Naisten takaa-ajossa kaikki auki - Niskanen ja Pärmäkoski jahtaavat kärkeä


Davosissa kilpaillaan torstaina Tour de Skin kokonaistaiston kannalta äärimmäisen mielenkiintoinen perinteisen 20km takaa-ajo.
Etusuora: 03.01.2024 22:54Hiihto
Naisten takaa-ajossa kaikki auki - Niskanen ja Pärmäkoski jahtaavat kärkeä
Kuva: Mirka Salo (Ruka Nordic)
Veikkaus
Krista Pärmäkoski.
Naisten takaa-ajo 20km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Torstain 20km takaa-ajoon lähdetään keskiviikon sprintin tulosten perusteella. Käydään ensin läpi lähtöasetelmat kilpailuun kärkinaisten osalta.

Davos: Naiset 20km, lähtölista

#KilpailijaAika
1.Linn Svahn 🇸🇪0:00
2.Jessie Diggins 🇺🇸+0:15
3.Maja Dahlqvist 🇸🇪+0:16
4.Johanna Hagström 🇸🇪+0:19
5.Mathilde Myhrvold 🇳🇴+0:20
6.Nadine Fähnrich 🇨🇭+0:33
7.Anne Kjersti Kalvå 🇳🇴+0:38
8.Jasmi Joensuu 🇫🇮+0:40
9.Emma Ribom 🇸🇪+0:46
10.Jonna Sundling 🇸🇪+0:49
11.Rosie Brennan 🇺🇸+0:55
12.Victoria Carl 🇩🇪+0:59
15.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+0:59
21.Astrid Øyre Slind 🇳🇴+1:04
23.Frida Karlsson 🇸🇪+1:04
25.Kerttu Niskanen 🇫🇮+1:10
30.Katharina Hennig 🇩🇪+1:11
42.Teresa Stadlober 🇦🇹+1:13
43.Heidi Weng 🇳🇴+1:14Kärkisijat kiritykeille?


Kun kirivahvat Jessica Diggins ja Linn Svahn pääsevät näin hyvistä asetelmista matkaan, ratkaisevat he todennäköisesti myös kärkisijoitukset maalisuoralla. Varsinkin Diggins on ollut niin hurjassa kunnossa, että häntä ei pudota kärkitaistosta kuin epäonnistunut päivä kaluston suhteen.

Sen sijaan Jonna Sundling ja Emma Ribom vaikuttivat keskiviikon sprinteissä jo väsyneiltä. Tiedossa on jälleen uusi päivä, mutta 20km raskas kilpailu korkealla voi tietää noutajaa ruotsalaiskaksikolle.

Anne Kjersti Kalvå olisi normaalioloissa hyvä ehdokas näistä asemista jopa voittoon, mutta hänen kausi ei ole vielä toistaiseksi vakuuttanut.

Kalvån, Ribomin ja Sundlingin takaa lähtee suunnilleen samoilla sekunneilla iso joukko hyviä yleishiihtäjiä. Victoria Carl, Rosie Brennan ja Krista Pärmäkoski ottavat todennäköisesti koko ajan keulaa kiinni. Kolmikolla on hyvät mahdollisuudet taistella kärkisijoista aamupäivän kilpailussa.

Etenkin Brennan on ollut koko kauden vahva perinteisellä ja Pärmäkoski sen sijaan on osoittanut nousukuntoa. Molemmille sopii loistavasti Davosin loivapiirteiset mutta työntäyteiset ladut sekä korkea ilmanala. Tämä ryhmä myös halunnee pitää tasaisesti kovaa matkavauhtia, sillä jokaisella sekunnilla on merkitystä kokonaiskisan kannalta ja takaa on tulossa vieläkin nälkäisempi jahtaajajoukko.

Matkavauhti lienee sen verran kovaa, että useampi hiihtäjä putoaa kyydistä. Tähän ryhmään kuulunee ikävä kyllä myös Jasmi Joensuu, jota pitkä takaa-ajo korkealla ei suosi missään nimessä.

Niskanen nousee kärjen mukaan


Kun Tourin osalta jokaisella sekunnilla on merkitystä, voidaan Davosin pitkällä matkalla tehdä isoja ratkaisuja koko tourin suhteen. Kilpailu käydään korkeassa noin 1500m ilmanalassa, jossa katkeamiset voivat olla lopullisia.

Myös suksivalinnalla on iso merkitys. Jos joutuu 20km kilometriä roikkumaan käsillä ilman pitoa tai polkemaan laskuissa eroa kiinni, voi huono suksivalinta johtaa useamman minuutin eroon maalissa.

Tämän vuoksi Suomen Kerttu Niskasen mahdollisuudet ovat kaikkea muuta kuin menneet. Niskaselle korkea ilmanala ja pitkä 20km perinteisen kilpailu sopivat loistavasti.

Takaa-ajoissa kilpailun luonne usein määrittyy sen mukaan, minkälaisia ryhmiä matkan aikana muodostuu. Ryhmässä on aina helpompi hiihtää ja massan mukana useampi matkustaja saattaa voittaa reilusti sekunteja kokonaiskisaan nähden.

Niskanen näyttäisi saavan torstain kilpailuun vahvimman mahdollisen ryhmän, minkä mukana käynnistellä takaa-ajoa. Tämä antaa vielä hyvät mahdollisuudet taistella Tour de Skin kokonaiskilpailun top3-sijoituksista.

Etenkin Astrid Oyre Slind ja Katharina Hennig ovat Niskasen ohella hyviä vetureita torstain kilpailuun. Naiset starttaavat suunnilleen samoilta sijoilta kilpailuun, mikä takaa kolmikolle hyvät mahdollisuudet takaa-ajoon, kun vetovastuuta voidaan jakaa matkan aikana.

Lisäksi Hennig ja Niskanen saivat arvokasta palautusaikaa eilen kun erävaiheet jäivät kokonaan väliin. Eilen finaalissa hiihtäneillä naisilla palautusaikaa on useampi tunti vähemmän, mikä voi vaikuttaa paljon suorituskykyyn, kun kilpailu tulee eteen jo näin nopeasti aamupäivällä.

Vaikka eroa kärkeen on yli minuutin, ei Pärmäkosken ryhmään eroja ole kovinkaan paljon. Ei hämmästyttäisi lainkaan vaikka melko nopeasti takaa-ajava ryhmä olisi kasvanut yhteen ja siitä löytäisi kymmenkunta hiihtäjää.

Samoilta sijoilta starttaavan Frida Karlssonin kunto kilpailuun on pieni kysymysmerkki. Karlsson hiihti hienosti Toblachin takaa-ajossa, mutta hänelle korkea ilmanala on pieni kysymysmerkki. Eilisessä Davosin sprintissä Karlsson oli aivan tukossa, eikä saanut erävaiheessa koneettaan lainkaan käyntiin.

Valmistautuminen tourille ei onnistunut sairastelujen vuoksi hyvin ja Karlsson tykkää usein avata kilpailun alun reippaalla matkavauhdilla. Davosin korkeuksissa liian raikas aloitus voi kostautua pahoin kilpailun viimeisellä neljänneksellä.

Pari sekuntia Niskasen porukan takaa lähtee vielä matkaan Teresa Stadlober ja Heidi Weng, jotka voivat unelmahiihdolla olla mukana kamppailussa. Heitä molempia suosii pitkä matka, mutta perinteinen hiihtotapa ei kuitenkaan ole kovimpien nimien tasolla.

Katso myös: Tour de Skin kokonaistilanne


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten takaa-ajo 20km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi