Varastavatko Pohjoismaiden tähtiurheilijat show’n Tukholman Timanttiliigassa? Kuinka pärjäävät Pulli ja Harala?


Tukholman Timanttiliigan suurimpia tähtiä ovat ruotsalaiset Daniel Ståhl ja Armand Duplantis sekä norjalaiset Karsten Warholm ja Jakob Ingebrigtsen. Suomalaisväriä kisoihin tuovat pituushyppääjä Kristian Pulli sekä aitajuoksija Lotta Harala.
Etusuora: 23.08.2020 09:25Yleisurheilu
Varastavatko Pohjoismaiden tähtiurheilijat show’n Tukholman Timanttiliigassa? Kuinka pärjäävät Pulli ja Harala?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Kristian Pulli.
Tukholman Timanttiliiga, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Timanttiliiga-kauden toinen virallinen kilpailu käydään legendaarisella Tukholman olympiastadionilla. Vuoden 1912 olympialaisten näyttämö isännöi sunnuntaina kovatasoista yleisurheilukilpailua, jossa pääosaan voivat hyvinkin nousta pohjoismaiset tähtiurheilijat. Seuraavassa muutamia poimintoja yleisurheiluiltapäivän kohokohdista.

Kuinka suomalaisurheilijat suoriutuvat?


Tukholman kisoissa nähdään kaksi suomalaisurheilijaa, jotka tekevät debyyttinsä Timanttitason kilpailuissa. Pituushypyn SE-mies Kristian Pulli osallistuu kauden kolmanteen pituuskilpailuunsa ja aitajuoksija Lotta Harala on mukana pika-aidoissa, joka on tosin Tukholmassa kansallinen laji, eikä virallinen timanttilaji.

Loukkaantumismurheiden jälkeen Kalevan kisoissa kisanäyttämöille palannut Pulli tavoittelee Tukholmassa varmasti lähinnä tasapainoista kisaa. Suomen mestaruuden Viipurin Urheilijoiden hyppääjä voitti perushyvällä rutiinituloksella, jota olisi nyt hyvä parantaa kovassa seurassa. Pituushyppyä tosin varjostaa Tukholmassa sääntökokeilu, jossa vain kolme parasta pääsee viimeiselle kierroksella ja tuolla kierroksella pisimmälle hypännyt voittaa koko kilpailun.

Viime viikkoina hyvään vireeseen päässyt Lotta Harala puolestaan lähteen varmasti tavoittelemaan ennätystään ja 13 sekunnin alitusta. Tilastojen valossa kilpailusta on tosin tulossa varsin epätasainen, sillä kisan ennakkosuosikkia Italian Luminosa Boglioloa lukuun ottamatta muut urheilijat ovat etukäteen selvästi Haralaa heikompia.

Kilpailuissa on siis myös suomalaispanosta, mutta suomalaisten katsojien harmiksi sekä Pullin että Haralan lajit kilpaillaan ennen kansainvälisen tv-lähetyksen alkua.

Kuinka lähelle maailman ennätystä Karsten Warholm juoksee?


Norjan aituritähti Karsten Warholm osoitti viime viikon perjantaina Monacon Timanttiliigassa olevansa hurjassa kunnossa. Lajin kaksinkertainen maailmanmestari avasi tuolloin kautensa tuloksella 47,10 ja oli murskaavan ylivoimainen.

Pitkät aidat on yleensä laji, jossa tahti paranee starttien myötä, joten kauden avausjuoksuksi Monacon tulos oli lähes käsittämätön. Tukholmassa voidaan kelin niin salliessa nähdä hyvinkin 47 sekunnin alitus ja Warholmin oma EE-tulos 46,92 on varmasti vaarassa. Kevin Youngin ME 46,78 alkaa myös olla norjalaisen ulottuvilla.

Naisten vastaavalla matkalla kannattaa puolestaan seurata Alankomaiden superlupausta Femke Bolia. Vasta 20-vuotias aidatun ratakierroksen taitaja on jo tällä kaudella juossut uuden maansa ennätyksen 53,79.

Millaisia kaaria nähdään kiekkoringissä?


Tukholman Timanttiliigan päälaji on luonnollisesti miesten kiekonheitto, jossa Ruotsin yleisurheilun suuri ylpeys Daniel Ståhl tavoittelee jälleen yli 70 metrin kaarta. Puoliturkulainen kiekkohirmu on ollut viimeisissä kisoissaan hurjassa vireessä ja kotiyleisön kannustus voi siivittää miehen kiekon huippumittoihin.

Ståhl saa kisassa myös kovaa kiritystä. Mukana kilpailussa ovat esimerkiksi tällä kaudella ennätyksensä 68,75 heittänyt Slovenian Kristjan Ceh sekä kahdesti Ståhlin arvokisafinaalissa päihittänyt Liettuan Andrius Gudzius, jonka kauden paras kaari on toistaiseksi 68,68. Myös Ruotsin kakkosheittäjää Simon Petterssonia (PB/SB 67,10) kannattaa tarkkailla.

Kuinka korkealle Duplantis nostaa riman seiväspaikalla?


Miesten seiväspaikalla on puolestaan mukana toinen ruotsalaisen yleisurheilun supertähdistä. Armand Duplantisin hallikaudella hyppäämä maailman ennätys 618 ratifioitiin juuri sopivasti aiemmin tällä viikolla, joten ruotsalais-yhdysvaltalainen seiväshyppääjä voisi juhlistaa tätä parantamalla kauden parastaan, joka on toistaiseksi ”vain” tasan kuusi metriä.

Duplantisin kanssa voitosta taistelee hänen tuttu kilpakumppaninsa yhdysvaltalainen Sam Kendricks. Dohan maailmanmestari Kendricks on hypännyt toistaiseksi tällä kaudella tuloksen 581, mutta Tukholman kisan jälkeen tulos on toivottavasti lähempänä kuutta metriä.

Hämmästyttääkö Jakob Ingebrigtsen jälleen yleisurheilunseuraajia?


Tukholman Timanttiliigan viimeinen laji on miesten 1500 metriä, johon liittyy suuria odotuksia. Kilpailun ennakkosuosikki on Kenian Timothy Cheruiyot, joka avasi kautensa Monacossa hirmuisella ajalla 3.28,45. Tästä huolimatta suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin Norjan Jakob Ingebrigtseniin, joka juoksi Cheruiyotin vanavedessä uuden Euroopan ennätyksen 3.28,68.

Syyskuussa vasta 20 vuotta täyttävä norjalainen superjuniori on hämmästyttänyt katsojia ja järkyttänyt kilpakumppaneitaan jo useasti viimeisen parin vuoden aikana. Monacon juoksu oli kuitenkin paukku, jota harva vielä tässä vaiheessa osasi odottaa ja joka nosti samalla odotukset nuorimman Ingebrigtsenin suorituksia kohtaan yläpilviin.

Kun edellisessä kisassa syntyi Euroopan ennätys, ei yhtään vähempi tietenkään enää jatkossa riitä. Ylisuuria odotuksia on kuitenkin pakko toppuutella sen verran, että perinteisesti juuri Monacossa on juostu kauden kovimmat kestävyysmatkojen kilpailut, eikä oman ennätyksen parantaminen kilpailusta toiseen ole realismia. Kovaa aikaa Ingebrigtseniltä voi silti odottaa, vaikka Monacon ajan parantaminen saattaakin olla nuorelta mieheltä liikaa vaadittu.

Veikkausvihjeet


400 m aitojen voittoajat


Miesten 400 m aidoissa Warholm tykittänee jälleen huippuajan. Uumoilemme norjalaishirmun jäävän kuitenkin hieman Monacon huippuolosuhteissa juoksemistaan 47,10 noteerauksesta. Myös pelillisesti hieman heikompien aikojen pelaaminen on todennäköisesti kannattavaa.

Naisten 400 m aidoissa vasta 20-vuotias Femke Bol hämmästytti yleisurheilumaailmaa juoksemalla heinäkuussa hulppean uuden Alankomaiden ennätyksen 53,79, joka on myös maailman kärkiaika. Ennätysjuoksun jälkeen Bol on nähty aidatulla ratakierroksella kertaalleen, kun hän kisasi viime viikonloppuna Unkarissa, jossa tuloksena oli ylivoimainen voitto ajalla 54,67.

Femke lähtee kisaan ykkössuosikkina, mutta kisassa kannattaa ehdottomasti seurata myös 33-vuotiasta konkaria Sara Slott Peterseniä, jolle Tukholman kisa on kauden ensimmäinen 400 metrin aidoissa. Aikaisemmin kaudella hän juoksi 400 metrin sileän ennätyksensä 53,39. Emme kuinkaan usko hänen uhkaavan Bolin voittoa. Uumoilemme Bolin juoksevan 54,00-54,30

Peli-idea - Päivän Pari 1

M 400 m aj voittoaika47,11-47,15; 47,16-47,20; 47,21-47,25; 47,26-47,30; 47,31-47,35
N 400 m aj voittoaika54,00-54,06; 54,07-54,13; 54,14-54,20; 54,21-54,27; 54,28-54,34
Rivimäärä25 riviä
Rivin hinta12,50 € (minimipanoksella 0,50 €)
Peliaika päättyy23.8.2020 klo 16:48


Miesten kiekko - Voittaja & voittotulos


Ståhl dominoinee kotikentällään kiekkokisaa, joskaan vastustajat eivät ole lainkaan heikkoa tasoa. Ståhl on kilpaillut tällä kaudella hurjasti: elokuussa Ruotsin kiekkohirmu on heittänyt jo kuusi kisaa. Viikko sitten Uppsalassa voittoheitto kantoi 68,74 ja kolme päivää myöhemmin Unkarissa 67,31. Mikäli Tukholmassa Ståhlin tulos jää alle 68 metrin, pystyvät Ceh ja Gudzius varmasti tosissaan haastamaan ruotsalaisen voittotaistossa.

Uskomme Ståhlin nousevan Tukholmassa taas parhaalle tasolleen kilpailuruuhkasta huolimatta. Viime kaudella Ståhl kisasi Tukholman olympiastadionilla kahdesti ja molemmilla kerroilla voittotulos oli 69,50 tienoilla.

Peli-idea - Päivän Pari 3

VoittajaDaniel Ståhl
Voittotulos68,80-69,10; 69,11-69,41; 69,42-69,72; 69,73-70,03; 70,04-70,34; 70,35-70,65
Rivimäärä6 riviä
Rivin hinta3,00 € (minimipanoksella 0,50 €)
Peliaika päättyy23.8.2020 klo 17:50Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Tukholman Timanttiliiga, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi