Miehillä raaka takaa-ajo tiedossa - Nyenget vetää jahtiporukkaa


Miesten 20km perinteisen takaa-ajosta saattaa muodostua erikoinen kilpailu, kun kovimmat distanssijyrät starttaavat kaikki noin minuutin päästä keulasta.
Etusuora: 04.01.2024 00:17Hiihto
Miehillä raaka takaa-ajo tiedossa - Nyenget vetää jahtiporukkaa
Kuva: Vilma Laaksonen (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Erik Valnes.
Miesten 20km takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten perinteisen hiihtotavan takaa-ajossa tullaan näkemään melkoinen jahti, kun kymmenen kärjen lähtijöistä vain Erik Valnes omaa menestystä myös distanssikilpailuista. Vaikka kovimmat haastajat lähtevät minuutin kärjen perästä, tullaan kärki varmasti ottamaan tässä kilpailussa kiinni.

Kilpailun ratkaisun osalta isoin kysymys onkin, kuinka nopeasti takaa-ajava ryhmä saavuttaa keulan ja kuinka iso joukko on lopussa enää taistelemassa kärkisijoista? On mahdollista, että lopputaisto käydään ison joukon kesken, mutta raaka rasitus saattaa alkaa myös pudottaa kilpalijoita matkan varrella normaalia vauhdikkaampaa vauhtia.

Selkeää ennakkosuosikkia kilpailuun onkin hyvin hankala asemoida.

Davos: Miehet 20km, lähtölista

#KilpailijaAika
1.Lucas Chanavat 🇫🇷0:00
2.Edvin Anger 🇸🇪+0:10
3.Federico Pellegrino 🇮🇹+0:16
4.Gus Schumacher 🇺🇸+0:20
5.Håvard Solås Taugböl 🇳🇴+0:21
6.Matz William Jensen 🇳🇴+0:23
7.Lauri Vuorinen 🇫🇮+0:36
8.Erik Valnes 🇳🇴+0:38
9.Ansgar Evensen 🇳🇴+0:46
10.Johan Häggström 🇸🇪+0:55
14.Harald Östberg Amundsen 🇳🇴+0:59
20.Pål Golberg 🇳🇴+1:04
25.Perttu Hyvärinen 🇫🇮+1:08
27.Jan Thomas Jenssen 🇳🇴+1:09
36.Friedrich Moch 🇩🇪+1:12
40.Hugo Lapalus 🇫🇷+1:12
41.Martin Löwström Nyenget 🇳🇴+1:12
43.William Poromaa 🇸🇪+1:13
56.Jens Burman 🇸🇪+1:15


Valnesin ohella Italian Federico Pellegrino on kokenut hiihtäjä, joka osaa hiihtää ryhmissä ja ottaa kaiken ilon peeseistä. Vahva roikkuja pääsee hyvistä asemista kilpailuun ja voi ottaa ainakin kilpailun alun hieman rennommin. Mikäli maalisuoralle tullaan isossa porukassa, Pellegrino ja Valnes ovat potentiaalisia voittajaehdokkaita.

Kokonaiskilpailua johtavalle Harald Östberg Amundsenille tuntuu kelpaavan tällä hetkellä mikä tahansa matka tai hiihtotapa. Amundsen osoitti vahvuutensa karkaamalla vapaan takaa-ajossa omille teilleen ja sama olisi ollut mahdollista perinteiselläkin, ellei eilinen sprintin kaatuminen olisi vienyt arvokkaita bonussekuntteja.

Amundsen on jaksava hiihtävä, jolta löytyy myös ihan pätevä kiri lopputaistoihin, joten myös hänet voi nostaa yhdeksi kilpailun ennakkosuosikeista.

Eilisen sprintin parhaalle suomalaiselle Lauri Vuorisella avautuu myös hyvä mahdollisuus elämänsä hiihtoon. Vuorinen oli jo Toblachin kympillä loistavasti 11:s ja nyt suomalaisen ympäriltä starttaa sopivan tasoinen porukka, jossa Vuorisella on kaikki mahdollisuudet roikkua pitkään mukana.

Nyenget ja Poromaa jahtiryhmän vetureina


Kilpailun kovin veturi lienee Norjan Martin Löwström Nyenget, joka lähtee noin minuutin keulan takaa matkaan. Nyenget saa varmasti vetoapua Ruotsin William Poromaalta ja Jens Burmanilta, joilta ei löydy kummoista kiriä lopputaistoon.

Vahvat distanssijyrät haluaisivat varmasti pudottaa kovimpia kirimiehiä taakse ja parantaa näin samalla asemiaan Tour de Skin kokonaistaistelussa.

Pari sekuntia Nyengetin edeltävä lähtevä Suomen Perttu Hyvärinen saa näin ollen hyvän ryhmän, missä hiihtää koko kilpailun. Jos suksi toimii, sijoitus kärjen tuntumassa on lähtöpaikasta huolimatta täyttä realisimia. Davosin profiili sopii Hyväriselle loistavasti ja tässä porukassa vetureita riittää.

Myös Norjan Jan Thomas Jenssen, Saksan Friedrich Moch ja Ranskan Hugo Lapalus saattavat roikkua porukassa pitkään ja nostaa näin selkeästi asemiaan lähtötilanteeseen nähden, vaikka Jenssenille ja Mochille sopisi paremmin vapaa hiihtotapa.

Pål Golberg olisi normaalioloissa suurimpia suosikkeja jopa kilpailuun voittoon asti. Norjalaisen kiertue ei ole kuitenkaan sujunut lainkaan odotusten mukaisesti. Golberg oli Toblachin 10km perinteisellä vasta 20:s jääden yli minuutin Hyvärisestä. Vapaan takaa-ajossa Golberg ei onnistunut parantamaan asemiaan, vaan tuli maaliin lähes kaksi minuuttia voittaja Amundsenin jälkeen.

Katso myös: Tour de Skin kokonaistilanne


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 20km takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi