Canmoressa perjantaina miesten pikakilpailu - Lue ennakko kilpailuun!


Ampumahiihdon maailmancup päättyy Kanadan Canmoren viikonloppuun. Perjantaina vuorossa on miesten pikakilpailu.
Etusuora: 14.03.2024 20:06Ampumahiihto
Canmoressa perjantaina miesten pikakilpailu - Lue ennakko kilpailuun!
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Sturla Holm Lægreid.
Pikamatka, miehet 10 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Kanadan Canmore sijaitsee viime viikon Soldier Hollow’n ampumahiihtokeskuksen tapaan hyvin korkealla, joten ohutta ilmanalaa on jälleen luvassa. Canmoren laduilla riittää myös pitkiä työpätkiä, joten ennakkoasetelmat puoltavat jälleen vahvojen norjalaishiihtäjien juhlaa.

Soldier Hollow'n maailmancup kuitenkin osoitti, että vahvat norjalaisetkin ovat lyötävissä. Edellisessä pikakilpailussa Ranskan Eric Perrot vei voiton ja Emilien Jacquelin oli toinen. Takaa-ajossa kelkka kääntyi, kun Bön veljekset Johannes ja Tarjei ottivat kaksoisvoiton.

Kun latuprofiili on edelleen raskas ja korkealla pysytään, hiihtovauhdeissa tuskin tulee suuria eroja viikon takaiseen. Tämän vuoksi onkin mielenkiintoista tarkkailla edellisen väliaikalähtökisan hiihtoaikoja.

Hiihtoajat, Soldier Hollow sprintti 9.3.2024

#UrheilijaTulos
1.Johannes Thingnes Bö 🇳🇴20:08.3
2.Emilien Jacquelin 🇫🇷+1.8
3.Martin Ponsiluoma 🇸🇪+4.6
4.Tarjei Bö 🇳🇴+11.1
5.Quentin Fillon Maillet 🇫🇷+13.5
6.Sturla Holm Lägreid 🇳🇴+20.3
7.Tommaso Giacomel 🇮🇹+21.9
8.Lukas Hofer 🇮🇹+23.0
9.Johannes Dale-Skejvdal 🇳🇴+28.6
10.Campbell Wright 🇺🇸+30.8


Suosikit


Johannes Thingnes Bö lähtee jälleen suurena ennakkosuosikkina kilpailuun. Viikko sitten Bö oli kuitenkin neljällä sakolla vasta pikakilpailun 17:s ja etenkin hiihtoajoissa norjalainen oli vain niukasti pahimpia haastajiaan edellä. Takaa-ajossa nähtiin jälleen ylivoimaa, mutta vaikuttaisi siltä, että hiihtoerojen puolesta kaula haastajien ja suosikin välillä on kaventunut MM-kisojen jälkeen.

Kokonaiscupin johtajan suurimmat haastajat Sturla Holm Lägreid ja Tarjei Bö ovat erittäin suoritusvarmoja urheilijoita, jotka taistelevat kaikissa kilpailuissa voitosta. Ranskan Emilien Jacquelin loisti Soldier Hollow'ssa, mutta hänen osaltaan päivän kunto heittelee turhan usein.

Soldier Hollow’n sprintin kolmonen Johan-Olav Botn sekä Ruotsin Martin Ponsiluoma omaavat myös hiihtovauhtia kärkeen, mutta ammunta on ollut välillä hyvin epävarmaa. Mielenkiintoista on myös, että alkukaudesta kovinta hiihtovauhtia pitäneen Johannes Dale-Skjeldalin kuntokäyrä näyttäisi osoittavan hieman alasuuntaan.

Poimitaan hiihtoajoista vielä ranskalaisen Quentin Fillon Maillet'n viidenneksi nopein aika. Hänelle korkea ilmanala on aina sopinut hyvin ja taulujen pudotessa ranskalainen on hyvinkin mahdollinen menestyjä.

Yllättäjät


Tommaso Giacomel oli yllättävän hyvässä hiihtovauhdissa edelliskisassa. Kahdesta sakosta huolimatta italialainen sijoittui kahdeksanneksi. Yhdelläkin sakolla nopea ampuja olisi ollut tuossa kilpailussa podiumilla. Italialaisen osalta ongelma on kuitenkin erittäin epävarma ammunta. Nopeasti tykittävä Giacomel on tiputtanut tämän kauden aikana taulut vain 78,1 % varmuudella.

Myös Giacomelin maanmiehen Lukas Hoferin hiihtovauhti USA:ssa oli yllätys. Kokenut urheilija oli selvästi kauden nopeimmassa vauhdissaan. Anterselvan kasvatille korkea ilmanala onkin aina sopinut erinomaisesti ja Hofer voi olla mahdollinen yllättäjä Canmoressa.

Campbell Wright hiihti Soldier Hollow’ssa elämänsä kilpailun sijoittuen yhdellä sakolla kuudenneksi. Pelkästä suonenvedosta ei ole kysymys, sillä kaksi viikkoa sitten Oslon Holmenkollenilla Wright jo väläytteli osaamistaan ollen normaalimatkan kahdeksas, Nove Meston MM-kisojen sprintistä tuli 11. sija ja Ruhpoldingin sprintistä 12. sija.

Pohjois-Amerikan ladut tuntuvat sopivan erityisen hyvin 21-vuotiaalle yhdysvaltalaiselle, sillä nolla-ammunnalla hän olisi mitä todennäköisimmin voittanut edelliskilpailun.

Puhtaasti hiihtoajalla mitattuna yhdysvaltalainen oli kymmenenneksi nopein - muutaman sekunnin nopeampi kuin kilpailun voittanut Perrot tai kolmanneksi hiihtänyt Botn. Näin ollen hiihtovauhti riittää taistelemaan Canmoressa uran ensimmäisestä palkintopallisijoituksesta.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Pikamatka, miehet 10 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi