Mitalin käryä ilmassa – Topi Raitanen juoksee illan estefinaalissa

Miesten estefinaali juostaan perjantaina kello 22.00. Tilastojen ja viimeaikaisten tulosten valossa luvassa on suomalaismenestystä.
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Veikkaus
Estefinaali, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Topi Raitanen juoksi alkueristä helponoloisesti finaaliin. Suomalainen on finaalin kausitilastossa vasta kuudes, mutta tästä ei ole syytä hämääntyä mitali- ja voittotaistelua ajatellen, sillä Raitanen on osoittanut olevansa kenties elämänsä vireessä Münchenin EM-kisojen estefinaalin kynnyksellä.

MM-Eugenessa Raitasen taival päättyi mahaongelmien saattelemana. Joensuun Kalevan kisoissa estehirmumme osoitti kuitenkin olevansa huippuiskussa, kun mies rallatteli esteet soolona aikaan 8.21,10. Raitanen juoksi kisan selkeästi kiihtyen, mikä viittaa siihen, että kovemmalla alulla ajasta olisi varmasti lähtenyt muutamia sekunteja.

Samassa Münchenin alkuerässä juoksi pari muuta kisan selkeää ennakkosuosikkia Daniel Arce ja Ahmed Abdelwahed, jotka myös selvittivät tiensä finaaliin ongelmitta. Arce osoitti hyvän loppuvedon Eugenen MM-areenalla ja tuli viimeisen tonnin noin 2.38, kun loppuaika oli hidasvauhtisessa juoksussa vaisu 8.30. Lopputuloksissa Arce oli Eugenessa paras eurooppalainen sijoittumalla yhdeksänneksi.

Abdelwahed on kauden tilastokärki kesäkuussa syntyneellä noteerauksellaan 8.10,29. Abdelwahed on kilpaillut kesän aikana vähäisesti ja Eugenessa mies oli 12:s.

Alkuerien perusteella ei ole syytä tehdä suurempia päätelmiä urheilijoiden kunnosta, mutta on kuitenkin mainittava, että Osama Zoghlami juoksi pelottavan helposti ensimmäisen alkuerän voittoon. Italialainen irtosi ryhmästä noin kilometri ennen maalia ja rullaili viimeisen tonnin todella helponnäköisesti ja pysäytti kellot aikaan 8.30,67.

Zoghlami on kisan tilastokakkonen ajalla 8.11,00 mutta hän ei kilpaillut Eugenessa ja muutenkin kesän aikana kilpailuja on vähänlaisesti. Münchenin alkuerä kuitenkin osoitti, italialainen on kisan kirkkaimpia suosikkeja.

On vaikea nähdä, että ainakaan kisan voitto karkaisi muille miehille kuin edellä mainituille. Mitalisijoille voisi olla tyrkyllä Sebastian Martos tai Jacob Boutera, mutta hekin saavat onnistua mainiosti mikäli haluavat hämmentää nelikkoa Raitanen – O. Zoghlami – Abdelwahed – Arce. Sebastian Martos on tilastoissa korkealla, mutta alkueräjuoksu oli mieheltä heikko.

Yksi mielenkiinto seikka illan finaalissa on italialaisten ja espanjalaisten toiminta, että nähdäänkö kenties yhteispeliä, joka on toki harvinaista. Aikoinaan Jukka Keskisalon Göteborgin EM-kultajuoksussa oli mukana kolme espanjalaista ja spekuloitiin, että nähdäänkö vauhdinpitoa maan urheilijoilta. Ei nähty ja loppu tiedetäänkin. Tällä kertaa finaalissa on kolme italialaista ja kolme espanjalaista.