Legendaarinen Holmenkollenin 50km - Kruunaako Kerttu Niskanen kautensa kuninkuusmatkan voittoon?


Legendaarisissa Holmenkollenin kisoissa hiihdetään toista kertaa sen historiassa naisten 50 km kilpailu. Tällä kertaa perinteisellä hiihtotavalla.
Etusuora: 08.03.2024 19:46Hiihto
Legendaarinen Holmenkollenin 50km - Kruunaako Kerttu Niskanen kautensa kuninkuusmatkan voittoon?   Veikkaus
Kerttu Niskanen Rukalla 2019
Naiset 50km yhteislähtö (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Viime vuonna Holmenkollenin vapaan 50km kilpailussa kokemus osoittautui valttikortiksi, kun todelliseen yllätysvoittoon hiihti vuoden 2018 olympiavoittaja Ragnhild Haga, toiseksi venyi 1988 syntynyt hiihtomaratonien spesialisti Astrid Øyre Slind ja kolmanneksi USA:n kaiken nähnyt Jessica Diggins.

Tälläkin kertaa suurimmat suosikit löytyvät kokeneista kilpaiijoista, mutta Hagan kaltaisiin yllätyksiin on vaikea uskoa.

Suosikit


Kerttu Niskanen on kilpailun ykkössuosikki. Niskanen on ollut perinteisellä hiihtotavalla erittäin vakuuttava läpi kauden ja hänelle pidennetty matka sopii vain entistä paremmin. Pitkällä matkalla tekniikka ja hapenotto-ominaisuudet tulevat korostetusti esiin ja molemmat suosivat Niskasta.

Niskasen sijoitus kolmen parhaan joukossa vaikuttaa melko selkeältä ilman välineongelmia. Voiton suhteen ainoa heikkous on selkeän loppukirin puute. Näin ollen Niskasen tulee pyrkiä tekemään ratkaisuja jo aiemmin matkalla, mikä voi syödä voimia lopusta.

Suurin haastaja on Ruotsin Frida Karlsson, joka on voittanut kaksi edellistä perinteisen 20 km massalähtöä Canmoressa ja Oberhofissa. Karlsson on kerran onnistunut Kollenin 30 km kilpailussa voittamaan jopa Therese Johaugin, joten pidempi matka ei ole ongelma.

Haastajat


Krista Pärmäkoski uhkuu vahvaa kevätvirettä ja jysäytti Salppurin 20 km kisassa ensimmäisen maailmancupin voittonsa kuuteen vuoteen. Nainen on kunnossa ja vaikka matka on pitkän puoleinen, ei Pärmäkoskea kannata laskea ulos podium- tai edes voittotaistoon. Pari vuotta sitten hän oli Holmenkollenin kolmellakympillä kolmas.

Karlssonin maannainen Ebba Andersson ei ole sairasteluiden jälkeen päässyt normaaliin vireeseen, mutta nyt tullaan ehdottomasti ruotsalaisen erityisosaamisalueelle. Näin ollen ei pidä yllättyä, mikäli Andersson olisi kärkitaistossa mukana. Viime vuoden Planican MM-kisoissa Andersson karkasi 30 km kilpailussa ylivoimaiseen voittoon.

Norjalaisista matka sopii parhaiten viime vuoden kakkoselle Astrid Øyre Slindille. Häneltä jäi kuitenkin Lahden kisat väliin sairastelun vuoksi, joten pieniä kysymysmerkkejä kunnon suhteen on olemassa.

Itävallan Teresa Stadlober on takuuvarma tekijä perinteisen yhteislähdöissä, eikä pitkä matka ainakaan haittaa dieselmäistä menijää. Itävaltalainen hiihtää usein rohkeasti irtiotoissa mukana, eikä sijoitus kolmen kärjessäkään yllättäisi, mikäli kaikki menee nappiin.

Myös Norjan Heidi Weng on heikon viime kauden jälkeen löytänyt oivan vireen tälle kaudelle. Kokeneelle Wengille pidennetty matka sopii varmasti hyvin ja tämän kauden perinteisen massalähdöissä Weng on ollut joka kerta kymmenen parhaan joukossa.

Pienenä jokerikorttina kilpailuun tulee nostaa USA:n Rosie Brennan, joka hiihti upeita perinteisen kilpailuja alkukaudesta. Nyt tulostaso on valahtanut alaspäin, mutta Brennan on kuitenkin taistellut tasaisesti sijoituksista kymmenen parhaan tuntumassa. Brennan hiihti viime huhtikuussa Norjassa sekä 50 km että 70 km kilpailuissa, joten kokemusta maraton-hiihdosta on ainakin alla.

Oletus on, että raskas ja pitkä kilpailu ei sovi suorituskykyisille hiihtäjille. Victoria Carl, Katharina Hennig ja Jonna Sundling voivat kuitenkin kaikki huippupäivänä olla taistelussa mukana. Samaan joukkoon tulee nostaa myös Suomen Johanna Matintalo, joka hiihti upeasti Lahden 20 km kilpailussa neljänneksi.

Yllättäjät


Jos viime vuoden kisoja katsotaan podiumin ulkopuolelta, kymmenen parhaan joukkoon ylsi kuitenkin yllättävän monta alle 23-vuotiasta urheilijaa: Norjan Nora Sanness ja Margrethe Bergane sekä Latvian Patricija Euduka. Suomalaisista kymppijoukkoon ylsi Niskasen lisäksi myös Eveliina Piippo.

Perinteisellä hiihtotavalla kärki on kuitenkin kapeampi ja tasoerot isompia. On vaikea uskoa isoihin yllättäjiin kuuden parhaan joukossa, mutta kymmenen parhaan joukkoon voidaan nostaa pari mahdollista yllätysnimeä.

Eidukalle matka ja latuprofiili sopii loistavasti, mutta hänelle vapaa olisi perinteistä parempi kulkemistapa. Sen sijaan Norjan Bergane taitaa molemmat hiihtotavat. Hänen kautensa on ollut vaikea, mutta viime vuoden menestykseen peraten hän saattaa roikkua yllättävän pitkään joukon mukana.

Suomen Anne Kyllönen on ollut tämän kauden perinteisen kilpailuissa sijoilla 10-20, mutta nyt matkan pidentyessä mahdollisuudet parantuvat. Holmenkollenin kuninkuusmatkalla Kyllönen on ollut parhaimmillaan jopa podiumilla (3:s 2016) ja toisenkin kerran kympin joukossa (9:s 2020),

Mielenkiintoisin suomalaisnimi on kuitenkin Kati Roivas, joka hiihti arvostetussa Vasaloppetissa kaikkien aikojen parhaalla suomalaisijoituksella kolmanneksi. On hyvin mielenkiintoista nähdä, mihin asti taso riittää absoluuttisella huipulla.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naiset 50km yhteislähtö (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi