Eugenen keskiviikko: Lehikoinen välierissä, Richardsson vitosella, Erkkola keihäässä + kaksi finaalilajia


Keskiviikkona Eugenen MM-kisoissa kilpaillaan kaksi finaalia. Suomalaisia on keskiviikkona tulessa kolme kappaletta.
Etusuora: 20.07.2022 09:48Yleisurheilu
Eugenen keskiviikko: Lehikoinen välierissä, Richardsson vitosella, Erkkola keihäässä + kaksi finaalilajia
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Viivi Lehikoinen (nro 3).
Yleisurheilun MM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Keskiviikkona Eugenen MM-kisoissa kilpaillaan naisten kiekonheiton finaali sekä naisten esteiden finaali. Kisapäivään mahtuu myös runsaasti muita lajitapahtumia, joissa on mukana myös suomalaisia.

Sanne Erkkola avaa suomalaisista pelin keskiviikon ja torstain välisenä yönä kello 1.20. Erkkola tavoittelee keihäässä finaalipaikkaa, joka toki vaatisi jättionnistumista. Erkkola on kauden parhaallaan ja ennätyksellään 60,18 tilastoissa häntäpäässä. Keihään suora karsintaraja finaaliin on 62,50. Finaaliin otetaan 12 heittäjää.

Camilla Richardsson juoksee 5000 metrin alkuerissä kello 2.25. Richardssonilla on edessään todellinen työmaa, mikäli mielii edetä finaaliin, sillä hänen eränsä suhisee hurjia nimiä sekä muutoinkin Richardsson on tilastoja katsoessa kovan paikan edessä. Suomalaisella on kuitenkin ehdottomasti hyvä sauma kohentaa ennätystään 15.30,08.

Viivi Lehikoinen juoksi tiistaina hienosti 400 metrin aitojen alkuerissä ja eteni välieriin. Torstaina aamuyöllä Lehikoinen porskuttaa toisessa välierässä kello 4.24. 400 metrin aitojen välieriä juostaan kolme kappaletta, joista jokaisesta kaksi etenee suoraan finaaliin sekä kaksi erien aikavertailun kautta. Edellisissä arvokisoissa finaaliin on vaadittu seuraavanlaisia tuloksia:

Oly-Tokio 2021 - 54,25
MM-Doha 2019 - 54,52
MM-Lontoo 2017 - 55,33

Lehikoisen erä on erittäin kova. Samassa erässä juoksee muun muassa Lehikoisen harjoitustoveri Femke Bol (52,27), joka kuuluu kisan suosikkeihin. Myös toinen vankka mitalisuosikki Britton Wilson (53,08) on suomalaisen kanssa samassa erässä.

Lehikoinen juoksi välierässä vakuuttavasti ajan 54,95. Välierässä olisi selvittävä erässään vähintäänkin neljän parhaan joukkoon ja hyvin todennäköisesti juostava Tuija Helanderin Suomen ennätyksen (54,62) alle mieliäkseen finaaliin.

Lehikoisen etuna välierissä on hyvä rata, 4. Tehtävä välierissä olisi huomattavasti haastavampi, jos Lehikoinen olisi joutunut sisimmille radoille.


Katso kohteet ja kertoimet

Naisten kiekonheitto kello 4.30


Kiekonheiton karsinnassa koettiin jännittäviä hetkiä, kun maailman ykkösnimi Valerie Allmanin tie finaaliin jäi viimeisen heiton varaan. Yhdysvaltalaisen hermot kestivät kotiyleisön edessä ja nainen lennätti kiekon viimeisellään lukemiin 68,36. Tokion olympiavoittajan ennätys on aikaisen keväällä viskattu 71,46. Allman on ainoa, joka on tällä kaudella ylittänyt 70 metriä.

Kiekonheittolegenda Sandra Perkovic on jälleen virittänyt itsensä sellaiseen kuntoon, että palkintokaappiin on odotettavissa lisämetallia. Kroatialainen heitti viimeisimmässä kisassaan ennen Eugenea kauden pisimmän kaarensa 68,16, ja karsinnassa kiekko lensi ensimmäisellään 64,23. Perkovic on kauden parhaalla noteerauksellaan tilastokakkonen.

Hallitseva maailmanmestari Yaime Perez on ollut alkukauden hieman kuutamolla, mutta Eugenen karsinnan 65,32 oli häneltä kauden parasta tekemistä. Hollannin Jorinde van Klinken latasi niin ikään kauden parastaan karsinnassa 65,66. Kristin Pudenz heitti kolme viikkoa sitten maailman kauden kolmostuloksen 67,10. Olympiahopeaa voittaneelta saksalaiselta löytyy kesältä myös pari muuta kilpailua, joissa kiekko on kantanut päälle 66 metriin.


Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 3000 metrin esteet kello 5.45


Kazakstania edustava entinen kenialainen Norah Jeruto ei ole kovista ennätyksistään huolimatta vielä ikinä kilpaillut aikuisten kansainvälisellä arvokisatasolla, mutta keskiviikkona hänellä on mahdollisuus loistaa parrasvaloissa. Jeruto on ollut estejuoksun maailman ykkösnimi viime ja tämän kauden ajan.

Bahrainia edustava Winfred Yavi on suurin uhka Jeruton mestaruusjuhlien tiellä. 22-vuotias Yavi on nähty MM- ja olympiafinaaleissa jo vuodesta 2017 lähtien, mutta palkintokorokkeelle hän ei ole toistaiseksi noussut. Yavi pitää hallussaan maailman kärkitulosta 8.56,55, joka on noin sekunnin kovempaa kuin Jeruton kauden paras noteeraus. Yavi ja Jeruto ovat kohdanneet tällä kaudella kerran, jolloin Jeruto veti pidemmän korren.

Kisan muut suosikit tulevat Afrikasta. Mekides Abebe on juossut kauden kahdessa Timanttiliigan kilpailussa molemmissa kolmanneksi – 20-vuotiaan etiopialaisen kauden paras kirjataan 9.03,26. Tokion olympiavoittaja Peruth Chemutai (kauden paras 9.05) on kisan ehdottomia mitalisuosikkeja, mutta olisi yllätys, mikäli hän pystyisi haastamaan Jeruton ja Yavin. Werkuha Getachew on juossut esteitä vasta parin kauden ajan, mutta on jo nyt Eugenen mitalisuosikkeja ennätyksellään 9.07,81.

Kisan kaksi mustaa hevosta ovat yhdysvaltalaiset Emma Coburn ja Courtney Frerichs. Coburn on kokenut kettu, joka on usein juossut kauden – ja uran – parastaan arvokisafinaaleissa. Vuoden 2017 maailmanmestari Coburnin kauden paras tulos syntyi maansa mestaruuskisoissa, jotka hän voitti ajalla 9.10,63. Frerichs oli maansa mestaruuskisoissa kolmas ajalla 9.16,18. Tulos ei kerro kuitenkaan koko totuttaa, sillä hänellä oli ongelmia piikkarinsa kanssa koko kisan ajan. Frerichs on viime vuoden Tokion olympiahopeamitalisti, ja hänen ennätyksensä on kova 8.57,77 (2021).


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Yleisurheilun MM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi