Naisten Sprintti Falun: Palaavatko Ruotsin naiset vallankahvaan kotiladuillaan?


Alkukauden sprinttejä hallinneet ruotsalaisnaiset ovat jääneet viime aikoina Norjan Maiken Caspersen Fallan jyrän alle. Falla voitti MM-kultaa Seefeldissä ja dominoi myös tällä viikolla Drammenissa. Pystyvätkö ruotsalaiset kampeamaan Fallan valtaistuimeltaan Falunissa?
Etusuora: 15.03.2019 21:14Hiihto
Naisten Sprintti Falun: Palaavatko Ruotsin naiset vallankahvaan kotiladuillaan?Veikkaus
Stina Nilsson. Kuva: Sandro Halank, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 [CC BY-SA 3.0]
Falunin maailmancupin naisten vapaan tyylin sprintin karsinta hiihdetään lauantaina 16.3. klo 13:00 ja finaalivaihe klo 15:30

Falunissa hiihdetään kauden toiseksi viimeiset maastohiihdon maailmancup-kisat. Kausi päättyy viikon päästä kolmen osakilpailun Quebecin minitouriin Kanadassa. Naisten maailmancup on kutkuttavassa tilanteessa, sillä Norjan Ingvild Flugstad Östberg johtaa maailmancupia vain kahden pisteen erolla ennen Venäjän Natalia Nepryaevaa. Krista Pärmäkoski on kokonaiscupissa hienosti kolmantena ennen Falunin kisaviikonloppua.

Myös sprintticupin voittotaisto on erittäin tasainen. Ruotsin Stina Nilsson johtaa cupia vain 13 pisteen ennen Norjan Maiken Caspersen Fallaa. Alkukautta dominoinut Nilsson ei ole enää Otepään reisivamman jälkeen ollut ihan alkukauden iskussa, vaikka Seefeldistä hopeaa Fallan takana voittikin. Falla taasen takkusi alkukaudesta pahasti, mutta kunnonajoitus osui nappiin. MM-kullan lisäksi Fallan on voittanut kaksi viimeisintä maailmancupin sprinttiä joihin on osallistunut.

Nilsson, Dahlqvist, Ingemarsdottir, Sundling, Hagström


Ruotsalaisnaiset ovat iskeneet tällä kaudella sprinteissä todella laajalla rintamalla, sillä peräti viisi väliotsikossa mainittua ruotsalaista on hiihtänyt podiumille maailmancupin sprinteissä. MM-kisoissa Nilsson, Maja Dahlqvist ja Jonna Sundling hiihtivät finaaliin, mutta kolmikko törmäili keskenään viimeisen nousun päällä ja Falla karkasi MM-kultaan. Nilsson pystyi kolarista huolimatta ottamaan hopeaa, mutta Dahlqvist ja Sundling jäivät katkerasti mitalien ulkopuolelle.

Vuosi sitten Nilsson voitti Falunin maailmancup-sprintin sadasosan erolla ennen Fallaa. Muut jäivät kauaksi kaksikon taakse. Ruotsalaisista finaalin selvisi Nilssonin lisäksi vain Sundling, joka jätettiin finaalin jumboksi. Krista Pärmäkoski oli finaalin neljäs. Tänäkin vuonna kaksikko Falla-Nilsson on luonnollisesti kärkitaistossa, mutta kaksikko Dahlqvist-Sundling on ollut sen verran verran vahva vapaan sprinteissä, että he pystyvät taistelemaan Falunin sprintin voitosta.

Haastajia Yhdysvalloista ja Saksasta


USA:n vahvat sprintterit Jessica Diggins ja Sophie Caldwell ovat tottuneet menestymään etenkin vapaalla tyylillä. Tämän kauden sprinteistä Digginsillä on voitto Cognesta ja kolmossijat Tour de Skin Toblachista ja Val Mustairista. Caldwell puolestaan oli toinen Val Mustairissa, Davosissa ja Lahdessa. MM-kisoissa kumpikaan ei kyennyt etenemään finaaliin Digginsin oltua 8. ja Caldwellin 14.

Saksan Sandra Ringwald on ollut vahvasti esillä loppukauden vapaan sprinteissä. Cognessa hän johti soolohiihtoaan ihan maaliviivalle asti jääden lopulta toiseksi Digginsin noustua voittoon. Tätä ennen Lahdessa Ringwald oli neljäs. MM-kisoissa hän hiihti myös aktiivisesti, mutta ei selvinnyt finaaliin ja jäi sijalle 12. Toinen saksalainen Victoria Carl teki jättiyllätyksen MM-kisoissa etenemällä finaaliin ja ollen siinä viides. Saksalaisten kalusto tuntui olevan Seefeldissä Keski-Euroopan lumilla huippuiskussa ja nähtäväksi jää, kulkeeko suksi yhtä hyvin vielä Skandinaviassa. Drammenissa perinteisen sprintissä Laura Gimmler nousi saksalaisrintamasta esiin ollen seitsemäs. Myöskään Venäjän Natalia Nepryaevaa ei sovi unohtaa millään matkalla. Hän hiihti Holmenkollenin kolmellakympillä toiseksi ja pari päivää myöhemmin Drammenin sprintissä kolmanneksi. Myös Norjan nuori Kristine Skidstad on potentiaalinen menestyjä Falunissa.

Suomalaiset vaisuin odotuksin Faluniin


Suomalaisilla etenkin vapaan sprintti on kulkenut erittäin heikosti. MM-kisoissa kaikki neljä suomalaista karsiutuivat jatkosta. Falunissa Suomelta hiihtää kuusikko Krista Pärmäkoski, Laura Mononen, Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Andrea Julin. Viime aikojen sprinttiesitysten perusteella jo sijoitus 30 parhaan joukossa olisi suomalaisille Pärmäkoskea lukuunottamatta hyvä saavutus. Myös Pärmäkosken sprinttihiihto on viime aikoina takunnut ja Drammenissa hän valitteli väsymystä Holmenkollenin jäljiltä. Mikäli Pärmäkoski on ehtinyt palautua Faluniin, voidaan häneltä odottaa parempaa suorittamista ja taistelua sijoituksesta 12 joukkoon.

Vihjeet Veikkauksen peleihin


Veikkaukselle pelataan tällä kertaa superkaksaria triplan sijaan. Uskomme Fallan ja ruotsalaisten olevan vahvoja. Epäilemme Dahlqvistin ja Sundlingin peliosuuden jäävän turhan matalaksi ja otamme heidät mukaan myös yläriville.

Peli-idea - Superkaksari 6

VoittajaFalla, Nilsson, Dahlqvist, Sundling
ToinenFalla, Nilsson, Dahlqvist, Sundling, Ringwald, Skistad, Diggins
Rivimäärä24 riviä
Rivin hinta12,00 € (minimipanoksella 0,50 €)
Peliaika päättyy16.3. klo 12:58
TVYle 2
br>
Katso kohteet ja kertoimet