Falun: Suomalaiset jahtaavat menestystä kauden viimeisestä väliaikalähtökilpailusta!


Ruotsin Falunissa hiihdetään lauantaina kauden viimeinen väliaikalähtökilpailu. Suomalaisista Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski ja Johanna Matintalo omaavat hyvät mahdollisuudet kärkitaistoon.
Etusuora: 15.03.2024 19:54Hiihto
Falun: Suomalaiset jahtaavat menestystä kauden viimeisestä väliaikalähtökilpailusta!
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Veikkaus
Naiset 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Falunin lauantai on suomalaisten viimeinen iskunpaikka tämän kauden maastohiihdon maailmancupissa, sillä sunnuntaina 20 km vapaan yhteislähdöstä ei ole paljon odotettavissa. Etenkin naisten kilpailuun Suomi saa todella iskukykyisen kolmikon jalkeille.

Kerttu Niskanen ja Frida Karlsson lähtevät jälleen suurimpina suosikkeina perinteisen 10 km väliaikalähtöön. Kolmas ehdokas voittotaistoon on Ruotsin Ebba Andersson, joka hiihti hienosti Holmenkollenin 50 km kilpailussa toiseksi.

Anderssonille ja Niskaselle sopii loistavasti Falunin raskas rata, eikä kevytrakenteisia urheilijoita varmasti ainakaan haittaa Falunin sateiset sääolosuhteet, jotka tulevat tekemään kilpailusta hitaan. Karlsson sen sijaan on ollut niin hurjassa kunnossa, että hänet tulee huomioida kaikissa olosuhteissa.

Niskanen voitti viime vuonna Falunin kilpailun 15,9 sekunnin erolla Saksan Katharina Hennigiin. Tuolloin toki kovimmat kilpasiskot Andersson ja Karlsson eivät olleet sairastelujen vuoksi kilpailussa mukana.

Lauantain kilpailussa lämmin sää ja vesisade voivat muokata paljon kilpailun kulkua. Suksihuollolla riittää tehtävää, kun sopivaa paria etsitään alle. Tämän kautta kilpailussa saatetaan nähdä myös pieniä yllätyksiä.

Haastajat


Perinteisen kymppi kuuluu myös Suomen Krista Pärmäkosken bravuurimatkoihin. Lahden 20 km kilpailun voittaja kuuluu kärkikolmikon suurimpiin haastajiin, vaikka Holmenkollenilla kramppi pilasikin kilpailun.

Katso myös: Yllättääkö Pärmäkoski jälleen? – Veikkauksen Hiihto-studiosta vihjeet

Jonna Sundling oli jo viime kaudella Falunin raskaalla radalla viides ja tälle kaudelle distanssiominaisuudet ovat entisestään kehittyneet. Lahden 20 km kilpailussa Sundlingille osui vieläpä hieman huonompi suksi alle, mistä huolimatta loppusijoitus oli viides. Holmenkollenin raskaassa 50 km kilpailussa Sundling oli kuudes. Kun matka putoaa lyhyemmäksi, on Sundling erittäin varteenotettava menestyjäehdokas.

Sundlingin tapaan myös Johanna Matintalolla on Falunissa hyvä iskunpaikka. Matintalo hiihti Lahdessa neljänneksi ja Holmenkollenissa sijalle kahdeksan. Myös Matintalolle sopii hyvin, kun matka lyhenee kymppiin. Viime kaudella Matintalon paras sijoitus pertsan kympiltä oli Beitostølenin viides sija.

Saksan joukkueesta Hennigin lisäksi Victoria Carl on ollut tämän kauden loistavassa vireessä nimenomaan perinteisen väliaikalähdöissä. Lahden 20 km kilpailun kakkonen oli kympillä Rukalla kuudes, Toblachissa toinen ja voitti Trondheimin kilpailun.

Sen sijaan Norjan naisjoukkueesta ei tällä hetkellä voi nostaa oikein ketään kärkitaistoon. Heidi Wengille profiili sopii kyllä hyvin, mutta kokenut urheilija on lunastanut parempia tuloksia viime aikoina massalähdöistä. Astrid Oyre Slind sen sijaan oli yllättävän pehmeä bravuurimatkallaan Holmenkollenin 50 km kilpailussa, joten norjalaisten todennäköiset sijoitukset löytyvät pikemmin sijoilta 7-12 kuin 1-6.

USA:n Jessica Diggins ja Rosie Brennan olivat alkukaudella podiumilla perinteisen väliaikalähdöissä, mutta keväällä kuntokäyrä on osoittanut jyrkästi alaspäin.

Sen sijaan Itävallan Teresa Stadlober saa pienen edun pehmeästä radasta ja hän osoittanut loppukaudesta orastavaa nousuvirettä. Mikäli suksivalinta osuu kohdalleen, tasaisesti suorittava urheilija voi hyvin nostaa sijoituksensa kuuden parhaan joukkoon. Venyminen kärkikolmikkoon olisi kuitenkin iso yllätys.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naiset 10 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi