Junnila hyppää korkeuden loppukilpailussa, Mononen hakee yllätystä estefinaalissa


Kolmannen kisaillan aikana suomalaisten katseet kohdistuvat erityisesti Ella Junnilan ja Ilonan Monosen esityksiin.
Ville Lampinen: 09.06.2024 06:58Yleisurheilu
Junnila hyppää korkeuden loppukilpailussa, Mononen hakee yllätystä estefinaalissa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Veikkaus
Ella Junnilalla on hyvät mahdollisuudet rikkoa Kalevan kisojen kisaennätys korkeudessa.
EM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Rooman EM-kilpailut jatkuvat sunnuntaina yhteensä yhdeksällä loppukilpailulla. Suomalaisurheilijoista suuren mielenkiinnon kohteena ovat erityisesti estejuoksija Ilona Mononen ja korkeushyppääjä Ella Junnila. Ohessa ennakkoa illan kaikkiin finaaleihin.

Miesten puolimaraton kello 10:00, naisten puolimaraton 10:30


Ikuisen kaupungin kaduilla riittää sunnuntaiaamuna vilskettä, kun jakoon laitetaan puolimaratonin EM-mitalit. Jännitettävää riittää, sillä kovin monelta kärkipään juoksijalta ei löydy vielä kauden parasta tältä matkalta.

Miesten kisan kärkipäähän voidaan nostaa isäntamaan Yemaneberhan Crippa, joka juhli kaksi vuotta sitten kympin EM-kultaa Münchenissä. Saksan kokenut Richard Ringer voitti kotikisoissaan maratonin, mutta nyt edessä on puolta lyhyempi matka. Paras ennätys (59:39) on Espanjan Carlos Mayolla, joka on niittänyt aiemmin menestystä nuorten sarjoissa.

Naisten vastaavalle matkalle osallistuu yhteensä 72 juoksijaa, ja joukossa ovat mukana Suomen Camilla Richardsson ja Alisa Vainio. Jos autovarkauden uhriksi joutunut Richardsson saa sunnuntaihin mennessä asianmukaiset kisakengät jalkaansa, hän taistelee hyvästä sijoituksesta kovatasoisessa kisassa.

Tilastojen perusteella kisan ennakkosuosikkeja ovat Romanian Joan Chelimo Melly ja Saksan Melat Yisak Kejeta, jotka ovat molemmat juosseet tällä kaudella jo alle 68 minuutin.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten korkeushypyn finaali kello 21:28


Ella Junnila teki karsinnassa historiallisen tempun, kun hänestä tuli ensimmäinen suomalaisnainen korkeuden EM-loppukilpailussa 58 vuoteen. Ahkerasti alkukesästä kilpailleen Junnilan tuloskunto on vahvasti nousussa, ja karsinnassa syntyi jo kauden paras tulos 192.

Tilastojen perusteella kisassa on vain yksi ennakkosuosikki, sillä Ukrainan Yaroslava Mahuchikh on ainoa kahden metrin ylittäjä. Viime kesänä Budapestin MM-kisoissa voittoa juhlinut ukrainalaishyppääjä on kilpaillut viime aikoina todella vähän, mutta kunto näyttää olevan siitä huolimatta vahva.

Serbian Angelica Topic on tilastokakkonen tuloksella 198, mutta hänen jälkeensä tilastot ovat erittäin tasaiset. Jos Junnila pääsee lähelle omaa ennätystään (196), jopa mitali on mahdollinen.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten kolmiloikan finaali 22:04


Loikkafinaalista odotettiin suomalaisjuhlaa, mutta valitettavasti kukaan Suomen kolmesta loikkaajasta ei selvittänyt tietään sunnuntain loppukilpailuun. Hyppypaikalla ovat puhuttaneet myös kielletyt piikkarit, joita on nähty useamman kärkihyppääjän jaloissa.

Karsintakisan tulostaso jäi odotettua vaisummaksi, mutta finaalissa voidaan jo odottaa reilusti yli 14 metrin hyppyjä. Espanjan Ana Peleteiro-Compaorella on vankka etumatka tilastoissa, mutta Bulgarian kaksikko Gabriela Petrova ja Aleksandra Nacheva ovat valmiita taistelemaan jopa kirkkaimmasta mitalista.

Tänä kesänä jo ennätyksensä hypännyt Turkin Tuǧba Daniṣmaz voi olla kilpailun musta hevonen. Turkkilaishyppääjä juhli keväällä MM-halleissa voittoa tuloksella 14,31.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten moukarinheiton finaali 22:10


Tanner tömisee, kun moukarimiehet pääsevät tositoimiin sunnuntai-iltana. Kaikki suosikit selvittivät tiukan aamukarsinnan, ja taisto mitaleista käy kuumana. Karsinnan voittanut Puolan Wojciech Nowicki yrittää uusia kahden vuoden takaisen mestaruutensa, mutta Unkarin Bence Halasz janoaa nälkäisenä revanssia.

Ukrainan Mykhaylo Kokhan joutui tyytymään Münchenissä viidenteen sijaan, mutta nyt kauden tilastokärki on asettanut tavoitteekseen vain ja ainoastaan voiton. Tilastokakkosena loppukilpailuun lähtevä Ranskan Yann Chaussinand on kilpailun musta hevonen.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 3000 metrin esteiden finaali 23:04


Vasta tänä kesänä esteet päämatkakseen valinnut Ilona Mononen lähtee sunnuntain loppukilpailuun kovin odotuksin. Alkueräjuoksu oli lupauksia antava, ja uusi ennätysaika 9:31,08 jäi alle seitsemän sekunnin päähän Sandra Erikssonin vuonna 2014 juostusta SE:stä.

Finaalin suurin ennakkosuosikki on Saksan Gesa Felicitas Krause, joka on tilastoissa aivan omilla sekuntiluvuillaan. Kaksinkertainen EM-kultamitalisti täydentää palkintokaappiaan, jos hän pysyy vain pystyssä. Oman mausteensa finaaliin tuovat todella kokeneet arvokisajuoksijat Ranskan Alice Finot ja Albanian Luiza Gega, jotka tuntevat hyvin lajin metkut.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 800 metrin finaali 23:27


Keskimatkojen loppukilpailut ovat aina mielenkiintoista katsottavaa, eikä miesten 800 metriä tee tähän poikkeusta. Alkuerissä nähtiin jo historiallisen kovia aikoja, eikä vauhti hyytynyt välierissäkään.

Italian Catalin Tecuceanu hallitsi mielin määrin omaa välieräänsä, ja hän nosti itsensä vakuuttavalla esityksellä loppukilpailun ennakkosuosikiksi. Kovin haastaja lienee Ranskan Gabriel Tual, joka voitti toisen välierän terävällä loppukirillä.

Ruotsin Andreas Kramer on ollut koko kesän hyvässä iskussa, ja hänellä on hyvällä taktiikalla mahdollisuudet vaikka mihin. Iso-Britannian Elliot Giles on päässyt vaikeiden vuosien jälkeen jälleen hyvään kuntoon, ja hänkin on varteenotettava mitalikandidaatti.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 1500 metrin finaali 23:40


Naisten tonnivitosen loppukilpailusta voidaan odottaa Iso-Britannian ja Irlannin välistä maaottelua. Britit lähtevät taistoon kivenkovalla kolmikolla, jota johtaa tilastokärki Katie Snowden. Kaksi muuta juoksijaa ovat Georgia Bell ja loistavana 800 metrin juoksijana tunnettu Jemma Reekie.

Naapurisaaren haastajat ovat niin ikään kovassa kunnossa, sillä Irlannin Ciara Mageean ja Sarah Healy ovat molemmat alittaneet jo tällä kaudella 4:03. Jos voittaja tulee tämän viisikon ulkopuolelta, kyseessä on jättiyllätys.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 100 metrin finaali 23:53


Rooman kisojen kolmas kisapäivä huipentuu naisten 100 metrin finaaliin, jossa selvitetään maanosan nopein nainen.

Iso-Britannia hakee etusuoralta jättipottia, sillä tilastojen perusteella kaikki mitalisijat matkaisivat kuninkaalliseen saarivaltioon. Taistelu käy äärettömän tasaisena, sillä kolmikko Dina Asher-Smith, Daryll Neita ja Imani Lansiquot mahtuu tilastoissa neljän sadasosan sisään.

Brittirintaman yrittävät rikkoa muun muassa Puolan Ewa Svoboda ja Saksan Gina Lückenkemper, joka juhli kaksi vuotta sitten EM-kultaa Münchenin olympiastadionilla. Kotiyleisö luottaa Zaynab Dossoon, joka juoksi jo alkukesästä Italian uudeksi ennätykseksi ajan 11,02.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. EM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi