Hiihdon MM 2019: Naiset 30 km - Johaug myös päätösmatkan valtiatar, suomalaiset kaukana kärjestä


Therese Johaug voitti naisten 30 km vapaan tyylin yhteislähtökisan ylivoimaisesti. Suomalaiset eivät pysyneet kärjen mukana. Osasyy löytyi jälleen heikosti toimineesta kalustosta.
Etusuora: 02.03.2019 07:50Hiihto
Hiihdon MM 2019: Naiset 30 km - Johaug myös päätösmatkan valtiatar, suomalaiset kaukana kärjestäVeikkaus
Kuva: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Tulokset


Hiihdon MM 2019 30 km (v), naiset 2.3.2019

#UrheilijaAika
1.Therese Johaug 🇳🇴1:14.26.2
2.Ingvild Flugstad Östberg 🇳🇴+36.8
3.Frida Karlsson 🇸🇪+44.0
4.Jessica Diggins 🇺🇸+1.05.9
5.Charlotte Kalla 🇸🇪+1.16.6
6.Ebba Andersson 🇸🇪+1.17.3
7.Nathalie Von Siebenthal+1.43.7
8.Teresa Stadlober 🇦🇹+2.03.8

Suomalaiset
11. Krista Pärmäkoski +2.59.4
18. Laura Mononen +5.23.2
19. Eveliina Piippo +5.23.8
22. Riitta-Liisa Roponen +6.18.7Kisan ennakko ja vihje


Seefeldin MM-hiihdot huipentuvat naisten osalta lauantaina 30 km vapaan tyylin yhteislähtökilpailuun. Norjan Therese Johaug on kilpailun ylivoimainen voittajasuosikki, kuten kaikilla muillakin normaalimatkoilla, joille hän on osallistunut MM-kisoissa. MM-kisat avanneen skiathlonin Johaug voitti näytöstyyliin irtoamalla vastustajistaan jo reilun kilometrin hiihdon jälkeen.

Paraatimatkallaan 10 km perinteisen tyylin väliaikalähtökisasta hän kahmi niin ikään kultaa, mutta vain 12 sekunnin erolla Ruotsin superjunioriin Frida Karlssoniin. Kaksikko oli toki kisassa ylivoimainen, sillä kolmanneksi tullut Ingvild Flugstad Östberg jäi Johaugista jo yli 35 sekuntia. Viestissä Johaugille juotettiin karvasta kalkkia ankkuriosuudella, kun Ruotsin Stina Nilsson päihitti norjalaisen helposti loppukirissä. Johaug hiihti Nilsson osuudella 20 sekuntia kiinni, mutta saavutti tämän vasta osuuden loppupuolella ja hänen hiihtämisensä näytti inhimiselliseltä moniin aiempiin ylivertaisiin esityksiin verrattuna.

Ruotsalaiset täynnä itseluottamusta


Ruotsi kellisti siis Norjan yllättäen viestissä. Tästä voitosta koko ruotsalaisnelikko Ebba Andersson-Karlsson-Charlotte Kalla-Nilsson sai varmasti roimasti lisää itseluottamusta. Andersson otti avausosuudella torjuntavoiton sairastelujen jälkeen, Karlsson hiihti toisella osuudella väkevästi tasapäin Östbergin kanssa, Kalla kyykytti kolmannella osuudella Astrid Uhrenholdt Jacobsenia ja Nilsson viimeisteli voiton eleettömällä kirillään. Etenkin Kallan esitys oli huomattavasti parempaa tasoa kuin hänen edelliset Seefeldin MM-hiihtonsa. Kalla oli osuutensa selvästi nopein ja jäi Johaugin ajastakin vain 8,5 sekuntia, vaikka Johaug latasi koko osuutensa täyttä vauhtia tavoitelessaan Nilssonia. Kalla ja Jacobsen taas ehtivät välillä nostaa selkänsä pystyyn ja vaihtaa vetojuhtaa.

19-vuotias Karlsson otti kympillä jo yllätyshopean ja jatkoi vahvoja otteitaan viestissä. Kevytrakenteiselle ruotsalaiselle tuntuvat Seefeldin raskaat olosuhteet sopivan. Myös vapaa tyyli sopii hänelle yhtä lailla kuin perinteinenkin. Pidempi kilpailumatkakaan ei tuota ongelmia. Hän voitti tammikuussa Vuokatin Skandinavia cupin 20 km vapaan tyylin yhteislähdön ihan pystyyn ja jätti esimerkiksi Eveliina Piippoa lähes kaksi minuuttia. Toki vastus on nyt eri luokkaa, mutta Karlsson osoitti vapaan sujuvan jo skiathlonissa, jolloin hän oli vapaan osuuden toiseksi nopein 21 sekuntia Johaugia hitaampana. Flunssasta toipunut Andersson olisi huippukunnossaan yksi kilpailun suurimpia mitalisuosikkeja, mutta toipilaalle 30 km kisa raskaassa kelissä voi olla liian vaativa urakka mitalia ajatellen.

Muut tutut haastajat


Kaksi henkilökohtaista mitalia Seefeldistä jo voittanut Östberg on varmasti kova luu myös kisojen päätösmatkalla. Vahva ja nopea norjalainen tulee olemaan yksi potentiaalinen mitalisti myös kolmella kympillä. Norjalaisista Ragnhild Haga avaa kisansa vasta päätöspäivänä ja pääsee tuoreena ladulle. Vapaan tyylin spesialisti on kuitenkin hakenut kuntoaan koko kauden ja hänen mitalisijansa olisi jonkinmoinen yllätys. Jacobsen oli viestissä vaisu ja vaikuttaisi siltä, että kisaurakka saattaa jo painaa kokenutta norjalaista.

Venäläisistä kovimmat haasteen skandinaaveille heittää Anastasia Sedova. Sedova on erityisen hyvä vapaalla tyylillä ja ennemmin jaksava kuin nopea. 30 km kilpailun luulisi suosivan vahvaa puurtajaa. Venäläisten ykköspyssy Natalia Nepryaeva ei osallistu lauantain kilpailuun.

USA:n Jessica Diggins on parhaimmillaan menestynyt myös 30 km vapaalla, mutta tällä kaudella meno ei ole ollut aivan aiempien vuosien tasolla, joten huippumenestys päätösmatkalla yllättäisi.

Mitä voidaan odottaa suomalaisilta?


Suomalaishiihtäjät lähtevät päätösmatkalle varmasti hieman epävarmoin mielin heikosti menneen viestin jälkeen. Rivien välistä ja ihan suoraankin oli pääteltävissä, että vähintään osasyy viestin alisuorittamiseen löytyi kalustosta. Koko viestinelikko Laura Mononen, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen, Eveliina Piippo hiihtää myös 30 km kilpailun.

Pärmäkoskella on huippuonnistumisella mahdollisuuksia jopa mitalitaistoon, mutta se vaatii huippuonnistumista myös Suomen huoltotiimiltä. Roposelle 30 km on kisojen päämatka ja samalla myös ensimmäinen henkilökohtainen kisa Seefeldissä. Roposelta voidaan odottaa sijoitusta 10-15 joukkoon, mikäli kalusto toimii. Piippo epäonnistui pahoin viestissä ja suurempi menestys 30 km kisassa tulisi yllätyksenä. Mononen on suorittanut MM-kisoissa positiivisesti ja pystyy taistelemaan Roposen kanssa samoista sijoituksista.

Vihjeet Veikkauksen peleihin


Johaug on syystäkin kisan jättisuosikki. Kirjoitushetkellä häntä on pelattu Supertriplan voittajaksi noin 75%. Uskomme ruotsalaisten Karlssonin ja Kallan haastavan hänet tiukimmin. Perusrivissä laitamme Johaugin yläriville ja isoa kalaa metsästämme toisella rivillä, jossa Johaug on yksin toisella rivillä ja voittajaksi laitetaan Kalla ja Karlsson

Peli-idea 1 - Supertripla 1

VoittajaJohaug
ToinenKalla, Karlsson
KolmasKalla, Karlsson, Sedova, Östberg, Haga, Pärmäkoski, Jacobsen, Diggins
Rivimäärä14 riviä
Rivin hinta2,80 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy2.3. klo 13:13
TVYle 2


Peli-idea 2 - Supertripla 1

VoittajaKalla, Karlsson
ToinenJohaug
KolmasKalla, Karlsson, Sedova, Östberg, Haga, Pärmäkoski, Jacobsen, Diggins
Rivimäärä14 riviä
Rivin hinta2,80 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy2.3. klo 13:13
TVYle 2
br>
Katso kohteet ja kertoimet