Maanantaina Münchenissä kilpaillaan finaalit kuulassa ja 10 000 metrillä - Lue finaaliennakot!


EM-kisojen avauspäivänä kisataan kolme finaalilajia.
Etusuora: 15.08.2022 11:58Yleisurheilu
Maanantaina Münchenissä kilpaillaan finaalit kuulassa ja 10 000 metrillä - Lue finaaliennakot!
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Veikkaus
EM-kisojen maanantai, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Naisten kuula kello 21.38


Hollannin Jessica Schilder on noussut tällä kaudella maailman terävimpään kärkeen kuulantyönnössä. Vielä viime kaudella 23-vuotiaan kuulanaisen ennätys kirjattiin 18,77, mutta tänä päivänä naisen ennätys on jotain aivan muuta: Eugenen pronssinainen on pukannut tällä kaudella yhdeksän kertaa maan ennätyksen, joista viimeisin syntyi viikko sitten 19,84.

MM-kisojen vitonen Auriol Dongmo on työntänyt kesän mittaan useasti reiluja 19 metrin työntöjä ja olisi pienoinen yllätys, mikä portugalilainen ei yltäisi maanantaina mitaleille. Dongmon hurja ennätys 20,43 on peräisin viime kevään MM-halleista, jotka hän voitti.

Ruotsin Fanny Roos työnsi niin ikään maansa ennätyksen 19,42 samassa kilpailussa Schilderin kanssa viikko takaperin. Työntö oli selkeästi Roosin parasta tekemistä aikoihin, sillä edellinen 19-metrinen oli kirjattu toukokuussa.

Kesäkuukausina muut kisan työntäjät eivät ole ylittäneet 19 metrin rajaa. Saksalaiset Sara Gambetta ja Katharina Maisch ovat kuitenkin pukanneet kuulan rajapyykin tuntumaan – Gambetta 18,88 ja Maisch 18,80. Erityisesti Maisch on tiputellut rautapalloa tasaisen varmasti päälle 18,50, joten löytyisikö kotiyleisön mylviessä viimeinen lisäbuusti, jotta 19 metriä ylittyisi?

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten kuula kello 21.58


Tomas Stanek ei kilpaillut Eugenessa, mutta Müncheniin mies saapuu iskussa. Heinäkuun viimeisenä päivänä tsekki latasi kauden parhaansa 21,94 ja viikkoa myöhemmin jälleen kovat lukemat 21,66. Karsinnassa Stanek esiintyi vahvasti ja pukkasi ensimmäisellään 21,39.

Kuulakarsinnassa todellisen paukun viritteli Armin Sinancevic, joka työnsi upean tuloksen 21,82. Sinancevic oli ennen Münchenin kuulakarsintaa kilpaillut kesäkuussa, jolloin syntyi silloinen kauden paras 21,29. Vaikuttaa siltä, että serbi on kisatauon aikana viritellyt itsensä huippukuntoon.

Puolan kovat nimet Konrad Bukowiecki ja Michal Haratyk jäivät Eugenessa karsintaan, eikä helppoa ollut Münchenin karsinnassakaan. Vaikka kaksikon viimeisimmät kilpailut eivät ole olleet mitenkään mairittelevia, niin heitä ei ole kuitenkaan syytä sulkea ulos kultakamppailusta.

Filip Mihaljevic on Stanekin takana kisan tilastokakkonen tuloksella 21,82. Mihaljevic sijoittui Eugenessa parhaana eurooppalaisena kuudenneksi. Kroatilainen on työntänyt edellisessä neljässä kilpailussaan kaikissa yli 21 metriä, mikä nostaa hänet kisan kirkkaimpien suosikkien joukkoon.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 10 000 metriä kello 22.48


Eilish McColgan juoksee upeaa kautta. Alkukesästä britti luukutti soolovedolla 10 000 metriä aikaan 30.19 ja ja Eugenen MM-kisoissa McColgan oli toiseksi paras eurooppalainen sijoittumalla kymmenenneksi. Hollannin Sifan Hassan oli kisassa neljäs, mutta hän ei starttaa Münchenissä. Viimeisimpänä näyttönään McColgan juoksi kaksi viikko sitten upeaan kirivoittoon Kansainyhteisön kisojen 10 000 metrillä.

McColgan on Münchenin kymppitonnin tilastokärki ja myös koko kisan suosikki. Britti ei tule kuitenkaan pääsemään kisassa helpolla, sillä tästä pitää huolen muun muassa Turkin Yasemin Can, joka juoksi viime vuonna Tokion kympillä sijalle 11. Tältä kaudelta Canilta löytyy muun muassa Eurooppa Cupin ylivoimainen voitto ajalla 31.20,18. Can on melko nuoreksi kestomenijäksi voittanut paljon ja tulee takuuvarmasti olemaan kärkipään menijöitä myös maanantaina.

McColganin ohella toinen brittimenijä Jessica Judd on kisan ehdottomia suosikkeja. Judd on koko poppoon tilastokakkonen MM-kisoissa syntyneellä ennätysajallaan 30.35,93. Mielenkiintoinen nimi on myös vuoden 2018 Euroopan mestari Israelin Lonah Chemutai Salpeter, joka juoksi Eugenen MM-maratonilla kolmanneksi. Saksan Konstanze Klosterhalfen on kova tekijä, mikäli kilpailu menee kirikamppailuksi, mutta kestääkö nainen mukana vauhdinpidossa?

Katso kohteet ja kertoimet

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. EM-kisojen maanantai, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi