Holmenkollenin kisat - Miesten 50 km: Iivo Niskanen ja puuttuvan voiton metsästys


Iivo Niskanen pääsee mainioista asetelmista jahtaamaan himoitsemaansa Holmenkollenin kuninkuusmatkan voittoa. Kaikki hänen kovimmat haastajansa hiihtivät viime sunnuntaina raastavan MM-kisojen 50 km kisan. Niskanen keskittyi silloin jo Kollenille.
Etusuora: 08.03.2019 21:16Hiihto
Holmenkollenin kisat - Miesten 50 km: Iivo Niskanen ja puuttuvan voiton metsästysVeikkaus
Iivo Niskanen. Photo: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Holmenkollenin kisoissa hiihdetään lauantaina klo 11:00 perinteikäs ja erittäin arvostettu miesten 50 km kuninkuusmatka perinteisen tyylin yhteislähtökisana. Iivo Niskanen on avoimesti puhunut jahtaavansa tiukasti kuninkuuskisan voittoa. Hän jätti jopa kuusi päivää ennen Holmenkollenin koitosta hiihdetyn Seefeldin MM-kisojen päätösmatkan hiihtämättä, koska kaksi 50 km kilpailua viikon sisään olisi Niskasen mielestä ollut liian raskas urakka. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että käytännössä kaikki Niskasen kovimmat haastajat hiihtivät Seefeldin 50 km kisassa.

Niskanen kuuluu kiistatta kuumimpien suosikkien joukkoon lauantain koitoksessa. Palautumisedun lisäksi vieremäläisen pussiin puhuu hurja rekordi 50 km perinteisen tyylin kisoista. Sotshin 2014 olympialaisten jälkeen Niskanen on hiihtäny kuusi 50 km (p) kilpailua. Näistä kuudesta kilpailusta kaksi on tuonut SM-kultaa, vuonna 2018 kahden ja vuonna 2016 viiden minuutin erolla kakkoseen. Holmenkollenilla Niskanen oli vuonna 2014 neljäs, 2016 12. ja 2017 toinen. Martin Johnsrud Sundby voitti kaksi näistä Holmenkollenin kisoista ja oli kolmannessa toinen.

Vuosi 2018 Pyeonchangin olympialaisten kuninkuusmatka muistetaan Niskasen järisyttävästä näytöksestä. Hän karkasi muilta aikaisessa vaiheessa, tuli Venäjän Aleksandr Bolshunovin kiinni ottamaksi ja jätti tämän lopussa uudelleen jälkeensä voittaen olympiakultaa.

Sundby viihtyy Holmenkollenilla


Niskasen täytyy onnistua lauantaina nappiin, sillä Sundby on ollut uskomattomassa vireessä viime vuodet Holmenkollenilla. Hän on sijoittunut 50 km kilpailussa kolmen parhaan joukkoon nyt seitsemänä vuonna peräkkäin! Mukaan mahtuu kaksi voittoa, kolme kakkossijaa ja kaksi kolmossijaa. Hän tulee olemaan takuuvarmasti voittokamppailussa myös tänä vuonna. Sundby voitti Seefeldissä uransa ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisakullan ja sai siitä varmasti virtaa loppukauden koitoksiin.

Täytyy myös muistaa, että Lahden 2017 MM-kisojen jälkeen oli täsmälleen sama tilanne kuin nyt. Holmenkollenilla hiihdettiin 50 km (p) kilpailu vain kuusi päivää Lahden 50 km (v) päätösmatkan jälkeen. Tuolloin Sundby hiihti Lahdessa viidenneksi ja Niskanen jätti kisan väliin. Silti Holmenkollenilla Sundby oli ykkönen 9,9 sekuntia ennen Niskasta. Kaksikko oli tuolloin ylivoimainen, sillä kolmanneksi sijoittunut Venäjän Aleksander Bessmertnykh jäi Sundbystä yli minuutin.

Norjalaisten vahvasta rintamasta nostetaan esiin myös Didrik Tönseth, joka hiihti Seefeldissä vain 15 km (p) kilpailun ja näytti siinä pitkään mitalistilta, mutta hiipui viimeisellä kahdella kilometrillä viidenneksi. Hän hävisi pronssia napanneelle Niskaselle lopulta 3,9 sekuntia. Tönseth ei ole Holmenkollenilla vielä podiumille yltänyt, vaan paras sijoitus on vuoden 2016 neljäs sija. Hän kuitenkin osoitti MM-kisoissa olevansa hyvässä vireessä ja on varmasti valmis taistelemaan uransa ensimmäisestä Holmenkollenin palkintopallisijoituksesta.

MUOKKAUS: Tönseth joutuu jättämään kilpailun väliin.

Venäläiset vahvalla rintamalla kärkitaistoon


Sundbyn tapaan myös Bolshunov urakoi Seefeldissä ja menestyi mainiosti. Hän voitti kisoissa peräti neljä hopeamitalia. Häneltä jäi kuitenkin edelleen puuttumaan arvokisavoitto, sillä viime vuoden olympialaisista oli saldona kolme hopeaa ja yksi pronssi. Mikäli nuori venäläinen jatkaa nykyisellä tasollaan, tulee arvokisavoittokin varmasti lähivuosina. Holmenkollenilla Bolshunov ei ole vielä maailmancupia hiihtänyt, mutta useimmiten hän on kilpailun kärkipäässä, kun numerolappu rinnassa ladulle lähtee. Seefeldissä nähtiin erikoinen episodi, kun hänen ei pitänyt hiihtää päätösmatkaa lainkaan, mutta kun Alexey Chervotkin sairastui, Bolshunov lähti lyhyellä varoitusajalla viidellekympille. Ja otti hopeaa.

Myös olympialaisten 50 km pronssimitalisti ja Seefeldissä vahvasti hiihtäny Venäjän Andrey Larkov on potentiaalinen menestyjä. Hän on perinteisen tyylin erikoismies ja on kolmella Holmekollenin vierailullaan sijoittunut joka kerta kymmenen parhaan joukkoon. Myös Bessmertnykh on vahvassa vireessä, sillä tämä perinteisen tyylin spesialisti otti juuri Seefeldissä uransa ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisamitalin 15 km (p) kilpailusta napattuaan hopeaa Niskasen edellä. Ja Sundby vei kyseisen kisan kultamitalin.

Vihjeet Veikkauksen peleihin


Sundby on liian vähän pelattu voittajaksi ja nostamme hänet yläriville muiden viidenkympin hirmujen Niskasen ja Bolshunovin seuraksi. Etenkin Larkovin sijoittuminen kolmen joukkoon nostaisi kertoimia hurjasti.

Peli-idea - Supertripla

VoittajaSundby, Niskanen, Bolshunov
ToinenSundby, Niskanen, Bolshunov, Bessmertnykh, Larkov
KolmasSundby, Niskanen, Bolshunov, Bessmertnykh, Larkov, Tönseth
Rivimäärä36 riviä
Rivin hinta7,20 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy9.3. klo 10:58
TVYle 2
br>
Katso kohteet ja kertoimet