajin emämaa Saksa saa kertoimen 1,77 Italiaa vastaan H2H-kohteessa. Saksalla on huomattavasti tasapainoisempi joukkue Dahlmeierin ja kumppanien johdolla. Italian miehet ovat usein epäonnistuneet ampumapenkalla ja tasavahva Saksa kelpaa loistavasti peleihin. Lyömällä Saksaa, vetosi siis osuu, mikäli Saksa sijoittuu Italiaa paremmin kilpailussa.

Pitkävetovihje

Kohde6222 (Saksa-Italia, 12)
Pelivalinta1 (Saksa)
Kerroin1,77


Peli-idea - Supertripla 2

VoittajaSaksa, Norja
ToinenRanska, Saksa, Norja, Venäjä
KolmasRanska, Sveitsi, Saksa, Norja, Venäjä
Rivimäärä18 riviä
Rivin hinta3,60 € (minimipanoksella 0,20 €)
Bonusrahaa5000 €
Peliaika päättyy7.3. klo 17:13
TVYle 2, Eurosport
br>
Katso kohteet ja kertoimet