Drammenin katusprintit tiistaina - Skistad ja Gimmler haastavat ruotsalaisrintaman


Hiihdon maailmancup-kausi 2023-2024 lähestyy loppuaan. Tiistaina hiihdetään Norjassa jo perinteeksi muodostuneet Drammenin kaupunkisprintit.
Etusuora: 11.03.2024 19:34Hiihto
Drammenin katusprintit tiistaina - Skistad ja Gimmler haastavat ruotsalaisrintaman
Kuva: Vilma Laaksonen (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Dahlqvist, Svahn, Sundling.
Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Drammenin sprintit ovat olleet pitkään merkittävä osa hiihdon maailmancupia. Keskelle kaupunkia rakennettu rata ja suuri yleisö luovat ainutlaatuisen tunnelman kisaan.

Lisäksi tasaisella kaupunkiradalla taistelu palkintopallisjoista on aina tiukkaa. Kolmena edellisvuotena on nähty seitsemän eri naista palkintopallilla.

Drammen TOP3 2020-2023

Vuosi1.2.3.
2023Kristine Stavås Skistad 🇳🇴Jonna Sundling 🇸🇪Tiril Udnes Weng 🇳🇴
2022Maiken Caspersen Falla 🇳🇴Jonna Sundling 🇸🇪Anamarija Lampic 🇸🇮
2020Jonna Sundling 🇸🇪Nadine Fähndrich 🇨🇭Linn Svahn 🇸🇪


Suosikit


Tämän vuoden suurin suosikki on viime vuoden voittaja Norjan Kristine Stavås Skistad. Lahdessa Skistad oli suorastaan ylivoimainen loppukirissään ja Drammenin katusprintti sopii hänelle vielä paremmin. Tällä kaudella Skistad on hiihtänyt kymmenen sprinttiä ja jäänyt vain kerran palkintopallin ulkopuolelle. Voittoja on kasassa kolme.

Skistadin pahin haastaja on sprintticupia johtava Linn Svähn. Ruotsalainen hiihti kuitenkin lauantaina Holmenkollenin 50km, joten palautumisesta on paljon kiinni, pystyykö Svähn todella haastamaan Skistadin. Lahdessa Svähn jäi finaalin neljänneksi ja edellispäivinä hiihdetyt parisprintti sekä 20km väliaikalähtö vaikuttivat varmasti tulokseen.

Drammenissa kolmena edellisvuotena podiumille hiihtänyt Jonna Sundling ilmoitti sen sijaan jättävänsä kilpailun väliin tiukan Holmenkollenin 50 km perinteisen jälkeen, mikä avaa mahdollisuudet pieniin yllätyksiin. Etenkin Lahdessa pärjännyt Maja Dahlqvist omaa hyvän loppukirin ja on mahdollinen menestyjä tiistain kilpailussa.

Haastajat


Muista haastajista tulee ensimmäisenä nostaa esiin Laura Gimmler, joka oli hyvässä vauhdissa jo Lahden perinteisen parisprintissä. Saksalainen jahtaa edelleen uran ensimmäistä henkilökohtaista palkintopallisijoitusta. Uran paras sijoitus on viime vuonna nimenomaan Drammenista tullut neljäs sija.

Alkukaudesta säkenöinyt Emma Ribom sekä kilpailun viides ruotsalainen Johanna Hagström omaavat myös parhaana päivänä mahdollisuudet finaaliin ja podium-taistoon.

Pienenä jokerikorttina kilpailuun lähtee Norjan Tiril Udnes Weng. Pahoista sairasteluista kärsinyt Weng ei kilpaillut lainkaan alkukaudesta ja Pohjois-Amerikan kiertueen jälkeen jäivät väliin myös Lahden ja Holmenkollenin kilpailut. Nyt norjalainen on kuitenkin jälleen mukana ja uusi tauko on voinut tuoda kehitystä tilanteeseen. Viime vuonna Drammenissa Weng oli kolmas.

Lahdessa uran ensimmäisen palkintopallisijoituksen hiihtänyt Coletta Rydzek ei ole perinteisellä hiihtotavalla edennyt koko uransa aika vielä finaaliin. Viime vuonna saksalainen jäi Drammenissa karsintaan, vaikka oli vain viikko tämän jälkeen Tallinnan katuradalla vapaalla hiihtotavalla neljäs. Kärkisijoitus heikommalla hiihtotavalla Drammenissa olisi iso yllätys.

Suomalaiset


Suomi lähtee kilpailuun joukkueella Jasmi Joensuu, Jasmin Kähärä, Katri Lylynperä, Hilla Niemelä, Kerttu Niskanen ja Tiia Olkkonen.

Viime vuonna välieriin Suomelta etenivät Anne Kyllönen ja Kerttu Niskanen, toissakaudella Katri Lylynperä. Välieräpaikka olisi tänäkin vuonna hieno saavutus ja kaiken mennessä nappiin ainakin Joensuulla on mahdollisuudet myös finaaliin.

Edellisestä finaali-sijoituksesta onkin aikaa, sillä tulee mennä aina vuoteen 2017, jolloin Krista Pärmäkoski oli kilpailun toinen. Ainoa suomalaisvoittaja Drammenilta on Virpi Kuitunen, joka oli 2000-luvulla viidesti palkintopallilla ja voitti kilpailun 2005, 2007 sekä 2008.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi