Rooman EM-kilpailut huipentuvat keskiviikkona, Helander, Keränen ja Etelätalo keihään loppukilpailussa


Suomen viimeiset mitalitoivot ovat miesten keihään finaalissa heittävät Oliver Helander, Lassi Etelätalo ja Toni Keränen.
Etusuora: 12.06.2024 07:38Yleisurheilu
Rooman EM-kilpailut huipentuvat keskiviikkona, Helander, Keränen ja Etelätalo keihään loppukilpailussa
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Oliver Helander.
EM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Rooman EM-kilpailujen viimeinen kisailta pitää sisällään yhteensä kymmenen loppukilpailua. Kisojen päätösiltana tositoimissa nähdään vielä neljä suomalaisurheilijaa. Oliver Helander, Lassi Etelätalo ja Toni Keränen heittävät keihään loppukilpailussa ja Mika Kotiranta nähdään 10 000 metrin B-erässä.

Miesten seiväshypyn finaali 21:20


Ruotsin Armand Duplantis on ehjänä pysyessään koko kisojen ylivoimaisin urheilija, joten miesten seiväsfinaalin ennakkosuosikista ei ole epäselvyyttä. Tänä vuonna jo uuden ME-tuloksen 624 taivuttanut “Mondo” tavoittelee Roomassa uransa kuudetta ulkoratojen arvokisavoittoa.

Karsinnan vaihtelevat olosuhteet koituivat useamman kokeneen hyppääjän kohtaloksi, joten nyt mitaleille on tarjolla uusia nimiä. Hallikaudella jo 592 hypännyt Ranskan Thibaut Collet on kesän tilastokakkonen, ja tavoitteena on ensimmäinen aikuisten arvokisamitali. Mitalikamppailuun kannattaa nostaa myös Kreikan Emmanouil Karalis, joka voitti Glasgow’n MM-halleissa pronssia.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten keihäänheiton finaali 21:28


Suomalaisyleisön viimeiset mitalitoiveet on asetettu keihään loppukilpailussa heittävien Oliver Helanderin, Lassi Etelätalon ja Toni Keräsen harteille.

Helander kiskaisi tiistain karsinnassa jo päälle 84 metriä kantaneen heiton, joten kultainen mitalikin on hyvällä onnistumisella täyttä realismia. Etelätalo on suurten arvokisojen mies, joka on parhaimmillaan tiukassa paikassa. Keränen heitti karsinnassa jo reilusti kauden parhaansa, ja nyt tavoitteena voisi olla oma ennätys arvokisafinaalissa.

Loppukilpailun suurin ennakkosuosikki on Tšekin Jakub Vadlejch, joka on heittänyt kauden jokaisessa kisassaan ennen Rooman kisoja yli 86 metriä. Lähes 91 metrin mies ei ole vielä koskaan voittanut kultaa arvokisoissa, mutta tähän saattaa tulla muutos keskiviikkona.

Saksan Max Dehning repäisi jo aiemmin keväällä yli 90 metrin kaaren, mutta hänen perustasonsa on vielä lähempänä 80 metrin viivaa.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten pituushypyn finaali 21:54


Naisten pituusfinaalista on muodostumassa kahden hyppääjän välinen taisto, kun Saksan Malaika Mihambo ja Italian Larissa Iapichino iskevät yhteen. Karsinnassa jo seitsemän metrin päälle pompannut Mihambo on voittanut pitkällä urallaan kaikki mahdolliset ulkoratamestaruudet, ja nyt tähtäimessä on toinen EM-kulta.

Pituusfinaalin yllättäjänä voidaan pitää Sveitsin Annik Kälinia, joka urakoi Rooman kisoissa jo seitsenottelussa. Niukasti mitaleiden ulkopuolelle jäänyt 24-vuotias hyppääjä tempaisi karsinnassa jo tuloksen 683.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 4x400 metrin finaali 22:06


Hollanti selvitti tiensä loppukilpailuun vasta viimeisenä maana, mutta Femke Bollin ja Lieke Klaverin kanssa joukkue on välittömästi yksi suurimmista suosikeista. Irlanti oli alkuerien nopein maa, ja joukkue vahvistuu loppukilpailuun vielä henkilökohtaisen ratakierroksen hopeamitalisti Rhasidat Adelekella.

Puola on aina vahva tekijä pitkässä viestissä, ja heillä on aseenaan kultamitalisti Natalia Kaczmarek. Maansa ennätystä alkuerissä parannellut Espanja voi olla finaalin musta hevonen.

Suomen viestinelikko juoksi alkuerissä ajan 3:26,51, mikä riitti sijaan kymmenen.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 4x400 metrin finaali 22:19


Pitkän viestin alkuerissä paineltiin jo hurjaa vauhtia, ja erot kaikkien finaalijoukkueiden välillä olivat hyvin maltilliset. Ranska oli ensimmäisen kierroksen nopein maa, mutta Belgia saa loppukilpailuun useamman kovan vahvistuksen.

Iso-Britannialta voi aina odottaa paljon pitkässä viestissä, mutta alkueräjuoksu ei ollut lupauksia herättävä. Italia on onnistunut kotikisoissaan uskomattoman kovalla prosentilla, joten mitali ei olisi valtava yllätys.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 800 metrin finaali 22:31


Tällä kaudella jo alle 1:56:n juossut Iso-Britannian Keely Hodgkinson lähtee naisten 800 metrin loppukilpailuun valtavana ennakkosuosikkina. Uransa toista ulkoratojen EM-kultaa jahtaava britti on ollut vakuuttava erissä, eikä hänelle näytä löytyvän haastajia Euroopan tasolla.

Välierissä tehtailtiin jo useita henkilökohtaisia ennätyksiä, ja vauhtijuoksussa mitaleille vaaditaan luultavasti alle 1:59:n oleva aika. Ranskan Anaïs Bourgoinin ja Saksan Majtie Kolbergin loppukirit olivat tiistaina erittäin vahvat, joten heitä kannattaa pitää silmällä loppusuoralla.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 10 000 metrin finaali 22:44 (B-erä 21:12)


Mika Kotiranta juoksee illan käynnistävässä kympin B-erässä, ja tavoitteena on varmasti uusi ennätys. Joensuun Katajan mies juoksi viime kesänä Tukholman olympiastadionilla ajan 29:10,69, joten nyt tähtäimessä voisi olla 29 minuutin alitus.

A-erän suurin ennakkosuosikki on Ruotsin Andreas Almgren, joka on ollut jo alkukesästä asti huimassa kunnossa. Huippulahjakas Almgren juoksi nuoruusvuosinaan pitkälti keskimatkoja, mutta nyt päälajeiksi ovat valikoituneet 5000 ja 10 000 metriä.

Ruotsalaisjuoksijan kovimmat haastajat ovat tilastojen perusteella Belgian Isaac Kimeli ja Iso-Britannian Patrick Dever. Oman mausteensa mitalikamppailuun heittävät hyväkuntoiset Espanjan Thierry Ndikumwenayo ja Ranskan Jimmy Gressier.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 1500 metrin finaali 23:26


Norjan Jakob Ingebrigtsen rullasi jo aiemmin Roomassa 5000 metrin voittoon, ja nyt tavoitteena on tuplamestaruuden varmistaminen 1500 metrillä. Ingebritsen oli omassa välierässään täysin ylivoimainen, eikä hän kuluttanut turhaa energiaa tönimiseen tai turhaan kiihdyttelyyn.

Tilastojen mukaan norjalaisviikingin kovin haastaja on Ranskan Azeddine Habz, joka oli jäädä ulos kisoista liiton tekemän virheen vuoksi. Jos finaalissa mennään rauhallista vauhtia, mitalitaistoon kannattaa laskea loistavan loppukirin taitava Iso-Britannian Neal Gourley ja tämän kesän suuri onnistuja Portugalin Isaac Nader.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 4x100 metrin finaali 23:38


Iso-Britannia hurjasteli jo alkuerissä ajan 42,25, mutta voittomarginaali pysyi loppukilpailua ajatellen jännittävän maltillisena. Ranska, Hollanti ja Saksa olivat erävaiheessa kaikki 12 sadasosan sisällä, joten kamppailu mitaleista on äärettömän tasainen.

Suomi esiintyi pikaviestin alkuerissä positiivisesti, ja loppuajaksi kellotettiin kauden paras 43,68. Paikka kahdeksan parhaan maan joukossa jäi lopulta 53 sadasosan päähän.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 4x100 metrin finaali 23:50


EM-kisat huipentavasta miesten pikaviestistä voidaan odottaa sadasosakamppailua. Alkuerien neljä parasta maata mahtuivat vain neljän sadasosan sisään, joten onnistuneiden vaihtojen merkitys korostuu entisestään.

Vahvat pikajuoksumaat Ranska ja Saksa ovat kisan ennakkosuosikkeja, mutta Hollanti ja isäntämaa Italia laittavat kovasti hanttiin. Sveitsillä riittää potentiaalia, mutta alkuerä oli vielä varsin vaisu esitys.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. EM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi