Lehikoinen & Halonen 400 m aidoissa sekä neljä MM-finaalia - Lue keskiviikkoaamun kisaennakko


Eugenen MM-kisoissa kilpaillaan keskiviikon varhaisaamussa neljä finaalilajia. Suomalaisista tulessa ovat Viivi Lehikoinen ja Kristiina Halonen 400 m aitojen alkuerissä.
Etusuora: 18.07.2022 14:40Yleisurheilu
Lehikoinen & Halonen 400 m aidoissa sekä neljä MM-finaalia - Lue keskiviikkoaamun kisaennakko
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Viivi Lehikoinen (nro 3).
Yleisurheilun MM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Suomalaisittain keskiviikkoaamun yleisurheilun MM-kisojen suurin mielenkiinto kohdistuu kisarupeaman avauslajiin naisten 400 m aitojen alkueriin. Kello 3.15 käynnistyvissä erissä ovat mukana tällä kaudella kansainvälisen läpimurron tehnyt Viivi Lehikoinen ja viimeistään joukossa hienosti kisoihin selvinnyt Kristiina Halonen.

Lehikoinen juoksee aitojen toisessa alkuerässä, jossa hän on tilastojen nelonen. Jokaisesta erästä etenee neljä parasta semifinaaliin. Kaikkien erien aikojen perusteella semifinaaliin matkaa lisäksi neljä parasta.

Halonen juoksee neljännessä erässä. Eteneminen semifinaaleihin olisi jättiyllätys ja vaatisi hurjaa ennätysparannusta.


Katso kohteet ja kertoimet

Keskiviikon finaalilajit


Naisten korkeushyppy kello 3.40

Naisten korkeusfinaaliin lähtee selkeänä suosikkina Ukrainan 20-vuotias Yaroslava Mahuchikh. Nuori ukrainalainen on ylittänyt ainoana tällä kaudella kaksi metriä ja pitää kauden kärkitulosta (203) hallussaan viiden sentin erolla Iryna Herashchenkoon ja Italian Elena Vallortiaga.

Karsinnan Mahuchikh selvitti ilman pudotuksia tuloksella 193. Samaan ylsivät myös Herashchenko, Vallortiaga, Uzbekistanin Safina Sadullayeva ja Australian Eleanor Patterson. Tässä ovatkin kilpailun suurimmat mitalisuosikit. Etenkin MM-halleissa maanosan ennätyksellä 200 hopeaa hypännyt Patterson on mielenkiintoinen nimi finaalissa.

Mitalitaistosta on tulossa kuitenkin kiivas, sillä peräti yhdeksän naista ylitti karsinnassa 193. Edellä mainittujen lisäksi maansa ennätyksen 197 tällä kaudella hypännyt Jamaikan Lamara Distin ja PNG:ssä tuloksella 196 voittoa juhlinut Australian Nicola Olyslagers mielivät mitalisijoille.

Suomalaisia ei naisten korkeuden finaalissa nähdä, sillä kolmikko Sini Lällä, Heta Tuuri ja Ella Junnila karsiutui finaalista hypättyään kukin 186. Maailman kärkikymmeniköstä karsintaan jäivät yllättäen USA:n Vashti Cunningham (SB 196), Kazakstanin Kristina Ovchinnikova (SB 196), Montenegron Marija Vukovic (SB 195) ja Ukrainan Yuliya Levchenko (SB 195).

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten kiekonheitto kello 4.33

Miesten kiekoheitossa on tällä kaudella todistettu nuorten esiinmarssia. Viime vuosien hallitsija Ruotsin Daniel Ståhl pitää nimissään kauden kärkitulosta 71,47, mutta on saanut todellisen haasteen Slovenian 23-vuotiaalta Kristjan Cehilta (SB 71,27) ja Liettuan toisen polven hirmuheittäjältä 19-vuotiaalta Mykolas Aleknalta (SB 69,81).

Hirmuisen sylivälin omaava Ceh on ollut tasaisen vakuuttavassa iskussa läpi kauden. Eugenen karsinnan nuori slovakki selvitti toiseksi parhaana ensimmäisellä heitollaan tuloksella 68,23. Alekna viskasi karsinnan pisimmän kaaren 68,91.

Ståhlin on jäänyt kahdessa viime kilpailussaan alle 68 metriin ja Eugenen karsintarajan ylitys jäi haaveeksi tuloksella 65,95. Finaalipaikka irtosi kuitenkin tuloksen perusteella.

Mitalitaisto tullee olemaan tasaisen ja kovatasoinen. Edellä mainitun kolmikon lisäksi mitalitaistoon pystyvät yli 69 metriä tällä kaudella heittäneet Liettuan Andrius Gudzius ja Itävallan Lukas Weissheidinger. Molemmat heittivät karsinnassa yli 66 metrin karsinrarajan reilun puolen metrin marginaalilla.

Finaalin jokerikortti on Ruotsin Simon Pettersson. Tokion olympiahopeamitalisti on esiintynyt vaisusti koko kauden, mutta jysäytti Eugenen karsinnassa lukemat 68,11. Ruotsalainen paransi kauden parastaan yli kahdella metrillä ja vaikuttaa olevan iskussa jälleen oikeaan aikaan.

Myös Australian olympianelonen Matt Denny on potentiaalinen yllätysmitalisti. Karsinnassa hän lähenteli ennätystään lukemilla 66,98.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 1500 m kello 5.30

Jakob Ingebrigtsen on viimeisen parin vuoden tapaan ollut tämänkin kauden ykkösnimi 1500 metrillä. Norjalaistähti on juossut muun muassa huippuajan maililla 3.46,46 sekä voittanut kaikki kolme Timanttiliigan kilpailua, joihin hän on osallistunut. Ingebrigtsenin MM-kultajuhlat eivät kuitenkaan ole mikään läpihuutojuttu.

Norjalaistähti toivoisi varmasti, että finaaliin löytyisi vauhdinpitäjä, jottei kisa menisi täysin kirikamppailuksi. Ingebrigtseniltä löytyy toki vaihteita myös kiriin, mutta finaalissa on muutama juoksija, jotka ovat todellisia raketteja etenkin, jos matkavauhti on hiljaista.

Yksi kiritykki on nimeltään Josh Kerr. Britti yllätti Tokiossa vahvalla kirillään ja nappasi matkalta olympiapronssia. Eugenen välierissä Kerr esiintyi erittäin vahvasti Ingebrigtsenin erässä ja osoitti olevansa kunnossa. Kerrin mitali hidasvauhtisessa juoksussa ei olisi yllätys, vaikka hän on kesän tilastoissa finalistien heikoimpia menijöitä. Myös toinen britti Jake Wightman on erittäin räväkkä kirimies ja kestää vauhdinpidon.

Timothy Cheruiyot ja Abel Kipsang ovat kisan kenialaistoivot. Eivätkä huonot toivot lainkaan. MM-Dohassa 2019 Cheruiyot kaahaili käytännössä omalla vedolla ajan 3.29,26 ja nappasi maailmanmestaruuden. Sama taktiikka ei toiminut enää Tokiossa, vaan Ingebrigtsen korjasi potin. Kipsang on maailmantilaston kärkimies ajalla 3.31,01, ja hän voitti Kenian karsinnat sekä Tukholman Timanttiliigan 1500 metriä.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 400 m aidat kello 5.50

Onko maaginen Karsten Warholm huippukunnossa vai ei? Miesten aidattua ratakierrosta odotetaan normaaliakin suuremmalla mielenkiinnolla.

Viime vuodet 400 m aitajuoksua dominoinut Norjan ME-mies satutti takareittään kauden avauskilpailussaan ja osallistuminen MM-kisoihin oli pitkään hämärän peitossa. Eugenen alku- ja välieräjuoksut ovat kuitenkin näyttäneet norjalaisen olevan vähintään hyvässä iskussa. Warholm voitti välieränsä kauden parhaallaan 48,00 ja on valmis puolustamaan MM-titteliään.

Warholm saa kuitenkin hurjan haasteen tutuilta ja nälkäisiltä haastajiltaan Yhdysvaltojen Rai Benjaminilta ja Brasilian Alison Dos Santosilta. Benjamin otti välierässään helpon voiton ajalla 48,44 ja Dos Santos hurjasteli eränsä ykköseksi ajalla 47,85.

Maailmanmestaruuden voittaminen vaatii hyvin todennäköisesti reilusti alle 47 sekunnin ajan ja koko suosikkikolmikko pystynee siihen finaalissa. Kauden hurja kärkiaika 46,80 on Dos Santosin nimissä. Benjaminin kauden paras on 47,04.

Tokion olympialaisissa Warholm vei olympiakultaa häkellyttävällä ME-ajalla 45,94. Benjamin jäi hopealle karmealla ajalla 46,17 ja Dos Santos oli kolmas tuloksella 46,72. Haastajakaksikko hamuaa varmasti entistä kovemmin Warholmin päänahkaa, eikä norjalaisella ole varaa ilmestyä finaaliin puolittaisessa iskussa.

Muiden yltäminen mitaleille olisi suurehko yllätys. USA:n Trevor Bassitt (SB 47,47) ja Viron Rasmus Mägi (SB 47,82) ovat toki valmiita lyömään lusikkansa mitalisoppaan, mikäli joku suosikkikolmikosta takertelee.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Yleisurheilun MM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi