Maanantai on toivoa täynnä - Murto, Raitanen ja Kosonen yrittävät avata Suomen mitalitilin Roomassa


Neljännestä kisaillasta voi tulla jättipotti Suomelle, kun Wilma Murto, Silja Kosonen ja Topi Raitanen tähtäävät mitaleille.
Ville Lampinen: 10.06.2024 06:00Yleisurheilu
Maanantai on toivoa täynnä - Murto, Raitanen ja Kosonen yrittävät avata Suomen mitalitilin Roomassa
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Wilma Murto ja Jarno Koivunen.
EM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Suomi on vielä ilman mitalia Rooman EM-kisoissa, mutta tähän saattaa tulla muutos maanantai-iltana. Menestystä odotetaan erityisesti hallitsevilta mestareilta Wilma Murrolta ja Topi Raitaselta. Komean suomalaisillan täydentää naisten moukarin loppukilpailussa heittävä Silja Kosonen.

Naisten seiväshypyn finaali kello 21:15


Neljäs kisailta polkaistaan käyntiin naisten seiväsfinaalilla, jossa nähdään Wilma Murron lisäksi myös loistovireen löytänyt Elina Lampela. Murto lähtee loppukilpailuun hallitsevan mestarina, mutta ykköspaikan uusiminen ei ole missään nimessä läpihuutojuttu.

Slovenian Tina Sutej ei pystynyt hyppäämään karsinnassa loukkaantumisen vuoksi, mutta kovia haastajia riittää silti jonoksi. Iso-Britannian Molly Caudery on taivuttanut tällä kaudella jo 486, ja Sveitsin Angelica Moser on parantanut omaa ennätyslukemaansa tulokseen 475.

Murto on kilpaillut alkukesästä hyvin vähän, mutta hänet tunnetaan loistavana arvokisahyppääjänä. Lampelan tekeminen on ollut viime aikoina todella vahvaa, eikä ennätysparannus finaalissa olisi valtava yllätys.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten moukarinheiton finaali kello 22:33


Suomalaisnaisten tykitys jatkuu heti iltakymmenen jälkeen, kun Silja Kosonen astelee moukarihäkkiin. Kosonen on finaaliheittäjien keskinäisessä vertailussa sijalla kaksi, joten mitalimahdollisuus on tässä lajissa todellinen.

Moldovan Zalina Marghieva on tilastoykkönen ja suurin ennakkosuosikki, mutta hänen takanaan on joukko tasaisia mitaleista taistelevia heittäjiä. Kososen lisäksi myös Italian Sara Fantini, Azerbaijanin Hanna Skydan ja Tanskan Katrine Koch Jacobsen ovat kaikki varteenotettavia mitaliheittäjiä.

Kisan yllättäjäksi voidaan laskea Puolan Anita Wlodarczyk, jolla on arvokisakokemusta vaikka muille jakaa. ME-nainen ei ole päässyt loukkaantumisten jälkeen ennätysvuosien vetoon, mutta rutiinitaso voi riittää hyvänä päivänä mitaliin.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 400 metrin finaali 22:40


Belgian Alexander Doom väläytti jo huippukuntoaan EM-kisojen avauspäivänä sekaviestissä, ja hän on suurin ennakkosuosikki myös miesten henkilökohtaisella ratakierroksella. Doom on yksi kolmesta finaalissa nähtävästä juoksijasta, jonka kauden paras tulos on alle 45 sekunnin.

Iso-Britannian Charles Dobson ja Belgian Jonathan Sacoor voivat välierin perusteella haastaa Doomin, mutta heiltä löytyy vyöltä vielä hyvin vähän arvokisakokemusta. Isäntämaan Luca Sito oli todella vahva alku- ja välierissä, mutta kantaako hänen lentonsa finaaliin asti?

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 400 metrin finaali 22:50


Naisten ratakierroksen loppukilpailusta on muodostumassa jännittävä näytelmä, jossa useammalla juoksijalla on realistinen mahdollisuus mitaleille. Puolan Natalia Kaczmarek lähtee taistoon tilastokärkenä, mutta ero muihin juoksijoihin on hyvin maltillinen.

Irlannin kaksikko Sharlene Mawdsley ja Rhasidat Adeleke juhlivat mestaruutta jo sekaviestissä, ja kaksikko voi hyvin olla palkintopallilla myös maanantai-iltana. Oman mausteensa finaaliin tuo Tšekin vasta 19-vuotias Lurdes Gloria Manuel, joka juoksi jo alkuerissä hyvin vakuuttavasti.

Hollannin Lieke Klaver on vahva arvokisajuoksija, mutta hänen alkueräuoksunsa jätti paljon toivomisen varaan. Välierissä meno oli jo asteen lennokkaampaa, joten Klaveria ei kannata sulkea pois mitalikamppailusta.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 3000 metrin esteiden finaali 23:00


Topi Raitasen alkukausi ei ole ollut ruusuilla tanssimista, mutta lauantain alkuerässä nähtiin pitkästä aikaa itseluottamusta uhkuva suomalaisjuoksija. Raitanen selvitti alkueränsä tyylikkäästi, eikä kuluttanut liikaa energiaa ajatellen maanantain loppukilpailua. Hallitsevan mestarin loppukiri oli kaksi vuotta sitten muille myrkkyä, joten nyt matkavauhti on luultavasti huomattavasti kovempaa jo heti paukusta lähtien.

Suomalaisjuoksijan kovimmat haastajat ovat Espanjan Daniel Arce ja Ranskan Djilali Bedrani, jotka ovat molemmat juosseet tänä kesänä jo alle 8:14 aikoja. Kisan musta hevonen voi olla Ruotsin Emil Blomberg, joka on lähennellyt tänä kesänä jo 8:15-alkuisia aikoja.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 200 metrin finaali 23:50


Ranskan Pablo Mateo on lähennellyt tänä kesänä jo 20 sekunnin rajaa, ja hän on miesten kakkosen suurin ennakkosuosikki. Satasen finaalissa ranskalaisjuoksija oli vasta kahdeksas, mutta puolta pidempi matka sopii 23-vuotiaalle pikakiiturille vielä astetta paremmin. Ranskan kovan panoksen täydentää Ryan Zeze, jonka ennätys on 20,18.

Italia otti miesten 100 metrillä kaksoisvoiton, ja maalla on myös kakkosella kivenkova edustus puolikkaalla ratakierroksella. Saapasmaan kovin syömähammas on Esosa Desalu, joka on painellut matkan tänä kesänä aikaan 20,40. Filippo Tortu ei ole aivan parhaiden vuosiensa vireessä, mutta kotiyleisön tuki voi siivittää hänet uuteen lentoon.

Israelin Blessing Akwasi Afrifah hurjasteli viime kesänä jo alle 20 sekunnin, mutta tänä kesänä on ollut vielä hiljaisempaa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. EM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi