Rikotaanko Eugenessa maailmanennätys lauantaiaamuna? - Lue päivän finaalien kisaennakot


Eugenen MM-kisoissa ratkotaan Suomen aikaa lauantaiaamuna neljän lajin maailmanmestaruudet.
Etusuora: 22.07.2022 08:38Yleisurheilu
Rikotaanko Eugenessa maailmanennätys lauantaiaamuna? - Lue päivän finaalien kisaennakot
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Veikkaus
Yleisurheilun MM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Suomalaisurheilijoista perjantaina kilpailevat Tiia Kuikka ja Elisa Neuvonen naisten 35 km kävelyssä kello 16.15. Sijoitus 20-25 parhaan joukkoon olisi suomalaiskaksikolle oiva suoritus MM-areenalla.

Miesten tiukassa seiväskarsinnassa finaalipaikkaa metsästävät Mikko Paavola ja Tommi Holttinen alkaen kello 3.05 lauantaiaamuna. Seipään karsintaraja on kivikova 580, jonka ylittämistä finaaliin selviäminen tuskin kuitenkaan vaatii. 575 hyvällä pöytäkirjauksella riittänee finaalipaikkaan. Sekin on toki suomalaisille kova haaste, sillä Paavolan ennätys on 571 ja Holttisen 564.


Naisten keihäs kello 4.20 - Olympiavoittaja Liu Shiying kisan suosikki


Naisten keihäskarsinta oli yllätyksellinen. Finaalista tippui kovia nimiä ja tulostaso oli melko heikko. Heittoalustaa on kritisoitu kisojen alla ja kuten naisten ja miesten keihäskarsinnat osoittivat, alusta ei ole optimaalinen heittää. Haasteet heittopaikassa avaavat mahdollisuudet yllätyksille.

Ennakkosuosikkeja on lukuisia. Yhdysvaltojen Kara Winger heitti samaisella stadionilla maansa mestariksi kesäkuun lopulla tuloksella 64,26. Karsinnassa Winger viskasi keihään tulokseen 61,30. Winger on saanut yhdysvaltalaisena enemmän kokemusta heittoalustasta, mikä voidaan katsoa ehdottomasta eduksi.

Kiinan Liu Shiying avasi kautensa vasta karsinnassa. Viime kesän olympiavoittaja ei jättänyt kysymyksiä kunnostaan, vaan kirjautti heti kauden avausheitollaan lukemat 63,86. Finaalissa on vain kaksi naista, jotka ovat heittäneet koko kautena pidemmälle, kun Shiying kauden ainoalla heitollaan.

Kelsey-Lee Barber on hallitseva maailmanmestari ja Tokion kisojen kolmonen. 30-vuotias aussi ei ole tällä kaudella saanut keihästä lentämään aivan toivotulla tavalla, mutta kokenutta heittäjää ei voida kuitenkaan sulkea pois kärkikamppailusta. Barberin kauden paras heitto on kantanut 61,40.

Lieta Jasiunaite esiintyi karsinnassa vahvasti ja heitti uransa toiseksi pisimmän kaaren (63,80). Liettualainen lähtee finaaliin tilastonelosena. Karsinnan pisimmästä kaaresta vastasi Japanin Haruka Kitaguchi, joka lennätti kepin tulokseen 64,32. Heitto oli Karaguchin paras useaan vuoteen – japanilaisen ennätys on 66,00 (2019).

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 400 metriä kello 5.15 - Löytyykö Miller-Uibolle haastajaa?


Shaunea Miller-Uibo on 400 metrin kaksinkertainen olympiavoittaja, mutta maailmanmestaruuteen bahamalainen ei ole vielä yltänyt. Nyt Eugenessa kaikki vaikuttaisi olevan kohdillaan ja 185-senttinen sprintteri lähtee matkaan selkeänä suosikkina. Miller-Uibo juoksi välierissä helponnäköisesti 49,55. Mennäänkö finaalissa reilusti alle 49 sekunnin?

Ratakierroksen matkat ovat historian saatossa olleet vahvoja yhdysvaltalaislajeja, mutta tällä kertaa finaalissa ei ole ainuttakaan yhdysvaltalaista. Sen sijaan Dominikaaninen tasavalta on nostanut päätään 400 metrin matkalla ja voitti MM-kultaa Eugenen 400 metrin sekaviestissä. Joukkueen naisjäsenet Fiordizila Cofil ja Marileidy Paulino ovat myös 400 metrin mitalisusoikkeja.

Paulino on maailman tilastokärki ajalla 49,49, mutta Paulinon aika on juostu jo toukokuussa. Välierässä Dominikaanisen tasavallan suojatti juoksi voittoon ajalla 49,98. Viime vuonna Tokiossa Paulino murjoi maansa ennätyksen, niin välierissä kuin finaalissa ja sijoittui toiseksi huippuajalla 49,20. Cofil juoksi välierässä ennätyksensä 50,14 ja tavoittelee olympiafinaalissa ensimmäistä henkilökohtaista arvokisamitaliaan.

Tilastojen valossa useilla juoksijoilla on hyvä mahdollisuus juosta mitali finaalissa. Candice McLeod on Tokion vitonen ja välierien toiseksi nopein kauden parhaallaan 50,05. McLeod on yksi neljästä finalistista, joka on urallaan alittanut 50 sekuntia – ennätys 49,51. Barbadoksen Sada Williams hätyytteli välierissä uransa parastaan 50,11 ja on ehdottomasti taistelemassa mitaleista. Sen sijaan Jamaikan Stephanie McPherson selvisi finaaliin aikavertailun kautta, eikä vakuuttanut mitalitaistelua ajatellen.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 400 metriä kello 5.35 - Kestääkö Norman suosikin paineet?


Jos naisten 400 metrillä kultamitali on jo puoliksi ujutettu Miller-Uibon kaulaan, niin miesten puolella peli on täysin auki.

Michael Norman saapui Eugeneen 400 metrin suosikkina ja on sitä vielä finaalipäivänä. Välieristä ei kannata tehdä liiaksi johtopäätöksiä, mutta on kuitenkin todettava, että Norman joutui toden teolla puristamaan välieränsä voittoon ajalla 44,30, eikä mies vaikuttanut säästelleen paukkuja finaaliin. Toisaalta Normanin ”turnauskestävyys” oli rautaa maansa mestaruuskisoissa, joissa hän paineli peräkkäisinä päivinä ajat 44,72 – 44,28 – 43,56.

Happokone Kirani James on jälleen iskussa, kun taistelleen arvokisamitaleista. James voitti maailmanmestaruuden matkalta jo 11 vuotta sitten, ja tänä päivänä 29-vuotias grenadalainen on edelleen kisan ehdottomia suosikkeja. Jos Norman joutui puskemaan välieränsä voittoon, niin James suoriutui välierästään helposti ja säästellen kellottamalla 44,74. Miehen kauden paras on toukokuun lopulla juostu 44,04.

Wayde van Niekerk on kärsinyt vaivoista pitkin kautta. Eugenessa eteläafrikkalainen on juossut lähtötilanteeseen nähden hyvin, mutta välierässään pienoinen kangistuminen loppusuoralla aikaan 44,75 ei ollut lupauksia herättävä ainakaan aivan terävimmän kärkitaistelun osalta.

Yhdysvaltojen Champion Allison on maailmantilaston kakkosmies ajalla 44,70. Hän eteni välierään nousujohteisella juoksulla ja tulee olemaan kova tekijä finaalissa. Matthew Hudson-Smith on juossut Eugenessa kauden parastaan ja hätyytellyt ennätystään 44,35.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 400 metrin aidat kello 5.50 - Paukkuuko maailmanennätys?


Kolmen kauppa.

Jälleen tänä kesänä maailmanennätystä kohentanut yhdysvaltalainen Sydney McLaughlin on kisan selkeä suosikki. McLaughlin ei ole hävinnyt 400 metrin aidoissa kahteen vuoteen ja olisi yllätys jos näin kävisi perjantaina. Välierässä McLaughlin juoksi ajan 52,17, vaikka löysäsi selkeästi viimeiset 50 metriä. Paukkuuko perjantaina maailmanennätys 51,41?

Femke Bol lähti viime vuonna Tokioon McLaghlinin ja Dalilah Muhammadin takana kisan kolmossuosikkina. Kauden vakuuttavat juoksut muun muassa Timanttiliigassa sekä välierän kruisailu aikaan 52,84 tekevät hänestä tällä kertaa kisan kakkossuosikin. Finaali on Bolin jo neljäs startti kahdeksaan päivään, sillä hän kisasi myös Hollannin sekaviestijoukkueessa 400 metrin viestin finaalissa.

Muhammad on kärsinyt tällä kaudella vaivoista ja kilpaillut harvakseltaan. Hallitseva maailmanmestari on esiintynyt vaivoista huolimatta vahvasti erävaiheissa ja on suosikki mitaleille. Välierässä Muhammad juoksi eränsä selkeään voittoon ajalla 53,28.

On hyvin vaikea nähdä, että kukaan onnistuisi haastamaan edellä mainittuja nimiä. Jos jotkut siihen pystyvät, niin todennäköisimmin kotiyleisön edessä juoksevat Britton Wilson ja Shamier Little. Wilson juossut tällä kaudella kovaa 53,08, mutta hän lähtee finaalissa matkaan radalta yksi, jota ei voi katsoa eduksi. Little on finaalin tilastonelonen ajalla 53,61, joka syntyi välierissä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Yleisurheilun MM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi