Päätöspäivänä illan finaaleissa kaksi suomalaista – Matkaako keihäskulta Aasiaan?


Niin se aika rientää, että sunnuntaina kilpaillaan viimeiset tämän vuoden yleisurheilun MM-kisojen lajit.
Etusuora: 27.08.2023 09:08Yleisurheilu
Päätöspäivänä illan finaaleissa kaksi suomalaista – Matkaako keihäskulta Aasiaan?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Veikkaus
Oliver Helander
Sunnuntai MM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Sunnuntaihin lukeutuu useita finaalilajeja, joissa on mukana kaksi suomalaista Oliver Helander keihäsfinaalissa ja Ella Junnila korkeusfinaalissa. Kisat päättää pitkät viestit, joiden kokoonpanot julkaistaan vasta lähempänä lajien alkuja.

Naisten korkeushyppy finaali kello 21.00


Korkeusfinaalista odotetaan hyvin tasaista kilpailua. Kisan kirkkaimmat suosikit ovat Australian Nicola Olyslagers ja Ukrainan Yaroslava Mahuchikh.

Olyslagers on hypännyt läpi kauden hävyttömän varmasti – kesäkuun alun jälkeen kaikissa kilpailuissaan (6) tulokset ovat asettuneet lukemiin 198 - 202. Aussi pitää hallussaan myös maailmankärkitulosta 202 ja todennäköisesti vastaavat lukemat vaaditaan myös mestaruuteen Budapestissa.

Toisin kuin Olyslagersilla, niin Mahuchikhilla on kaapit täynnä kultaisia arvokisamitaleja, mutta MM-kisoissa 21-vuotias ukrainalaistähti on toistaiseksi ilman mestaruutta. Mahuchikh on hypännyt kauden aikana useastikin yli 200, mutta tulokset ovat syntyneet alkukesästä – juhannuksen jälkeen tulokset ovat pyörineet 196-197 haarukassa.

Eleanor Patterson on hallitseva maailmanmestari. Patterson on arvokisafinaaleissa esittänyt aina uransa parastaan, kun vuoden 2022 MM-halleissa syntyi ennätys 200 ja myöhemmin MM-finaalissa kesällä jälleen uransa parhaat lukemat 202. Tokion finaalissakin hän hyppäsi kauden parhaansa. Keväällä australialainen loukkaantui ja hän on kilpaillut kesän aikana hyvin vähän, joten naisen todellinen kunto on hieman hämärän peitossa.

Aina voittotaistoon asti on tyrkyllä erityisesti Iryna Heraschenko, joka kuuluu niiden kolmen urheilijan joukkoon, jotka ovat tällä kaudella 200 ylittäneet. Finaalissa on peräti 15 hyppääjää, joten Junnilalla riittää hommia esimerkiksi pistesijaa ajatellen. Suomalaisen kauden paras on 192, mutta finaalissa pitänee vähintäänkin sivuta ennätystä 196, jos mielii pisteille.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten keihäänheiton finaali kello 21.15


Miesten keihäänheiton finaali on suomalaisittain yksi kisojen mielenkiintoisimmista tapahtumista. Onneksemme finaaliin saatiin mukaan yksi härmäläinen, kun Oliver Helander viskasi keihäskarsinnassa tarvittavat lukemat.

Helanderilla on ehdottomasti mahdollisuus yltää mitalitaisteluun, mutta tämä vaatii tulosta kauden parhaan heiton 87,32 tuntumaan. Suomalaisen karsinta sujui tahmeasti, kun tulokseksi kirjattiin 80,19. 26-vuotias suomalainen heitti kuitenkin Budapestin MM-kenraalissa Lahden Kalevan kisoissa 85,32, joten kuntokäyrä on ihan mallillaan, vaikka kauden pisimmästä heitosta onkin jo aikaa yli kaksi kuukautta.

Finaalin ykkössuosikki on karsinnassa vakuuttanut Neeraj Chopra, joka jahtaa 1,4 miljardin asukkaan Intian yleisurheiluhistorian ensimmäistä MM-kultaa. Tällä kaudella intialaistähdellä on kolme kilpailua, joissa kaikissa tulos on ollut yli 87 metriä. 13 kauden kilpailuheitosta 7 on kantanut yli 85 metriä. Uran ensimmäinen 90-metrinen Budapestin finaalissa?

Hitaasta vauhdista heittävä pakistanilainen Arshad Nadeem ilmestyi jälleen väkivahvassa kunnossa arvokisoihin. Tokion olympialaisissa lensi 85 metriä ja Eugenen MM-kisoissa 86 metriä. Viime kesän Kansainyhteisön kisojen 90-metrinen voi hyvinkin lentää tämän miehen kädestä myös Budapestissa. Nadeemille karsinnassa kiskaistu 86,79 oli ensimmäinen kisa kolmeen kuukauteen.

Jakub Vadlejch on varma kuin vuori. Kauden tilastoykkönen (89,51) on yltänyt mitalistiksi kolmissa edellisissä arvokilpailuissa. On ollut tänä kesänä varmassa 84 - 86 metrin kunnossa, johon voi tulla MM-finaalissa jokunen metri lisää.

Julian Weber oli alkukesällä vahvassa 87 - 88 metrin iskussa mutta on hyytynyt heinäkuun puolivälin jälkeen noin viisi metriä. Karsinnassa kolme pikkunättiä hieman yli 80-metristä. Liettualainen Edis Matusevicius nähdään kolmen karsiutumisen jälkeen ensimmäisen kerran arvokisafinaalissa sitten vuoden 2018. Chorzowin jättistadionilla juhannuksena heitetty 84-metrinen osoittaa, että tuoreella universiadivoittajalla mahdollisuuksia 85 metrin ylitykseen.

Katso kohteet ja kertoimet


Miesten 5000 metrin finaali kello 21.20


Jakob Ingebrigtsen juoksi 1500 metrin finaalissa kenties vuoden huonoimman kisansa. Norjalaisstara valitteli kurkkukarheuttaan kisan jälkeen, mutta oliko se lopulta todellinen syy? Joka tapauksessa meno 1500 metrin finaalissa herättää myös kysymyksiä 5000 metrin finaaliin, joka on hänelle jo kisojen viides starttinsa.

Normaalipäivänä Ingebrigtsen on osallistujakatraan ykkössuosikki etenkin, kun hallitsevaa olympiavoittajaa Joshua Cheptegeita ei kisassa nähdä. Viime vuonna Eugenessa norjalainen esitti todella kovan kirin kyseisessä lajissa ja voitti maailmanmestaruuden.

Kisan etiopialaiskolmikko varmasti tietää, että Ingebrigtsen on mahdollisesti sairastellut ja meno 1500 metrillä oli normaalia alavireisempää. Nähdäänkö Yomif Kejelchalta, Hagos Gebrhiwetilta ja Berihu Aregawilta kovaa vauhdinpitoa tai vähintäänkin pitkä kiri, jolla yritetään pehmittää Ingebrigtsen?

Mohamed Katir ei selvinnyt 1500 metrin finaaliin, mutta espanjalaista ei ole syytä jättää ulos laskuista, kun puhutaan mestaruudesta. Katir on kiritykki ja kestää myös vauhtia mistä todisteena Monacossa juostu 12.45,01.

Yllätysnimi kisaan voisi olla Luis Grijalva. Guatemalan 24-vuotias menijä oli Eugenessa neljäs ja Budapestin alkuerässä mies tikkasi persoonallisella askeleella kevyen oloisesti finaaliin. 1500 metrin pronssimies Narve Gilje Nordås voi olla myös kova tekijä lopussa, jos matkavauhtia ei pidetä.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 800 metrin finaali kello 21.45


Athing Mu ilmoitti päätöksestään kilpailla Budapestissa aivan kisojen kynnyksellä. Muta ei olla liiemmin nähty kauden aikana kisa-areenoilla – ennen Budapestia yhdysvaltalainen juoksi juhannuksen aikoihin 800 metriä 1.58,73 ja maan mestaruuskisoissa Mu esiintyi poikkeuksellisesti 1500 metrillä, josta tuloksena sivumatkalla hieno toinen sija.

Kilpailemattomuutta on perusteltu vaivoilla, sillä hän on kyllä ilmoittautunut useampiinkin kisoihin kauden aikana, mutta vetäytynyt viime hetkillä. Vaivat eivät näytä olleen kuitenkaan kummoisia, sillä välierissä hän eteni kevyesti finaaliin, vaikka oli lähellä kaatua 300 metriä ennen maalia. Mu on matkan hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari.

Keely Hodgkinson on 21-vuotiaaksi naiseksi voittanut urallaan jo paljon, mutta kultamitali MM- ja olympiatasolta uupuu. Iso-Britannian Hodgkinsonilla on maailmantilastokärki ajalla 1.55,77. Kenties parhaiten hän pystyisi haastamaan Muta vauhtijuoksussa, mutta valitettavasti jäniksiä ei ole arvokisoissa tarjolla ja hurjaan vauhdinpitoon ei ole liiemmin edes potentiaalisia juoksijoita finaalissa.

Kenian Mary Moraa juoksi heinäkuun lopulla kauden parhaansa 1.56,85 ja myös Budapestin erävaiheissa meno on ollut varmaa. Kuten kisoissa on jo aiemmin todettu pariinkiin otteeseen, niin jos brittejä on 800 ja 1500 metrin finaaleissa, niin heidät on syytä alleviivatta – Hodgkinsonin lisäksi myös Jemma Reekie on hyvinkin potentiaalinen nimi nousemaan podiumille.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 3000 metrin esteiden finaali kello 22.05


Esteiden finaalista saattaa muodostua nuorten naisten juhlaa. Vasta 19-vuotias Jackline Chepkoech voitti MM-kenraalissa Lontoon Timanttiliigan estekisan maailmankärkituloksella 8.57,35. Chepkoech on tilastojen valossa kisan suosikki, mutta hän ei kuitenkaan voittanut Kenian karsintoja, jossa ME-nainen Beatrice Chepkoech veti pidemmän korren. Toisaalta Lontoossa Jackline jätti nimikaimansa taakseen useilla sekunneilla.

Etiopian 18-vuotias Sembo Almayew on juossut vahvasti kauden Timanttiliigakarkeloissa, kun ajat ovat painuneet aivan 9 minuutin tuntumaan. Kenian Faith Cherotichilta (9.06,43) ja Zerfe Wondemagegnilta (9.04,61) löytyvät kovat tilastonoteeraukset, mutta ne ovat syntyneet jo alkukesästä.

Katso kohteet ja kertoimet

Sunnuntai 27.8.

KelloM/NLajiVaihe
8:00MiehetMaratonFinaali
21:05NaisetKorkeushyppyFinaali (Junnila)
21:15MiehetKeihäänheittoFinaali (Helander)
21:20Miehet5000 mFinaali
21:45Naiset800 mFinaali
22:10Naiset3000 m est.Finaali
22:37Miehet4 x 400 mFinaali
22:47Naiset4 x 400 mFinaali
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Sunnuntai MM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi