Ensimmäiset EM-mitalit jakoon Roomassa - Blomqvistilla yllätysmahdollisuus, Vanninen aloittaa ottelun


Ensimmäisen kisaillan aikana Roomassa ratkotaan mestarit viidessä lajissa. Suomalaisnäkökulmasta perjantai-illan mielenkiintoisin laji on naisten 5000 metriä.
Ville Lampinen: 06.06.2024 19:38Yleisurheilu
Ensimmäiset EM-mitalit jakoon Roomassa - Blomqvistilla yllätysmahdollisuus, Vanninen aloittaa ottelun
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Nathalie Blomqvist.
EM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Rooman EM-kilpailut polkaistaan käyntiin perjantaina, kun luvassa on heti kuusi loppukilpailua. Ensimmäinen finaali-ilta on hyvin heittopainotteinen, sillä EM-mitalit jaetaan naisten kuulan lisäksi myös miesten kiekossa. Ohessa ennakkoa illan kaikkiin finaaleihin.

Naisten 7-ottelu kello 10:40


Rooman kisojen ensimmäinen suomalaisurheilija astelee areenalle jo heti aamutuimaan, kun Saga Vanninen avaa seitsenottelun 100 metrin aidoilla. Glasgow’n MM-halleissa yllätyshopean napannut Vanninen on kilpaillut alkukesästä vain yksittäisissä lajeissa, mutta niiden perusteella hän on vahvassa ennätyskunnossa.

Kun Belgian Nafissatou Thiam on mukana ottelussa, hän on yleensä kilpailun suurin ennakkosuosikki. Kaiken nähnyt ja voittanut Thiam avaa kautensa Roomassa, joten hänen tuloskuntonsa on kuitenkin pieni kysymysmerkki. Kärkikolmikkoon on varmasti tunkua, sillä kokeneiden Iso-Britannian Katherine Johnson-Thompsonin ja Belgian Noor Vidtsin takana odottaa nippu nälkäisiä haastajia.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 20 km kävely kello 19:35


Rooman kisojen ensimmäiset mitalit jaetaan naisten 20 kilometrin kävelyssä, josta voidaan odottaa järjestäjämaa Italian ja Espanjan välistä kaksintaistoa. Espanjan Laura García-Caro pitää hallussaan kauden kärkiaikaa, mutta Italian Antonella Palmisano vaanii vain kahdeksan sekunnin päässä. Budapestin tuplavoittaja María Perez on onnistunut arvokisakävelyissään loistavasti, eikä häntä kannata laskea pois voittokamppailusta.

Italian Eleonora Giorgi on menestynyt paremmin 50 kilometrin kävelyssä, mutta kotiyleisön kannustuksen avulla kokenut 34-vuotias kävelijä voi taistella mitaleista Rooman kaduilla.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten kiekko kello 22:02


Liettuan ME-mies Mykolas Alekna on miesten kiekon valtava ennakkosuosikki. Huhtikuussa Oklahoman preerialla yli 74 metrin hirmukaaren kiskaissut Alekna on heittänyt tällä kaudella viisi kilpailua, joista on takataskussa yhtä monta voittoa.

Slovenian Kristjan Čeh on ylittänyt tällä kaudella myös 70 metrin rajapyykin, mutta hänen tuloskuntonsa on ollut laskusuunnassa jo useamman kisan verran. Eugenen maailmanmestari on kuitenkin kovahermoinen kilpailija, joten häntä ei kannata sulkea pois mitalikamppailusta.

Daniel Ståhl on voittanut komealla urallaan jo olympia- ja MM-kultaa, mutta EM-kulta puuttuu vielä ruotsalaisheittäjän palkintokaapista. Ståhl on heittänyt tällä kaudella karvan verran alle 69 metriä, mutta voittoon voidaan hyvin vaatia yli 70 metrin kaari. Münchenin EM-kilpailuissa Ståhl jäi yllättäen viidenneksi, kun Alekna nappasi itselleen mestaruuden.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten kuula kello 22:33


Ilman jättiyllätyksiä, naisten kuula on kahden työntäjän kauppa.

Hollannin Jessica Schilder (20,31) ja Saksan Yemisi Ogunleye (20,19) ovat tilastoissa täysin omilla luvuillaan, ja mitaliin riittää heiltä perussuoritus. Kaksi vuotta sitten Münchenissä EM-kultaa juhlineen Schilderin alkukesän tulostaso on ollut aavistuksen vaisu, mutta hollantilaistyöntäjä näyttää löytäneen arvokisakunnon oikeaan aikaan.

Pronssipaikasta käydään tiukka taisto useamman naisen kesken, mutta tiukimmin kolmannessa mitalissa ovat tilastojen perusteella Ruotsin Fanny Roos (18,99) ja Axelina Johansson (18,82). Jo pitkään Euroopan huipulla työntänyt Roos metsästää Roomassa uran ensimmäistä aikuisten arvokisamitalia.

Kisan yllätysnimi voi olla Hollannin Jorinde van Klinken, jolla ei ole vielä tilastotulosta ulkoradoilta. Myös loistavana kiekonheittäjänä tunnettu hollantilainen on parhaimmillaan yli 19 metrin työntäjä.

Kuulan karsinta kisataan jo perjantaina aamulla (11:03), ja mukana on kolme suomalaistyöntäjää. Eveliina Rouvali, Senja Mäkitörmä ja Emilia Kangas taistelevat kaikki tiukasti paikasta 12 parhaan joukossa.

Katso kohteet ja kertoimet

Sekaviesti 4x400 metriä kello 23:20


Roomassa tehdään perjantaina EM-historiaa, kun jaossa ovat historian ensimmäiset 4x400 metrin sekaviestin mitalit. MM- ja olympiakisoista tuttu kilpailumuoto suosii maita, joilla riittää laadukkaita varttimailereita myös aivan terävimmän kärjen takana.

Ennakkosuosikkeihin kuuluvat aina vahvat Iso-Britannia, Hollanti ja Belgia. Kaikki kahdeksan finaalijoukkuetta ovat tilastoissa hyvin lähellä toisiaan, joten onnistuneiden vaihtojen merkitys kasvaa todella suureksi. Kokonaisuudessaan Euroopan taso on tässä lajissa huiman kova, sillä viime vuoden Budapestin MM-finaalin yhdeksästä joukkueesta peräti kahdeksan tuli Euroopasta.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 5000 metriä kello 23:40


Ensimmäisen kisaillan huipentaa suomalaisnäkökulmasta todella mielenkiintoinen naisten 5000 metrin kilpailu. Alkukesästä jo 3000 metrin SE:n juossut Nathalie Blomqvist on huippukunnossa, ja hänellä on hyvät mahdollisuudet todella kovaan sijoitukseen. Lupaava suomalaisjuoksija avasi kautensa huhtikuussa Yhdysvalloissa ajalla 14:59,70, mutta nykykunto lupailee roimaa ennätysparannusta.

Blomqvist on tämän kauden tilastoissa sijalla seitsemän, mutta kärkikaksikko Sifan Hassan ja Megan Keith eivät kilpaile Roomassa.

Nyt suurin ennakkosuosikki lienee Espanjan Marta Garcia, joka juoksi jo hallissa alle 14:50:n. Norjan kaksinkertainen EM-mitalisti Karoline Grøvdal paineli Oslossa 3000 metriä aikaan 8:27.02, mikä lupaa hyvää mitalitoiveiden kannalta. Oman lusikkansa soppaan heittää vielä Hollannin Maureen Koster, joka paransi Bislettillä omaa 3000 metrin ennätystään peräti yhdeksällä sekunnilla.

Suomi on saavuttanut historiansa aikana kolme EM-mitalia naisten sileiltä ratamatkoilta. Kaikki kolmea mitalia tulivat tasan 50 vuotta sitten Rooman kisoista, joissa Riitta Salin ja Nina Holmen juhlivat EM-kultaa 400 ja 3000 metrillä. Mona-Lisa Pursiaisen 200 metrin pronssimitali kruunasi tuolloin suomalaisnaisten historialliset kisat.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. EM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi