Hiihdon MM 2019 naisten viesti: Suomi jäi kauas mitalista, Ruotsi kukisti Norjan voittotaistelussa


Seefeldin MM-kisojen naisten viestistä muodostui kahden kauppa, kun Norja ja Ruotsi karkasivat muilta toisen osuuden jälkeen. Stina Nilsson piti ankkuriosuudella Therese Johaugin takanaan. Suomi jäi tasaisesti kärjestä ja oli kilpailun kuudes.
Etusuora: 28.02.2019 08:00Hiihto
Hiihdon MM 2019 naisten viesti: Suomi jäi kauas mitalista, Ruotsi kukisti Norjan voittotaistelussaVeikkaus
Therese Johaug on tottunut seisomaan keskimmäisellä paikalla. (Kuva: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons)

Tulokset


Hiihdon MM 2019 4x5 km, naiset 28.2.2019

#UrheilijaAika
1.Ruotsi55.21.0
2.Norja+3.1
3.Venäjä+2.03.8
4.Saksa+2.46.3
5.Yhdysvallat+3.06.3
6.Suomi+3.47.7
7.Italia+3.54.9
8.Ranska+4.00.9
Kisan ennakko ja vihje


Naisten 4x5 km viesti hiihdetään torstaina 28.2. klo 14:00

Hiihdon MM-kisojen torstaisesta naisten viestistä on odotettavissa erittäin kutkuttava kilpailu. Norja on kilpailun suuri suosikki, mutta on laittanut pelin jännäksi asettamalla aina vaativalle avausosuudelle täysin tuuliajolla omaan huipputasoonsa nähden lähes koko kauden seilanneen Heidi Wengin. Weng oli perinteisen kympin kilpailussa tiistaina vasta 19. yli puolitoista minuuttia Therese Johaugille hävinneenä. Toki Weng on kokenut viestihiihtäjä ja -avaava, mutta päivän vire on kaukana normaalista. Esimerkiksi koostumuksella Östberg-Johaug-Jacobsen-Maiken Caspersen Falla Norja olisi hyvin todennäköisesti ratkaissut viestin jo kahden osuuden jälkeen.

Monet muut joukkueet laittoivat toiselle osuudelle kovimmat nimensä, koska olettivat Norjan asettavan kakkososuudelle Johaugin. Norja kuitenkin yllätti ja toisella osuudella Norjan viestiä vie Ingvild Flugstad Östberg Johaugin hiihtäessä ankkuriosuuden. Toki Östberg on myös loistava viestinviejä kakkososuudelle, mutta Johaug on hiihtänyt Norjan kakkososuuden ja Östberg ankkuriosuuden muun muassa kauden molemmissa maailmancup-viesteissä, joten yllättävästä ratkaisusta voidaan puhua. Astrid Uhrenholdt Jacobsen hiihtää Norjan viestin kolmannen osuuden.

Myös Venäjä yllätti laittamalla toiselle osuudelle enemmän vapaan eksperttinä tunnetun Anastasia Sedovan ja ankkuriksi perinteisen ykköstykkinsä Natalia Nepryaevan. Toki Sedova on osoittanut olevansa kova myös perinteisellä, mutta joka tapauksessa hiihtojärjestys oli hieman odotetusta poikkeava.

Ruotsilla epävarmuustekijöitä riittää


Toinen naisten viestin kestosuosikeista on Ruotsi. Se lähtee kisaan nelikolla Ebba Andersson - Frida Karlsson - Charlotte Kalla - Stina Nilsson. Mikäli koko ruotsalaisnelikko kilpailisi normaali-iskussaan, olisi Ruotsi jopa viestin ykkössuosikki. Andersson on kuitenkin sairastellut ja joutui jättämään MM-skiathlonin väliin. Tiistaina kympillä hän oli vasta 16. lähes 1,5 minuuttia Johaugille hävinneenä. Andersson on siis tällä hetkellä hyvin kaukana tämän kauden normaalitasostaan, kun muistetaan, että hän on ollut maailmancupissa Johaugin selkeästi kovin haastaja perinteisen tyylin kisoissa.

Myös Kalla on ollut viime aikoina kaukana normaalitasostaan eikä myöskään sprinttihopeaa hiihtänyt Nilsson ole täydessä kunnossa reisivammansa jäljiltä. Kysymysmerkkejä siis Ruotsin viestijoukkueen ympärillä riittää.

Suomi mukana tasaisessa haastajaporukassa


Suomi lähtee viestiin hiihtojärjestyksellä Laura Mononen - Krista Pärmäkoski - Riitta-Liisa Roponen - Eveliina Piippo. Vahvasti perinteistä hiihtäneen Monosen tehtävä on pysyä avausosuudella kärjen mukana, mikä on kympin kisan perusteella varsin realistinen tavoite. Mononen oli kympillä 14. ja avausosuuden kovimmat vastustajat Andersson 16., Weng 19. ja Venäjän Yulia Belorukova 12. vain sekunnin Monosta edellä.

Toisella osuudella kympin kisan nelonen Pärmäkoski hiihtää hurjassa seurassa, sillä osuudella on tulessa perinteisen kympin kisan kuudesta parhaasta kaikki muut paitsi voittaja Johaug. Ruotsin viestiä vie Karlsson, Norjan Östberg, Venäjällä hiihtää Anastasia Sedova ja Sveitsillä Nadine Fähndrich.

Mikäli Pärmäkoski hiihtää odotusten mukaisesti, on Suomi kärkikahinoissa kahden osuuden jälkeen. Mutta niin on todennäköisesti moni muukin joukkue. Norja, Ruotsi, Venäjä ja Suomi ovat melko varmasti kärkipäässä kahden osuuden jälkeen, muttei kannata unohtaa myöskään Saksan, Slovenian, Sveitsin ja USA:n joukkueita. Jokaisella näillä on MM-kisojen hiihtojen perusteella realistiset mahdollisuudet olla mukana jopa viestin mitalitaistossa.

Riitta-Liisa Roponen starttaakin päästä kolmannelle osuudelle todella makeaan paikkaan kaiken ollessa viestissä vielä auki. Ja kun muistetaan, että Ruotsin Kalla ei ole ollut normaalivireessä, Venäjällä on kolmannella osuudella etukäteen heikoin lenkkinsä Anna Nechaevskaya ja Norjan viestiä vie Jacobsen, joka ei ole tunnettu irtiottokyvystään, on hyvin mahdollista, että huippukuntoinen Roponen pystyy roikkumaan osuutensa mukana kärkiporukassa.

Joukkueet naisten viestiin

NroMaaHiihtäjät
1NorjaWeng - Östberg - Jacobsen - Johaug
2RuotsiAndersson - Karlsson - Kalla - Nilsson
3VenäjäBelorukova - Sedova - Nechaevskaya - Nepryaeva
4SuomiMononen - Pärmäkoski - Roponen - Piippo
5USAKern - Björnsen - Brennan - Diggins
6SaksaCarl - Hennig - Ringwald - Gimmler
7Sveitsivan der Graaff - Fähndrich - Hiernickel - von Siebenthal
8SloveniaVisnar - Lampic - Cebasek - Urevc
9ItaliaComarella - Scardoni - Brocard - Debertolis
10PuolaSkinder - Kowalczyk - Marcisz - Letocha
11TsekkiRazymova - Hyncicova - Novakova - Schuetzova
12RanskaFaivre Picon - Chamiot Maitral - Claudel - Dolci
13KanadaStewart-Jones - Nishikawa - Browne - Beatty
14JapaniIshida - Takiawa - Kodama - Ishigaki
15KazakstanShevchenko - Bykova - Matrossova - Tyuleneva
16UkrainaKrol - Antypenko - Kaminska - Olekh
17KiinaChi - Ma - Meng - Li


Isot pyssyt ankkureina


Mikäli kolme osuutta on mennyt kuin unelmissa, pääsee Suomen ankkuri Piippo sitten elämänsä kovimpaan paikkaan. Vastaan asettuu nimittäin todella järeää kalustoa. Norjan ankkuri on Johaug, Ruotsin Nilsson, Venäjän Nepryaeva ja USA:lla Jessica Diggins. Piippo on kuitenkin osoittanut kauden aikana olevansa kansainvälisen tason vapaan hiihtäjä ja hänellä on myös hyvät näytöt viestin ankkuriosuudelta. Kirikykyä Piipolta ei löydy, joten ratkaisut on pystyttävä tekemään matkan aikana. Vauhdista pitää ankkuriosuudella todennäköisesti huolen Norjan Johaug ja siinä kyydissä tulee kaikilla kiire.

Viidellä kilometrilläkin ehtii hyvin tulla katkeamisia, mikäli joku lähtee väkisin roikkumaan Johaugin perässä ja joutuu tunnustamaan vauhdin liian hurjaksi. Toisaalta Johaugilla ei myöskään ole olemassa loppukiriä ja mikäli esimerkiksi Nilsson, Nepryaeva tai Diggins pystyisi roikkumaan norjalaisen mukana loppuun asti, jäisi norjalainen hiihtokuningatar todennäköisesti loppusuoralla kakkoseksi.

Kauden maailmancup-viestien tulokset


Norja on voittanut selvästi kauden molemmat maailmancup-viestit. Suomi on ollut molemmissa viesteissä kolmas. Ulricehamnissa Suomi hiihti samalla kokoonpanolla ja samassa hiihtojärjestyksessä kuin tulevassa MM-viestissä.

Samoin Norja oli matkassa samalla nelikolla kuin nyt, mutta Johaug hiihti toisen osuuden ja Östberg oli ankkuri. Kakkoseksi Ulricehamnissa sijoittunut Ruotsi taiseli tasapäin Suomen kanssa, mutta heidän joukkueestaan puuttui tuolloin Karlsson ja Nilsson.

Beitostölen 9.12.2018

SijaMaaAikaero
1.Norja57.23,6
2.Venäjä 2+37,3
3.Suomi+37,8
4.Venäjä+40,9
5.USA+48,0
6.Ruotsi+50,0

Ulricehamn 27.1.2019

SijaMaaAikaero
1.Norja57.06,3
2.Ruotsi+37,4
3.Suomi+41,2
4.Venäjä+1.09,1
5.Norja 2+1.15,7
6.USA+1.26,6Vihjeet Veikkauksen peleihin


Norjan joukkue vaikuttaa vahvimmalta ja jollei Weng epäonnistu avausosuudella pahoin, on vaikea nähdä Norjan häviävän viestiä. Parhaimmillaan Ruotsi voisi haastaa Norjan, mutta epävarmuustekijöitä on nyt liikaa, jotta olisi pelimielessä mielekästä lähteä Norjaa varmistamaan. Haetaan yllätystä kakkos- ja kolmosriveiltä.

Peli-idea - Supertripla 2

VoittajaNorja
ToinenRuotsi, Venäjä, Suomi
KolmasRuotsi, Venäjä, Suomi, Saksa, USA, Slovenia
Rivimäärä15 riviä
Rivin hinta3,00 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy27.2. klo 13:59
TVYle 2
br>
Katso kohteet ja kertoimet