Hiihdon MM 2019: Miesten 15 km – Iivo Niskaselle MM-pronssia!

Iivo Niskanen selvisi MM-pronssilla todella tiukassa miesten 15km kilpailussa! Norjan Martin Johnsrud Sundby voitti uransa ensimmäisen henkilökohtaisen MM-kultamitalin!
Etusuora: 27.02.2019 16:17Hiihto
Kuva: K. Kantola
Veikkaus
Etukäteisasetelmat kilpailuun olivat selkeät: Alexander Bolshunov ja Iivo Niskanen käyvät armottoman kamppailun voitosta ja muille jää taistelu kolmannesta sijasta. Martin Johnsrud Sundby, Didrik Töhnseth ja Alexander Bessmertnykh tekivät kilpailusta kuitenkin hurjan sekuntitaiston.

Kokenut Martin Johnsrud Sundby hiihti lopulta MM-kultaan 2,9 sekuntia ennen hopealle hiihtänyttä Alexander Bessmertnykhia. Iivo Niskanen jäi lopulta MM-pronssille 20,4 sekuntia Sundbyn jälkeen.

Sundbylta ja Niskaselta hurjat loppuvedot

Bessmertnykh hiihti hurjan pohja-ajan kilpailun puoliväliin, kun 7,5 kilometrissä venäläinen oli peräti 18,5 sekuntia neljäntenä olleen Niskasen edellä. Puolessa välissä Bolshunov ja Töhnseth olivat noin 11 sekuntia kärjen perässä.

Kuten väliaikalähdöissä usein, vasta toisella kierroksella alettiin kuitenkin jyvät erottaa akanoista. Venäjän Bolshunov hyytyi täysin ja jäi kauaksi kärjestä. Niskanen ja Töhnseth hiihtivät tasatahtia pitkään toista puoliskoa, mutta viimeisellä kahdella kilometrillä Niskanen suorastaan lensi ja pystyi kirimään 3,9 sekuntia ennen Töhnsethia maaliin.

Takaa tultiin kuitenkin vielä Niskastakin lujempaa. Sundby veti hurjan viimeisen kierroksen ja ylsi MM-kultaan ennen venäläistä, vaikka oli vielä puolimatkassa 18,3 sekuntia Bessmertnykhia perässä.

Ennen kaikkea raskaat olot muokkasivat kilpailua. Laturataa ei lopulta kisajärjestäjän toimesta suolattu, vaikka lämpöasteet nousivat yli kymmenen asteen. Sohjoinen lumi teki olosuhteista näin todella raskaat, missä kilpailijoilta vaadittiin Niskaselta tuttua loistavaa perinteisen tekniikkaa.

Olosuhteet suosivat myös kokenutta Sundbya, jolle MM-kulta oli tunteikas. 34-vuotias norjalainen voitti vasta ensimmäisen MM-kultansa. Tätä ennen Sundby oli saavuttanut kaksi pronssia ja kolme hopeaa MM-kisojen henkilökohtaisilta matkoilta.

Bessmertnykhille hopea oli ensimmäinen henkilökohtainen arvokisamitali koko uralla. Iivo Niskaselle mitali oli uran kolmas henkilökohtainen arvokisamitali. Tätä ennen Niskanen voitti Pyeongchangin olympialaisissa ja Lahden MM-kisoissa kultaa.

Kilpailun ennakko - julkaistu aamulla ennen kilpailua

Hiihdon MM-kisojen miesten 15 kilometrin perinteisen väliaikalähtö kilpaillaan keskiviikkona 27. helmikuuta kello 15:00 alkaen. YLE TV2 ja YLE Radio Puhe suorittavat paikan päältä luonnollisesti suorat lähetykset. Netissä kilpailua voi katsoa YLE Areenan kautta.

Bolshunov voittanut Niskasen tällä kaudella kahdesti

Tällä kaudella on kilpailtu perinteisen väliaikalähdöissä kolme kertaa: Rukalla, Otepäässä ja Cognessa. Alexander Bolshunov voitti sekä Rukalla että Cognessa, kun taas Otepään raskaammilla laduilla Iivo Niskanen oli ykkönen 15,9 sekunnin erolla venäläiseen.

Ennen kaikkea Italian Cognen laduilla juuri ennen MM-kisoja Bolshunov oli hurjassa vireessä, voittaen Niskasen peräti 43 sekunnin erolla. Venäläinen on ollut kaikissa kolmessa perinteisen 15 kilometrin väliaikalähdössä tällä kaudella kahden parhaan joukossa.

Myös MM-kisoissa muilla matkoilla Bolshunov on ollut hyvässä vireessä, voittaen muun muassa yhdistelmäkilpailusta hopeaa. Venäläistä voisikin pitää pienenä suosikkina iltapäivän kilpailuun tämän kauden kilpailujen perusteella.

Mielenkiintoisen kaksintaistelusta tekee myös se tosiasia, että sekä Bolshunov että Niskanen hiihtävät samassa Rossignolin suksitallissa. Näin ollen ainakaan suksimerkillä ei kärkikaksikon välillä eroja tehdä – kun taas voitelulla voi olla hyvinkin suuri merkitys.

Iivo Niskanen – Uskomaton arvokisarekordi

Iivo Niskasen puolesta puhuu kuitenkin kerta kaikkiaan uskomaton arvokisarekordi. Niskanen on voittanut urallaan käytännössä kaikki kilpailut, mitkä hän on halunnut voittaa.

Kaudella 2016-2017 Niskanen panosti kaiken tarmonsa Lahden MM-kisojen 15km perinteiselle matkalle, eikä hän antanut mitään mahdollisuuksia haastajilleen. Voitto kotiyleisön edessä tuli valtavista paineista huolimatta 17,9 sekunnin erolla ennen kakkoseksi tullutta Martin Johnsrud Sundbya.

Kaudella 2017-2018 Niskanen ilmoitti panostavansa kaiken keskittymisen olympialaisten 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailuun. Tuosta kilpailusta muodostui täydellinen Bolshunovin ja Niskasen näytös, jonka senkin Niskanen voitti lopulta selkeällä 18,7 sekunnin erolla. Kolmanneksi tullut Andrei Larkov jäi tuossa kilpailussa Niskasesta yli kaksi ja puoli minuuttia!

Tälläkin kaudella kaikki valmistautuminen on jo hyvissä ajoin tehtyä tätä kilpailua varten. Niskanen on varmasti kauden parhaassa kunnossa. Lisäksi latuprofiilia, suksitestauksia ja kilpailutaktiikkaa on pohdittu koko kauden ajan, ajatellen nimenomaan vain Seefeldin latuja ja tätä kyseistä matkaa.

Valmentajansa Olli Ohtosen kanssa Niskasen tiimi on usein hakannut vastustajat jopa poikkeuksellisen pedantilla valmistautumisella, joten ei olisi suoranainen yllätys, vaikka Niskanen löi kauden tärkeimmänsä kilpailussa jälleen Bolshunovin, vaikka tältä matkalta voitot ovatkin tällä kaudella venäläiselle 2-1.

Pronssista tulee kova otatus

Kuten sanottua, Bolshunov ja Niskanen ovat todennäköisesti kilpailussa omaa luokkaansa. Kahdessa edellisessä maailmancupin kilpailussa miehet valloittivat sijat yksi sekä kaksi ja esimerkiksi Olympialaisten 50km pertsalla kaksikko oli yli kaksi minuuttia muita nopeampi.

Mikäli Bolshunoville tai Niskaselle ei käy haavereita matkan varrella tai kumpikaan ei sorru aivan surkeaan suksivalintaan, ei edes norjalaiset pysty haastamaan heitä. Mikäli ongelmia matkan varrella kuitenkin tulee, esimerkiksi hyvin lämpimän sään vuoksi, taustalla on iso joukko mahdollisia haastajia.

Tämän kauden maailmancupissa perinteisen kilpailussa ovat palkintopallille selvinneet Emil Iversen, Didrik Toenseth, Alexander Bessmertnykh ja Calle Halfvarsson. Lisäksi muita kovia perinteisen spesialisteja ovat Alexei Poltoranin, Maxim Vylegzhanin, Pyeongchangissa olympiapronssia napannut Larkov ja kokenut norjalaiskettu Sundby.

Lisäksi vielä tulee mainita Norjan Sjur Röthe, joka osoitti yhdistelmäkilpailussa kovaa vauhtiaan nappaamalla jo ensimmäisen olympiakultansa, eikä häntä voi täysin unohtaa myöskään 15 kilometrin perinteisen kilpailusta.

Norjalaiset ovat usein arvokisoissa myös dominoineet suksivalinnoissaan, mitkä saattavat hyvin nousta arvoon arvaamattomaan Seefeldin todella vaikeissa olosuhteissa, missä lämpöasteet kohoavat jälleen lähelle kymmentä astetta. Mikäli latuja vieläpä suolataan, tekee se laduista kovempia ja hiihtämisestä paljon helpompaa. Tämä olisi ehdottomasti haastajien etu, eikä suosi Bolshunovia tai Niskasta.

Vihjeet Veikkauksen peleihin

Huom. Veikkauksen supertriplaan kannattaa tällä kertaa ehdottomasti lyödä vedot sisään, sillä tarjolla on bonusrahaa peräti 10 000 euroa kaikille pelaajille!

Alustavissa peliprosenteissa Niskasta on pelattu 39% ja Bolshunovia 41%. Kaksikosta Niskanen on meidän papereissa niukka suosikki voittajaksi, vaikkakin Bolshunov on ollut edellisissä maailmancupin kilpailussa vahvempi. Arvokisoissa Niskanen on kuitenkin tottunut voittaan venäläisen.

Martin Johnsrud Sundby (18%) ja Alexei Poltoranin (9,5%) ovat keränneet todella paljon peliä kolmannelle sijalle, vaikka heidän tämän kauden esityksensä eivät ole missään nimessä häikäisseet. Jätämme kaksikon tylysti kokonaan peleistä. Kolmannelle sijalle poimimme sen sijaan vähemmän peliä keränneistä kolme venäläistä ja kolme norjalaista.