Kuka on maailman nopein mies? - Lue lauantain finaaliennakot


Lauantaina Eugenen MM-kisoissa ratkotaan muun muassa maailman nopein mies.
Etusuora: 16.07.2022 10:48Yleisurheilu
Kuka on maailman nopein mies? - Lue lauantain finaaliennakot
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Yleisurheilun MM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Lauantaina Eugenen MM-kisoissa kilpaillaan viiden finaalin merkeissa. Seuraavassa ennakot finaaleista.

Miesten moukari

Moukarikisan ykkösnimi on Puolan Wojciech Nowicki, joka on veivannut lekan viimeisessä viidessä kilpailussaan neljästi yli 80 metriin. Hallitseva olympiavoittaja Nowicki on myös maailmantilastokärki tuloksella 81,58. Karsinnan puolalainen selvitti ilman ongelmia viskaamalla ensimmäisellään päälle 79 metriä.

Helppoa Nowickilla ei tule olemaan, sillä finaalissa on nipullinen muita kavereita, joilla on reservit heittää aina mestaruuteen asti. Yksi heistä on Pawel Fajdek, joka on voittanut käsittämättömät neljä edellistä maailmanmestaruutta. Kesäkuun Timanttiliigakilpailuissa Fajdek kiemurteli Oslossa voittoon ja Pariisissa toiseksi. Perjantain moukarikarsinnassa Fajdek lennätti lekan niukasti päälle 80 metriä.

Kotiyleisön edessä moukaria lennättävä Daniel Haugh heitti ennätyksensä 80,18 maansa mestaruuskisoissa kaksi viikkoa sitten. Kunto näyttää säilyneen, sillä Haugh kirjautti karsinnassa tuloksen 79,34. Myös toinen jenkki Rudy Winkler on kotiyleisön edessä valmis heittämään itsensä mitaleille.

Norjan Eivind Henriksen ajoitti kuntonsa mainiosti viime vuonna Tokioon ja rikkoi olympialaisissa pariinkin otteeseen maansa ennätyksen ja lähti kotimatkalle olympiahopea kaulassaan. Jälleen näyttää siltä, että kunto on ajoitettu oikein, kun kauden parhaimmat heitot ovat syntyneet viimeisimmissä kisoissaan – kauden paras kirjataan 80,17.

Bence Halasz heitti juuri ennen Eugenea kauden parhaansa 79,86. Myös karsinta sujui unkarilaiselta vahvasti, kun leka kantoi päälle 79 metriä. Kiillottaako Halasz Eugenessa edellisten MM-kisojen pronssisen mitalinsa?

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 10 000 metriä

Jos keväällä olisi pitänyt nimetä naisten 10 000 metrin suosikki Eugeneen, niin maailma olisi huutanut yhteen ääneen Sifan Hassan. Tällä hetkellä hollantilaistähden yllä leijuu kuitenkin liiaksi kysymysmerkkejä, jotta hänet voisi nimetä kilpailun suosikiksi.

Hassanin kausi 2021 oli fantastinen, mutta tällä kaudella homma ei ole toiminut toivotulla tavalla, vaan hän on kärsinyt huippukauden jälkeen väsymyksestä ja motivaation puutteesta. Ensimmäisen kerran tällä kaudella hollantilainen nähtiin kilpailemassa vasta viikko sitten, kun hän sooloili 5000 metrillä ajan 15.13. Aika ei ole hänen tasoiselle juoksijalle kummoinen, mutta kilpailusta oli nähtävissä, ettei hänellä ollut kaikki pelissä. Eugenessa Hassanilta voi odottaa kaikkea aina voiton ja keskeytyksen väliltä.

Kympin ennakkosuosikit saapuvat tuttuun tapaan Afrikasta, mutta maailmantilastokärki on kuitenkin Eilish McColgan. Britti hämmästytti Etiopian MM-karsinnoissa Hengelossa voittamalla koko kilpailun soolojuoksulla ajalla 30.19,02. 31-vuotias McColgan on kuitenkin sairastellut kisojen alla ja hänen kuntonsa on pienoinen arvoitus.

Maailmanennätyksen 29.01,03 haltija Etiopian Letesenbet Gidey voitti maansa karsinnat ajalla 30.44,27. Aika ei ole hänelle huippuluokkaa, mutta karsintakilpailussa etiopialaiset ratkoivat sijat kirijuoksulla, eivätkä loppuajat päätä huimanneet. On toki huomioitava, että Gidey ei ole tällä kaudella liiaksi loistanut muilla ratamatkojen starteillaan.

Muita kovia tekijöitä ovat muun muassa Kenian Hellen Obiri, joka on ollut tuttu näky jo vuosien ajan kärkikahinoissa kestomatkoilla. Myös Etiopian karsintojen kakkonen Ejgayehu Taye sekä Kenian Margaret Kipkemboi ovat kisan ehdottomia suosikkeja.

Miesten pituus

Kreikan Miltiadis Tentaglou on erittäin varma arvokisahyppääjä. Kreikkalainen on voittanut viisi arvokisakultaa, joista tuorein Tokiosta viime kesältä. Kesäkuun alun jälkeen hän on kilpaillut neljä kertaa tuloksin 827 - 810 – 824 - 831. Kesällä kreikkalainen on voittanut kaikki kilpailunsa, mikä tekee hänestä pituuskisan ennakkosuosikin.

Simon Ehammer täräytti Götzisin ottelusarjassaan upean pituustuloksen 845 toukokuun lopulla. Jo tätä ennen sveitsiläinen oli hypännyt useita reilusti päälle kahdeksan metrin loikkia. Kärkituloksen jälkeen Ehammerin tulokset eivät ole kuitenkaan olleet kovinkaan erikoisia, vaan tulokset ovat pyörineet 8 metrin molemmin puolin.

Jos historia toistaa itseään, niin taistelu mitaleista tulee jälleen olemaan tiukkaa senttipeliä. Muun muassa Intian . Sreeshankar on hypännyt Aasiassa pitkiä loikkia, ja hän janoaa varmasti maanmiehensä Neeraj Chopran kaltaista tarinaa. Japanin Yuki Hashioka ponkaisi Eugenen kenraalikisassaan kauden parhaansa 827, ja karsinnassakin hyppy kantoi hyviin lukemiin 816.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten kuula

Ennen naisten kuulan karsintaa suurin kysymysmerkki oli Lijiao Gongin kunto. Kottikärryllisen arvokisamitaleita urallaan voittanut kiinalainen piti viime kauden jälkeen taukoa kuulantyönnöstä, ja hän oli kilpaillut vain kertaalleen ennen Eugenea. Karsinnassa Gong lennätti kysymysmerkit tiehensä ja pukkasi hyvän tuloksen 19,51.

Yhdysvaltojen Chase Ealey on Gongin ohella kilpailun suurin suosikki. 27-vuotias yhdysvaltalainen on voittanut kauden timanttiliigakoitokset sekä työntänyt kauden pisimmän kuulakaaren 20,51. Hallikaudella Ealey työnti MM-hopeaa sisäradoilta.

Kiinan Song Jiayuan on kilpaillut huhtikuun jälkeen vain kaksi kertaa, mutta tulokset ovat olleet kovia 20,20 ja 20,38. Kanadan Sarah Mitton on kauden tilastokolmonen tuloksellaan 20,33. Tämä on myös hänen uransa ainut työntö, jolla hän on ylittänyt 20 metriä. Karsinnassa vakuuttavasti työntänyt sisäratojen maailmanmestari Auriol Dongmo on myös kisan kirkkaimpia tähtiä.

Miesten 100 metriä

Toisen kisapäivän kruununa selvitetään maailman nopein mies. Alkuerissä ei nähty suurempia yllätyksiä ennakkosuosikkien osalta.

Yhdysvaltojen Fred Kerley oli ennakkosuosikki jo ennen alkueriä, mutta alkuerissä helponoloisesti juostu 9,79 nosti jo ennestään miehen osakkeita. Kerleyn ennätys on parin viikon takaa maansa mestaruuskisoissa juostu 9,76. Myös toinen jenkki Trayvon Bromell osoitti olevansa valmis taistelemaan nopeimman miehen tittelistä juoksemalla alkuerissä 9,89. Bromell voitti Eugenessa käydyn Timanttiliigan kilpailun toukokuussa, jossa taakse jäivät Kerley sekä MM-kisojen kolmas kova jenkkikiituri Christian Coleman.

Hallitseva olympiavoittaja Lamont Marcell Jacobs on kärsinyt pitkin kesää ongelmista, eikä hänen menonsa ole tällä kaudella vakuuttanut. Sen sijaan Botswanan Letsile Tebogo juoksi heikohkolla reaktioajalla ennätyksensä 9,94 alkuerissä. Merkillepantavaa on, että ennen MM-karsintaa hän oli alittanut urallaan vain kaksi kertaa 10,10. Muhiiko tässä yllätys?

Jamaikan Oblique Seville lienee maan ykkösnimi, kun satasen juoksijoiden matka jatkuu kohti välieriä. Seville on juossut kauden aikana ennätyksen 9,86, mutta Jamaikan mestaruuskisoissa Yohan Blake jätti hänet toiseksi.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Yleisurheilun MM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi