Nina Chydenius on tiistai-illan ainoa suomalaisfinalisti, Warholm ja Bol valtavat ennakkosuosikit aidatulla ratakierroksella


Viidennen kisaillan aikana ratkotaan yhteensä kahdeksan lajin EM-mitalit. Suomalaisista tiistain loppukilpailuissa nähdään Nina Chydenius.
Ville Lampinen: 11.06.2024 08:13Yleisurheilu
Nina Chydenius on tiistai-illan ainoa suomalaisfinalisti, Warholm ja Bol valtavat ennakkosuosikit aidatulla ratakierroksella
Kuva: Martti Siikaluoma
Veikkaus
Nina Chydenius.
EM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Rooman EM-kilpailujen toiseksi viimeinen kisailta pitää sisällään yhteensä kahdeksan loppukilpailua. Tiistai-illan ainoa suomalaisfinalisti on naisten 10 000 metrillä juokseva Nina Chydenius. Hollannin Femke Bol ja Norjan Karsten Warholm lähtevät aidatulle ratakierrokselle valtavina ennakkosuosikkeina.

Miesten korkeushypyn finaali 21:35


Korkeushypyn taso ei ole vielä tänä kesänä noussut Euroopassa kovin korkealle, mikä näkyy hyvin tasaväkisenä loppukilpailuna. Ukrainan Ole Doroshchuk ja Jan Štefela ovat finaalin ainoat hyppääjät, jotka ovat ylittäneet tällä kaudella 230.

Kotiyleisön suurin suosikki on olympiavoittaja Gianmarco Tamberi, joka avasi kesän kisakautensa korkeuden karsinnassa. Hallitseva EM- ja MM-mestari on aina parhaimmillaan arvokisoissa, joten mitaliodotukset ovat jälleen korkealla.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten kolmiloikan finaali 21:55


Loikkakarsinnassa nähtiin yhteensä kolme suomalaishyppääjää, mutta valitettavasti kukaan kotimaan kolmesta loikkaajasta ei selvittänyt tietään tiistain loppukilpailuun.

Finaalista on muodostumassa kahden hyppääjän taisto, kun yli 17,50 tällä kaudella hypänneet Portugalin Pedro Pichardo ja Espanjan Jordan Alejandro Diaz Fortun iskevät yhteen. Nuorten maailmanmestari Diaz on kaksikosta huomattavasti kokemattomampi arvokisoissa, mutta 23-vuotiaan kuubalaistaustaisen hyppääjän loikat olivat karsinnassa erittäin vakuuttavat.

Kisan musta hevonen voi olla Saksan Max Heb, joka juhli EM-kultaa jo kahdeksan vuotta sitten Amsterdamissa. Kotiyleisöllä riittää jälleen seurattavaa, sillä Italialla on täysi kolmen hyppääjän edustus loppukilpailussa.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 400 metrin aitojen finaali kello 22:05


Miesten pitkissä aidoissa on vain yksi suosikki, kun Norjan Karsten Warholm tavoittelee Roomassa jo uransa kolmatta EM-kultaa. ME-mies taipui alkukaudesta kerran Oslon Timanttiliigassa, mutta Euroopan tasolla viikingille ei löydy varteenotettavia haastajia.

Viron Rasmus Mägi ja Ruotsin Carl Bengström ovat olleet jo alkukesästä hyvässä vireessä, ja kaksikolla on kaikki mahdollisuudet vaikka mitaleille. Italian juoksijat ovat onnistuneet Roomassa kovalla prosentilla, joten Alessandro Sibilio kannattaa nostaa mukaan kärkikamppailuun.

Loppukilpailun yllättäjä voisi olla Turkin Berke Akçam, joka teki jo huiman ennätysparannuksen välierissä.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 400 metrin aitojen finaali kello 22:18


Jos Warholm on miesten aidatulla ratakierroksella valtava ennakkosuosikki, samaa voidaan sanoa naisten vastaavalla matkalla Hollannin Femke Bollista. Vasta 24-vuotias juoksija voitti kaksi vuotta sitten Münchenissä peräti triplamestaruuden, ja nyt tavoitteena ovat ykkössijat aidoista ja pitkästä viestistä.

Bollin jälkeen finaali on äärettömän tasainen, ja lähes jokaisella juoksijalla on onnistuneella juoksulla mahdollisuus mitaliin. Norjan Line Kloster veti jo välierissä urku auki, ja on mielenkiintoista nähdä, miten hän jaksaa loppukilpailussa. Italian Ayomide Folorunso oli välieräjuoksussa hurjassa vauhdissa, mutta törmäsi pahasti viimeiseen aitaan.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 10 000 metrin finaali 22:30


Naisten kympiltä voidaan odottaa Iso-Britannian näytöstä, kun Megan Keith ja Eilish McColgan tavoittelevat tosissaan kaksoisvoittoa. Keith pitää hallussaan tämän kauden kärkinoteerausta, ja McColganin nimissä on joukon kovin ennätys. Kovan brittitrion täydentää Jessica Warner-Judd.

Italian Nadia Battocletti juhli Roomassa jo 5000 metrin kultaa, joten hänen nimensä kannattaa pitää mukana mitalitaistossa. Kovan ajan puolimaratonilla juossut Hollanin Diane Van Es voi olla kilpailun musta hevonen.

Tiistai-illan ainoa suomalaisfinalisti on Nina Chydenius, joka tähtää kympillä ehjään juoksuun ja hyvään sijoitukseen. Chydeniuksen henkilökohtainen ennätys on tänä keväänä Budapestissa juostu 32:48.20.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten keihäänheiton finaali 22:36


Keihään taso on miesten korkeuden tapaan ollut Euroopassa vielä melko vaisu, mikä avaa menestysmahdollisuudet useammalle heittäjälle. Itävallan Victoria Hudson on kauden tilastokärki 66,06 kantaneella kiskaisulla, ja hänen hartioilleen on sovitettu ennakkosuosikin viittaa.

Serbian vasta 20-vuotias Adriana Vilagoš oli alkukesästä vahvassa vireessä, mutta hänen pisimmistä heitoistaan on vierähtänyt jo tovi. Hallitseva mestari Kreikan Elina Tzengko on mukana loppukilpailussa, mutta hänen tuloskuntonsa ei ole ainakaan vielä kesän 2022 veroinen.

Vanhoista mestareista mukana ovat muun muassa Rio De Janeiron kisojen olympiavoittaja Sara Kolak ja kuusi vuotta sitten EM-kultaa juhlinut Christin Hussong.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 200 metriä 23:53


Viidennen kisaillan huipentaa naisten 200 metrin loppukilpailu, jonka suuri ennakkosuosikki on Iso-Britannian Daryll Neita. Tänä kesänä jo ajan 22,50 juossut britti tavoittelee Roomassa uransa ensimmäistä henkilökohtaista EM-kultaa.

Neitan kovin haastaja voi olla Norjan Henriette Jæger, joka on noussut salaman lailla pikajuoksumaailman tietoisuuteen. Ratakierroksellakin jo alle 51 sekunnin juossut norjalainen on todella vahva juoksun viimeisillä kymmenillä metreillä.

Pohjoismaalaista väriä loppukilpailuun tuo myös Ruotsin Julia Henriksson, joka on ehtinyt tällä kaudella parantamaan ennätyksiään jo useammalla matkalla. Malmön myrskytuulissa jo alle 11 sekunnin satasen pinkoneen Henrikssonin juoksu on näyttänyt aiemmissa vaiheissa erittäin rennolta.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. EM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi