Partanen taistelee mitalista Rooman kaduilla, Hurske ja Harala tähtäävät hyville sijoille


Suomalaisten mielenkiinto kohdistuu toisen kisa-illan aikana kävelyyn ja pika-aitoihin.
Ville Lampinen: 08.06.2024 06:58Yleisurheilu
Partanen taistelee mitalista Rooman kaduilla, Hurske ja Harala tähtäävät hyville sijoille
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Lotta Harala.
EM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Rooman EM-kilpailut jatkuvat lauantaina yhteensä yhdeksällä loppukilpailulla. Suomalaisurheilijoista suuren mielenkiinnon kohteena ovat erityisesti kilpakävelijä Aku Partanen, sekä aitajuoksijat Reetta Hurske ja Lotta Harala. Ohessa ennakkoa illan kaikkiin finaaleihin.

Miesten 20 km kävely kello 19:00


Aku Partanen on elämänsä kunnossa, ja se lupaa hyvää miesten 20 kilometrin kävelykisaan. Suomalaiskävelijän pahimmat kilpakumppanit, Italian Massimo Stano ja Espanjan Alvaro Martin, jättävät Rooman kisan väliin, joten sijoitus kärkipäässä on täysin mahdollinen.

Kilpailun ennakkosuosikki on Ruotsin Perseus Karlström, joka tavoittelee ikuisessa kaupungissa pitkän uransa ensimmäistä arvokisavoittoa. Viiden arvokisamitalin kävelijän suurin haastaja voi olla Espanjan nuori Paul McGrath, joka on ehtinyt voittaa jo alle 20- ja 23-vuotiaiden EM-kullat.

Hienon suomalaispanoksen täydentävät Aleksi Ojala ja Jerry Jokinen.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten pituushypyn finaali kello 21:06


Hiekkakasalla voidaan odottaa pitkiä hyppyjä, kun isäntamaan vasta 19-vuotias Mattia Furlani ja Kreikan Miltiadis Tentoglou lähtevät taistelemaan EM-kullasta. Molemmat miehet ovat hypänneet tällä kaudella tuloksen 836.

Yksi kisan mielenkiintoisimmista hyppääjistä on Sveitsin Simon Ehammer, joka leiskautti jo karsinnassa koko kauden pisimmän siivun 841. Myös kymmenottelussa menestystä niittänyt Ehammer ilmoitti itsensä välittömästi mukaan voittotaisteluun. Yllättäjien joukkoon voidaan laskea Iso-Britannian Jacob Fincham-Dukes, joka hyppäsi karsinnassa tuloksen 818.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten kuulantyönnön finaali kello 22:02


Kotiyleisön odotukset ovat miesten kuulan osalta taivaissa, sillä italialaistyöntäjät pitävät nimissään kauden tilastojen ensimmäistä ja toista sijaa.

Toukokuussa Italian ennätyksen rikkonut Leonardo Fabbri (22,95) on kilpailun valtava ennakkosuosikki, sillä hänellä on tilastoissa yli metrin johto seuraavaan työntäjään. Italian Zane Weir (21,93) on tilastokakkonen, ja kolmannelta paikalta Rooman kuulailtaan lähtee Luxemburgin Bob Bertemes (21,71).

Jos isäntämaan kaksikon pokka kestää, niin Italian kahden mitalin ilta on mahdollinen ja jopa todennäköinen. Pronssista käydään varmasti tiukka taistelu, sillä varteenotettavia mitalikandidaatteja löytyy useampia.

Kaksi vuotta sitten Münchenissä voitto irtosi tuloksella 21,88, ja pronssimitali lähti mukaan 21,26 metrin mittaisella työnnöllä. Nyt kuulamörssärit saavat palautella yhden yön karsinnan jälkeen, joten loppukilpailun tulostaso nousee varmasti kovemmaksi.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten kiekonheiton finaali kello 22:37


Sandra Elkasevic tavoittelee naisten kiekossa historiallista seitsemättä peräkkäistä EM-kultaa. Elkasevicin (omaa sukua Perkovic) voittoputki käynnistyi vuonna 2010 Barcelonassa, ja nyt hakusessa on arvokisauran yhdestoista kultamitali.

Elkasevic on tämän kauden tilastoissa sijalla kolme, ja hänen kovimmat haastajansa ovat Saksan Marike Steinacker ja Portugalin Irina Rodrigues. Tältä kaksikolta ei kuitenkaan arvokisavoittoja vielä löydy, joten kokemuksen puolesta Elkasevic on kiekkokisan suurin ennakkosuosikki.

Kiekonheiton ja kuulantyönnön hallitseva Hollannin Jorinde Van Klinken voi olla kisan musta hevonen, vaikka alla onkin jo kolme kilpailutapahtumaa Rooman kisoissa.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 100 metrin aitojen finaali kello 23:08


Yksi lauantain suurista suomalaislajeista on naisten pika-aidat, jossa nähdään Reetta Hurske ja Lotta Harala. Molemmilla on aito mahdollisuus taistella finaalipaikasta, jotka ratkaistaan illan välierissä.

Euroopan kärki on äärettömän tasainen, ja mitalit voidaan ratkaista sadasosien eroilla. Sveitsin Ditaji Kambundji lähtee taistoon tilastokärkenä, mutta Ranskan Cyrena Samba-Mayela ja Puolan Pia Skryzyszowska hengittävät niskaan vain muutaman sadasosan erolla.

Mestaruuteen pitää juosta melko varmasti 12,5-alkuinen aika, mutta mitalista voi taistella 12,7-alkuisella ajalla. Molemmilla suomalaisjuoksijoilla on mahdollisuus juosta näitä aikoja, jos kaikki osuu kohdalleen.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 110 metrin aitojen finaali 23:18


Pika-aitojen kärki on Euroopassa äärettömän tasainen, sillä tilastojen kahdeksan ensimmäistä juoksijaa mahtuvat kahdeksan sadasosan sisälle. Tilastokärki ja ennakkosuosikki on Belgian Michael Obasuyi, joka on pysäyttänyt digitaalit tänä kesänä aikaan 13,20.

Kauden tilastokolmonen, Iso-Britannian kokenut arvokisajuoksija Andrew Pozzi, jättää Rooman kisat väliin, joten kärkisijoille on tarjolla nyt uusia nimiä. Kotiyleisö luottaa tilastokakkoseen Lorenzo Simonelliin, joka voitti Glasgow’n MM-halleissa hopeamitalin.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 5000 metrin finaali 23:28


Tiukan kisaohjelman takia moni kestävyyshuippu on joutunut tekemään valinnan 5000 metrin ja 10 000 metrin välillä. Aivan kirkkain kärki valitsi kympin, mutta vitosellekin riittää kovia juoksijoita.

Kilpailun ehdoton ennakkosuosikki on Norjan Jakob Ingebritsen, joka on päässyt hallikauden vaivojen jälkeen taas hyvään kisakuntoon. Norjalainen yrittää napata Roomassa kaksi mestaruutta 5000 ja 1500m metrillä. Norjan kovan panoksen täydentää Tukholman Timanttiliigassa 3000 metriä voittanut Narve Gilje Nordås.

Kauden tilastot laitettiin uuteen uskoon Oslon Timanttiliigassa, jossa Espanjan Thierry Ndikumwenayo ja Sveitsin Dominic Lobalu painelivat alle 12:51:n. Tämä kaksikko nähdään Rooman radalla, mutta Ruotsin Andreas Almgren laittaa kaikki panoksensa kympille.

Iso-Britannian kestävyysjuoksu perinteitä vaalivat George Mills ja Jack Rowe, jotka taistelevat onnistuneilla juoksuilla jopa mitaleista.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 100 metrin finaali 23:53


Rooman toisen kisaillan huipentaa miesten sadan metrin finaali, jossa ratkotaan maanosan nopein mies.

Tilastoykkönen Iso-Britannian Jeremiah Azu joutui jättämään EM-kisat väliin pienen loukkaantumisen takia, joten ennakkosuosikiksi voidaan nostaa isäntämaan Lamont Marcell Jacobs. Hallitseva olympiavoittaja ei ole vielä ennätyskunnossa, mutta Oslossa juostu 10,03 antoi jo lupauksia paremmasta.

Italia voi parhaimmassa tapauksessa ottaa sataselta jättipotin, sillä Chituru Ali on ollut alkukesästä jo huippuvedossa. Oman mausteensa kisaan tuo Ruotsin Henrik Larsson, joka kirmasi jo toukokuussa länsinaapurin uudeksi ennätykseksi ajan 10,08.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. EM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi